Kameranytt.no

Rimelig A3-fotoskriver

Canon Pixma TS9551C
KREATIVE MILJØER: Canon markedsfører de nye Pixma TS9550-multifunksjonsskriverne overfor det man kaller kreative miljøer, og har også en hvit modell som skal være spesialtilpasset disse kundene.(Pressefoto: Canon)
Canon Pixma TS9551C
KREATIVE MILJØER: Canon markedsfører de nye Pixma TS9550-multifunksjonsskriverne overfor det man kaller kreative miljøer, og har også en hvit modell som skal være spesialtilpasset disse kundene.(Pressefoto: Canon)

Canon lanserer nå en serie nye multifunksjonsskrivere som også markedsføres som fotoskrivere. Toppmodellen byr på A3-muligheter.

[toc] Pixma TS9550 er Canons første blekkbaserte multifunksjonsskriver med mulighet for A3-utskrift. I tillegg har den en egen kopimaskinløsning som gir enkel håndtering av dokumenter i A3-format, ifølge pressemeldingen.

På nettsidene til Canon Norge er Pixma TS9550 er listet opp i seksjonen kalt «Pixma-skrivere for hjemmekontor», sammen med flere rimeligere nye modeller i A4-format.

Forskjellig fra Pro-skriverne

Pixma TS9550 markedsføres mot et annet segment av fotomarkedet enn de mer profesjonelle A3-fotoskriverne i Pixma Pro-familien, som Canon Pixma Pro-100S, Pixma Pro-10S og flaggskipsmodellen Pixma Pro-1.

Canon Pixma TS9551C
HVIT: Canon Pixma TS9551C er den hvite versjonen av TS9550. (Pressefoto: Canon)

Proff-skriverne er blant annet utstyrt med flere blekkpatroner, henholdsvis åtte, ti og 12 patroner, der mange av patronene er fylt med pigmentbasert blekk, og de benytter gjerne opptil tre sorte blekkassetter for kvalitetsbilder i gråtoneskala. Pro-skriverne ligger prismessig i sjiktet fra vel 4.500 kroner til nærmere 8.000 kroner, ifølge Prisjakt.no. Altså en god del høyere enn den nye Pixma TS9550 – se prisinfo bakerst i artikkelen.

LES OGSÅ: Canon med nye fotoskrivere

A3 i A4-drakt

Den nye Canon-skriveren Pixma TS9550 ser ut til å ha en del likhetstrekk med en Brother-skriver jeg testet for PC World Norge i 2015, Brother MFC-J4620DW, som jeg kalte en A3-skriver i A4-drakt. Egentlig var dette en A4-multifunksjonsmaskin der de ordinære multifunksjonsoppgavene – kopiering, skanning og faksing – var begrenset til A4-format, men at man i tillegg kunne kjøre ut A3-utskrifter ved å mate inn A3-ark manuelt fra baksiden, ett og ett.

Canon PIXMA TS9550
A3-MULTIFUNKSJONSMASKIN: Canon Pixma TS9550 er det nye flaggskipet i Pixma-familien når man holder Pro-familien utenfor. (Pressefoto: Canon)

Det er nok av samme grunn at Canon flere steder kaller Pixma TS9550 for den «A3-kompatible multifunksjonsskriveren» i stedet for å omtale den som «A3-skriver».

A3-ark fra baksiden

Siden skriverens størrelse i utgangspunktet er omtrent som en vanlig A4-multifunksjonsmaskin og arkmateren bare er i A4-størrelse, må man altså ta en liten omvei rundt disse begrensningene dersom man ønsker å bruke skriveren til å skrive ut flotte fotoutskrifter i A3-format. Løsningen er å kjøre A3-arkene i en annen bane, med innmating på den bakre langsiden av skriveren. 

LES OGSÅ: Rimeligere fotoutskrifter med blekktanker

I motsetning til hos den nevnte Brother-skriveren er man imidlertid ikke begrenset til ett og ett ark, men kan legge inn opptil 20 fotopapir-ark om gangen. 

Løsningen høres besnærende ut for dem som til vanlig nøyer seg med fotoutskrifter i A4-størrelse, men som ønsker å skrive ut et A3-bilde sånn dann og vann.

Hvis det ikke dreier seg om fotoutskrifter, men vanlige kontorutskrifter, kan man legge inn opptil 100 kopipapir-ark i A3-format – ypperlig hvis man for eksempel ønsker å skrive ut store regneark.

Fem blekkassetter

De profesjonelle fotoskriverne jeg refererte til innledningsvis, er altså utstyrt med mellom åtte og 12 blekkpatroner. Slikt blir det bra fotoutskrifter av, men til en pris. Jeg disponerte en tidligere generasjon av slike proffskrivere for enn del år siden og opplevde at å holde styr på så mange blekkpatroner, kunne være utfordrende. I hvert fall i tider da man bare bruker skriveren sporadisk. Jeg opplevde rett som det var at når jeg endelig skulle skrive ut noe, var gjerne én eller flere av patronene enten gått tom eller enda verre, gått tørr, og for sikkerhets skyld måtte jeg alltid ha et ekstra sett med blekkpatroner liggende. Det var dyrt.

Canon PIXMA TS9550
A4 OG LITT A3: Canon Pixma TZ9550 fotografert i kontormiljø – eller er det et hjemmekontor? (Pressefoto: Canon)

Derfor er det spennende at Canon nå lanserer en A3-fotoskriver som passer bedre i en kontor/hjemmekontor-setting enn i et profesjonelt fotostudio. Som nevnt har man fått til dette ved å gjøre skriveren til en A3-skriver i A4-drakt, men i tillegg ser vi at antall blekkpatroner er holdt på et behagelig normalt nivå, med i alt fem blekkassetter. Dette betyr kanskje på den ene siden at skriveren ikke fullt ut innfrir kravene som profesjonelle fotografer har til fotoutskriftene, men sannsynligvis vil det være bra nok for oss litt mer moderate fotoentusiaster. Skjønt, hvor gode fotoutskrifter man får fra Canon Pixma TS9550 vet vi jo ikke før de første testene foreligger.

