Rimelig allværskamera fra Ricoh

Ricoh WG-50
TO FARGER: Nye Ricoh WG-50 fås i to farger, oransje og sort. (Foto: Ricoh)
Ricoh WG-50
TO FARGER: Nye Ricoh WG-50 fås i to farger, oransje og sort. (Foto: Ricoh)

Det er høysesong for allværskameraer og Ricoh er på banen med en oppgradering kalt Ricoh WG-50.

[toc] Nye Ricoh WG-50 er vanntett ned til 14 meters dybde. Det skal tåle et fall fra 1,6 meters høyde, er kuldesikret ned til 10 kuldegrader og skal kunne motstå et press på 100 kg uten å gå i stykker.

Kompaktkamera

Igjen snakker vi om et kompaktkamera bygd inn i et ytre skall som tåler mye mer enn kameraer flest.

Den lille bildebrikken gjør sikkert kameraet uaktuelt for mange fotoentusiaster, men folk med et aktivt utendørsliv med mye løping, også i regnvær, med kanopadling, hyppige svømmeturer og all mulig annen slags sportslig aktivitet har stor sans for slike kameraer. Under slike aktiviteter vil de fleste større kameraer, ikke minst systemkameraer, være en hemsko på grunn av størrelse og vekt, og dessuten er de noe man helst ikke vil utsette for påkjenningene som vann og røff behandling kan føre med seg.

Ricoh WG-50 er en direkte oppgradering av WG-30, som ble lansert høsten 2014. Mange av spesifikasjonene er ganske like, men vi merker oss at nykommeren har lengre rekkevidde på blitsen, støtter flere videoopptaksmodi og har fått stereomikrofon for bedre lyd på videoopptakene.

Rimelig

Ricoh WG-50 kommer i salg i slutten av juni og vil ha en veiledende pris på cirka 3.000 kroner, opplyser distributøren, Focus Nordic.

Dette gjør kameraet vesentlig rimeligere enn nye Olympus TG-5, som vi så på forleden dag. Dét kameraet støtter imidlertid Raw-formatet og byr dessuten på 4K-video, mens Ricoh-kameraet nøyer seg med JPEG og Full HD-video.

Ricoh-kameraet kan fås i oransje eller sort.

Undervannsbistand

For å få gode bilde- og videoopptak under vann har kameraet spesielle undervannsinnstillinger som optimaliserer farge og kontrast på opptak som gjøres under vann.

Ricoh WG-50
PLASK: Ricoh WG-50 tåler en støyt – og et plask. (Foto: Ricoh)

Her kan man også velge en spesiell innstilling som gjør det mulig undervanns å ta to bilder av samme motiv, ett med og ett uten blits, med bare ett trykk på utløserknappen.

Bildesensor og andre data

Ricoh WG-50 har altså en typisk kompaktkamera-bildesensor av CMOS-typen med størrelse på 1/2,3 tommer – eller omregnet til millimeter 6,17 x 4,55 mm. Med andre ord lillefingerstørrelse.

Nettooppløsningen er på 16 megapiksler, og lysfølsomheten går fra ISO 125 til ISO 6.400.

Filene kan kun lagres i JPEG-modus. Kameraet støtter altså ikke Raw-formatet.

Kameraet har innebygd minne på 68 megabyte og har dessuten SD-kortplass for de forskjellige SD-korttypene.

Ricoh WG-50 har optikk som spenner over et ganske stort zoomomfang, 5x zoom på 5-25 mm, som omregnet til 35 mm-filmformatet tilsvarer omtrent 28-140 mm.

Lysstyrken går fra f/3,5 i vidvinkelmodus til f/5,5 i telemodus. Den nevnte Olympus-konkurrenten har til sammenligning lysstyrke på f/2,0 i vidvinkelmodus, men er altså vesentlig dyrere.

Digital zoom

I tillegg har Ricoh-kameraet digital zoom på 7,2x zoomeffekt. Ved hjelp av en såkalt intelligent zoomfunksjon kan man utvide zoomomfanget til hele 36x, det vil si med en teleeffekt tilsvarende 1.008 mm brennvidde omregnet til 35 mm-format.

Ricoh WG-50
REM: Ricoh WG-50 med praktisk bærerem. (Foto: Ricoh)

Ricoh hevder at dette er mulig uten at det går ut over bildekvaliteten, men dét er vel vanskelig å ta helt på alvor. Denne teleeffekten oppnås blant annet ved at bildestørrelsen reduseres ned til 640 x 480 piksler.

Lav skjermoppløsning

LCD-skjermen på kameraet er på 2,7 tommer og har en oppløsning på cirka 230.000 piksler. Dette innebærer altså en skjerm med forholdsvis lav oppløsning etter dagens standard.

Ricoh hevder imidlertid at skjermen utmerker seg ved å være lyssterk og god å bruke i solskinn, blant annet takket være en egen innstilling for bruk under slike forhold.

Autofokussystemet er av typen kontrastdetekterende autofokus, med ni fokuspunkter. Ricoh har bygd inn både smilgjenkjenning – bildet tas når noen i bildet smiler – og ansiktsgjenkjenning. Sistnevnte skal fungere også på hund og katt, om enn bare på én hund eller én katt.

Kameraet har mekanisk og elektronisk søker med lukkertider fra 1/4 sekund til 1/4.000 sekund, med opptil fire sekunder i nattscenemodus.

LED-lys rundt objektivet

Ricoh WG-50 har seks LED-makrolys plassert i sirkel rundt objektivet. Disse fungerer som videolys og er også nyttige når man bruker kameraets digitale mikroskopmodus. Dette er en funksjon gjør det mulig å gå svært tett inn på små motiver, gjerne nesten usynlige for det menneskelige øye. Bildene blir da automatisk satt ned til to megapiksler.

LED-lampene aktiveres også når man tar i bruk hjelpefunksjonen for selvportretter. Da bruker kameraet blinket fra en LED-lampe til å sjekke om motivets ansikt havner innenfor bilderammen. Makrolysene kan også brukes som hjelpelys for å finne motivet når man fotograferer i mørke med blits.

Full HD-video

På videosiden støtter kameraet Full HD på 1.920 x 1.080 piksler med 30 bilderuter per sekund. Man kan også ta opp langsom kino med opptil 120 bilderuter i sekundet, men da reduseres oppløsningen til 1.280 x 720 piksler.

Kameraet har blant annet HDMI Type D-kontakt for dem som vil lagre videoopptak på HDMI-opptaker eller vise opptakene direkte på en HD TV.

Ifølge de tekniske beskrivelsene er ikke norsk med på listen over menyspråk, selv om både danske og svensk er med.

Batteritiden er oppgitt til cirka 300 bilder etter CIPA-standarden.

Størrelse og vekt

Dimensjonene er 122,5 x 61,5 x 29,5 mm, og nettovekten er oppgitt til cirka 173 gram, eller 193 gram med batteri og MicroSD-minnekort.

Tilbehørslisten til Ricoh omfatter blant annet en rekke festeanordninger som for eksempel hjelmfeste, i tillegg til fjernkontroll og mye annet.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.