Kameranytt.no

Rimeligere fotoutskrifter med blekktanker (OPPDATERT)

Canon Pixma MegaTank G
BILLIGSTE: Canon Pixma G1200 er den rimeligste MegaTank-skriveren. (Foto: Canon)
Canon Pixma MegaTank G
BILLIGSTE: Canon Pixma G1200 er den rimeligste MegaTank-skriveren. (Foto: Canon)

Canon følger i Epsons fotspor og lanserer fargeskrivere med blekktanker.

Resultatet er blant annet rimeligere hverdags-fotoutskrifter med de nye Canon Pixma MegaTank-skriverne.

I romjula lanserte Canon sine MegaTank-fargeskrivere på det amerikanske markedet.

I skrivende stund er ikke konseptet lansert ennå i Europa, etter det Kamerablogg.no forstår. Men lanseringen i USA er blitt lagt merke til, og svenske Kamera & Bild er blant dem som har omtalt Canons utspill. Det ligger altså en forventning der ute om at MegaTank-skriverne er noe som Canon snart vil lansere i vår del av verden også.

Kamerablogg.no har spurt Canon Norge om saken og håper å få svar over nyttår.

OPPDATERT 3. JANUAR 2017: Canon Norge har nå bekreftet overfor Kamerablogg.no at de nye blekktank-skriverne etter planen vil komme i salg i Norge i løpet av første kvartal. Prisene er foreløpig ikke fastsatt.

Canon Pixma MegaTank G
13.000 UTSKRIFTER: Den samlede blekkmengden i en Canon Pixma MegaTank-skriver skal være nok til 13.000 utskrifter. (Foto: Canon)

Allerede i 2014 lanserte Epson en skriverteknologi på det vest-europeiske markedet kalt EcoTank-blekksystemet.

LES HOS PC WORLD: Epson med patronfrie blekkskrivere

Den nye løsningen gikk ut på at Epson-skriverne var utstyrt med en tankløsning på den ene siden av skriveren, med plass for fire blekktanker. Epson hadde regnet ut at blekket som skriverne ble levert med, ville holde for to års forbruk hos den gjennomsnittlige brukeren i målgruppen.

Epson var klar på at den nye utskriftsløsningen var myntet på det som selskapet betegnet som «hverdagsutskrifter», mens dedikerte fotoskrivere ble anbefalt til høykvalitets-fotografier.

Utprøvd i Øst-Europa og Asia

Det kom frem under Epsons lansering at dette egentlig ikke var noen ny teknologi, men en løsning som Epson allerede hadde levert både i Øst-Europa og i Irland i flere år.

På samme måte er den tilsvarende MegaTank-løsningen som Canon nå har lansert i USA, blitt prøvd ut på det indiske markedet allerede fra høsten 2015, ifølge nettstedet Wirth Consulting.

LES OGSÅ: Nå kan du 3D-printe din egen optikk

Også Brother har levert en lignende løsning på det indiske markedet.

Canon Pixma MegaTank G
G2200: Canon Pixma G2200 kan brukes både som skriver, skanner og kopimaskin. (Foto: Canon)

Med andre ord er blekkskrivere med store blekktanker i stedet for små blekkpatroner noe som skriverleverandørene har jobbet med en stund – og prøvd ut særlig i mer pris-sensitive markeder enn i Vest-Europa og USA.

Nå har jo skriverblekk-prisene vært et hett tema også i vår del av verden i mange år. Vi husker vel skrivingen for noen år siden etter at det ble presentert beregninger som viste at literprisen for blekket som skriverleverandørene leverer i bittesmå blekkpatroner er på nivå med den dyreste parfyme.

LES OGSÅ: Canon EOS M5 endelig lansert

Skriverprodusentene på sin side har ikke nektet for at blekksalget utgjør en viktig del – kanskje den viktigste delen – av inntektsgrunnlaget på blekkskrivermarkedet. Satt på spissen kan vi si at blekkskrivernes oppgave her på jord har vært å generere mest mulig salg av skriverblekk.

Større volum gir lavere kostnader

Skrivere utstyrt med blekktanker i stedet for bittesmå blekkpatroner gir kundene en stor fordel basert på det kjente fenomenet at større volum gir lavere kostnader per enhet, så å si uansett hva det gjelder.

Canon Pixma MegaTank G
TOPPMODELLEN: Canon Pixma G4200 er toppmodellen i den nye MegaTank-serien, med dokumentmater for skanning og kopiering. (Foto: Canon)

Når fargeblekk tappes på tanker i stedet for i blekkpatroner, synker literprisen. Hvor mye har jeg ikke regnet på, men i det minste ned til nivået for litt rimeligere parfyme, vil jeg anta…

MegaTank-løsningen, som Canon har valgt å kalle sin variant, går ut på at blekket leveres i fire flasker, én med 135 milliliter sort blekk samt tre flasker på 70 ml hver med de tre fargene gul, magenta og cyan. I USA koster sort-flasken rundt 18 dollar, mens fargeblekkflaskene koster rundt 12 dollar hver.