LES OGSÅ: Nå kan du 3D-printe din egen optikk

NB: Det er en fare for at du andre steder kan komme til å lese at TS9550 er utstyrt med seks blekkpatroner, ikke fem, men det er feil. Det hadde sneket seg inn en liten uklarhet om dette både i pressemeldingen og i den tekniske informasjonen. Canon har nå ryddet opp i dette, og på forespørsel fra Kamerablogg.no bekrefter produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge at det riktige er fem blekkpatroner. 

De fem blekkassettene dekker til sammen de tre fargene cyan, magenta og gul i tillegg til at det er to kassetter for sort, hvorav den ene med pigmentbasert blekk.

Ifølge pressemeldingen opererer Canon med blekk som har en oppgitt holdbarhetstid i album på opptil 100 år.

For kreative miljøer

Canon markedsfører altså ikke Pixma TS9550 som en profesjonell fotoskriver, men i tillegg til å vise til at den passer utmerket både hos bedrifter og på hjemmekontorer, frir Canon uhemmet til det vi kaller «kreative miljøer». Dette er gjerne betegnelsen på både jobbrelaterte og mer private miljøer der foto, video, design og annen kreativ utfoldelse står sentralt. 

I den sammenheng merker vi oss at pressemeldingen sier følgende: «Pixma TS9550-serien finnes i iøynefallende klassisk hvit (Pixma TS9551C) som er perfekt for kreative miljøer, og elegant sort (Pixma TS9550) som er ideell for bedrifter og hjemmekontor.» Så her gjelder det å velge riktig farge, slik at du få signalisert hvem du egentlig er…

Stor skjerm

TS9550 er utstyrt med en intuitiv berøringsskjerm på 10,8 cm. Man skal kunne lage hefter direkte fra skriverens berøringsskjerm, og multifunksjonsmaskinen byr på toveis papirmating og 20-arks automatisk dokumentmater.

LES OGSÅ: Miniskriver for småbilder

Den har sømløs WiFi-tilkobling for utskrift, skanning og kopiering, kan betjenes fra smarttelefon og er kompatibel både med AirPrint (iOS) og Mopria (Android) for utskrift direkte fra smartenheter.

Rimeligere Pixma-modeller

Samtidig med lanseringen av TS9550 har Canon også lansert en håndfull Pixma-modeller i rent A4-format. Blant disse finner vi Pixma TS8250-serien, som er en multifunksjonsskriver med seks blekkassetter, inkludert det Canon kaller «fotoblått blekk». Skriveren gir mulighet til å skrive ut kantløse bilder i opptil A4-format.

Canon PIXMA TS8250
SKJERMEN: Canon Pixma TS8250 har 10,8-centimeters betjeningsskjerm. (Pressefoto: Canon)

Utskriftshastigheten er oppgitt til opptil 15 bilder i minuttet i sort hvitt og 10 bilder i minuttet i sort/hvitt. 

Også denne modellen har berøringsfølsom betjeningsskjerm på 10,8 cm.

Canon PIXMA TS6250
I AKSJON: Canon Pixma TS6250 i aksjon. (Pressefoto: Canon)

Nedenfor denne igjen på rangstigen finner vi Pixma TS6250-serien, som primært markedsføres mot hjemmebruk, ikke både kontor- og hjemmebruk som den foregående. Her er betjeningsskjermen litt mindre, 7,5 cm. 

LES OGSÅ: PRØVD: Canon Selphy CP 1300

I en enda rimeligere klasse ligger Canon Pixma TR4550-serien og Pixma MG3650S, begge til rundt 700 kroner. TR4660 har en liten monokrom LCD-skjerm, mens MG3650S ikke har noen betjeningssjerm i det hele tatt, bare knapper.

Canon PIXMA TR4550
HJEMMEKONTOR: Canon Pixma TR4550 markedsføres som en kompakt multifunksjonsmaskin for hjemmekontoret. (Pressefoto: Canon)

I denne lanseringsrunden kommer Canon også ut med et par ny planskannere, CanoScan LiDE 400 og 300, med blant annet noe forbedret hastighet fra tidligere modeller.

Canon PIXMA MG3650S
ALT-I-ETT: Fotoutskrifter er ett av utskriftsområdene som den rimelig Canon Pixma MG3650S-maskinen er konstruert for, heter det. (Pressefoto: Canon)

Blant skrivernyhetene merker vi oss at flere av skriverne nå har fått støtte for talekommandoer gjennom Amazon Alexa, om enn ikke tilgjengelig på norsk ennå. Talestyringen kan brukes både til å starte utskrifter og til for eksempel å sjekke blekkstatus.

Medier for dekorering av negler er kanskje ikke en mulighet som så mange fotoentusiaster vil benytte seg av – skjønt hvem vet? Medier for magnetbilder til å henge på kjøleskapsdøra hører også med.

Prisene

A4/A3-multifunksjonsmaskinen Canon Pixma TS9550 har en veiledende utsalgspris på fra 2.590 kroner.

LES OGSÅ: Ny mikrofon for Canon-filmere

Når vi går over til de rendyrkede A4-modellene, ser vi at Canon Pixma TS8250-modellene koster fra 1.890 kroner.

Canon Pixma TS6250-serien får man fra 1.190 kroner.

Canon Pixma MG3650S fås fra 700 kroner. Den samme prisen gjelder for Canon Pixma TR4550-serien.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.