Kameranytt.no

Rimelig og kompakt vidvinkel for Sony-fullformat

Samyang AF 18mm f/2.8 FE
KOMPAKT: Samyang AF 18mm f/2.8 FE er et lite og lett vidvinkelobjektiv for Sonys E-fatning. (Pressefoto: Samyang)
Samyang AF 18mm f/2.8 FE
KOMPAKT: Samyang AF 18mm f/2.8 FE er et lite og lett vidvinkelobjektiv for Sonys E-fatning. (Pressefoto: Samyang)

Samyang tilbyr nå eiere av Sonys speilløse fullformat-kamera et særdeles lett og kompakt vidvinkelobjektiv med brennvidde 18 mm og lysstyrke f/2,8. Objektivet kan også brukes på Sonys APS-C-kameraer.

[toc] Mye av optikken til dagens speilløse fullformat-kameraer er dyr og tung – og spiser opp fordelene med at de speilløse kamerahusene er lettere enn sammenlignbare speilreflekskameraer. Noe av årsaken er kanskje at kameraprodusentene er så ivrige etter å vise at de kan produsere ypperlig optikk til sine nye speilløse kameraer. Dermed ser det ut til at bildekvalitet og lysstyrke er blitt prioritert høyere enn at objektivene er kompakte og lette.

Sør-koreanske Samyang har tidligere kommet med tilsvarende kompakte objektiver myntet på Sonys A7-kameraer i flere forskjellige brennvidde-klasser, for eksempel et lett 45 mm standardobjektiv, et kompakt 24 mm vidvinkelobjektiv og flere andre.

Beskjedent utvalg

Sonys utvalg av vidvinkelobjektiver i FE-klassen – FE-benevnelsen brukes om objektiver myntet på fullformat-kameraer med Sonys E-fatning – er ganske beskjedent. På Sonys norske nettsider finner vi tre 35 mm-objektiver til henholdsvis omlag 7.500, 9.200 og 17.500 kroner samt et 24 mm-objektiv til 16.000 kroner. Det er det hele. Søket var filtrert ned til primeobjektiver med E-fatning myntet på fullformat-kameraer, og herfra plukket jeg ut objektiver med kortere brennvidde enn 50 mm. Ikke mye å velge i, altså, særlig ikke for dem som ønsker seg litt kraftig vidvinkeleffekt til moderat pris.

Redningen er Samyang

Da kan Samyang være redningen. Det nye objektivet bærer navnet Samyang AF 18mm f/2.8 FE. Det er lett og kompakt, veier bare 145 gram, og har en moderat pris.

Samyang AF 18mm f/2.8 FE
E-FATNING: Det nye Samyang-objektivet er bygd for Sonys E-fatning. (Pressefoto: Samyang)

Dimensjonene er også beskjedne. Objektivet er 61 mm langt og har en diameter på 64 mm. Filterdiameteren er 58 mm.

På et fullformat-kamera har objektivet en bildevinkel på 100 grader diagonalt, ifølge pressemeldingen fra importøren, Focus Nordic. De opplistede motivene som objektivet egner seg godt for, omfatter vidstrakt utsikt, dramatiske kystlandskap, arkitektur, byer med travle torg og trange smug samt kule nærbilder av action og sport. Objektivet har en nærgrense på bare 25 cm.

Hvis man ønsker å bruke objektivet på et av Sonys APS-C-kamera, for eksempel nye a6600, tilsvarer brennvidden 28 mm.

Autofokus-systemet er basert på en lineær STM-motor som ifølge produsenten skal være både rask og stillegående. Dermed egner objektivet seg også godt for videofilming.

Objektivet består av ni linseelementer fordelt på åtte grupper. Tre av linseelementene er asfæriske, to er av High Refractive-glasstypen (HR) og tre er ED-glass med ekstra lav spredning som er med på å forhindre fargeblødning. Objektivet har flerlags antirefleksbehandling.

Voksende utvalg

Samyang begynner å få et bra utvalgt med autofokus-objektiver med Sonys E-fatning og fast brennvidde. Selskapet selv lister opp i alt åtte objektiver fra 14 til 85 mm – fire av dem er merket som spesielt lette og kompakte. Disse har gjerne litt dårligere lysstyrke enn de som ikke er merket som lette og kompakte.

Samyang AF 18mm f/2.8 FE
SOLBLENDER: Hos Samyang er solblenderen inkludert i prisen. (Pressefoto: Samyang)

Til sammen dekkes disse brennviddene: 14, 18, 24, 35, 45, 50 og 85 mm. Ønsker man et 35 mm-objektiv, kan man velge mellom to forskjellige lysstyrker på henholdsvis f/1,4 og f/2,8.

Prisen

Samyang AF 18mm f/2.8 vil få en pris på cirka 3.900 kroner og kommer i salg i Norge i oktober måned, melder iFocus Nordic.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.