Blekket tappes over på blekktankene i skriverne. Canon har valgt en løsning som kan synes litt mer praktisk enn hos Epson. Epson blekktank-skrivere, for eksempel Epson ET-4550, har samlet tankene i et rom på den ene siden av skriverne. Avhengig av skriverens plassering kan det hende man må snu skriveren sideveis ut mot rommet for å kunne se hvor mye blekk som er igjen i de gjennomsiktige tankene.

Canon har designet skriverne slik at man ser tankene forfra – praktisk når skriveren er plassert i en hylle.

LES OGSÅ: Alt om Canons nye 5D Mark IV

Ifølge Canon USA er én påfylling av sort blekk nok til 6.000 A4-sider – basert på testmetodikk der man bruker ISO/IEC 24712-utskriftsskjemaet i testingen.

Fargekombinasjonen med de tre fargeblekkflaskene skal holder til 7.000 utskriftssider. Til sammen altså 13.000 sider.

Epson EkoTank ET-4550 byr til sammenligning på en blekkmengde som tilsvarer 11.000 utskrifter, men leverer med et dobbelt sett med blekkflasker. Dette er en multifunksjonsskriver som koster vel 4.800 kroner i Norge.

I begge tilfeller vil man nok oppleve det som om dette er skrivere som bare går og går. Dette er veldig annerledes enn å bruke blekkskrivere med blekkpatroner. Da oppleves det som om det alltid er en eller annen blekkpatron som går tom midt under de travleste utskriftjobbene.

En Canon PG-40 sort blekkpatron holder til sammenligning for gjennomsnittlig 326 utskriftssider, ifølge Imaging Resource.

Blekksøl?

Jeg har i PC World Norge og Computerworld hatt to Epson-skrivere til test som er basert på denne blekktank-teknologien, Epson L555 og Epson ET-4550. I begge tilfellene opplevde jeg at påfyllingen av blekket fra flaskene til blekktankene ga risiko for noe blekksøl, særlig i forbindelse med å åpne flaskene. Det tar tid å få bort sporene av blekket fra fingrene, så jeg anbefalte gummihansker – og avispapir på bordet.

Canon Pixma MegaTank G
IKKE SØL: Canon påstår at deres blekktank-løsning ikke innebærer noen fare for blekksøl. (Foto: Canon)

Canon-løsningen har jeg forståelig nok ikke fått prøvd ennå, men jeg merker meg at Canon beskriver flasketoppene som «spill-resistant», altså beskyttet mot søling.

Blekket i de nye Canon-skriverne skal for øvrig være en nyutviklet hybrid pigment/dye-blekktype som skal gi ren, sort tekst og livlige farger.

Den amerikanske pressemeldingen om de nye Pixma-skriverne fra Canon kan du lese her.

Pixma – også for foto

Canon har brukt Pixma-navnet i mange år, og mange forbinder det med utpregede fotoskrivere. De fleste Pixma-skriverne er i så måte myntet på forbrukermarkedet, og man må opp på A3-modellene med Pro i navnet – Pixma Pro-1, Pixma Pro-10S og Pixma Pro-100S – for å få Pixma-skrivere som fortjener å bli betegnet som profesjonelle, etter manges mening. Da snakker vi om skrivere med fra åtte til 12 blekkpatroner til priser fra vel 4.500 til rundt 8.000 kroner, ifølge Prisjakt.no.

LES OGSÅ: Ny mikrofon for Canon-filmere

Selv har jeg prøvd mange vanlige Pixma-skrivere opp gjennom årene, og jeg har ingen betenkeligheter med å bruke dem til hjemmekontor-oppgaver som å skrive ut albumbilder og bilder som skal i glass og ramme på veggen. Men en del profesjonelle fotografer mener nok at dette ikke er verktøy til profesjonell bruk, bare så det er sagt.

Jeg har i skrivende stund ingen forutsetning for å si noe om fotokvaliteten på de nye MegaTank-Pixma-skriverne som Canon nå lanserer.

Målgruppene omfatter hjemmekontorer og mindre kontorbedrifter med et visst utskriftsvolum, og produktene markedsføres som generelle skrivere, ikke som rendyrkede fotoskrivere. Men de kan altså godt brukes til å skrive ut fotografier, og Canon har et stort utvalg fotopapirtyper til slik bruk.

Utskriftshastigheten er den samme for alle de fire modellene som lanseres i USA nå, altså 8,8 sider per minutt i sort/hvitt og fem sider per minutt i farger. Kantløse fotoutskrifter i størrelsen 4 x 6 tommer kan skrives ut på rundt 60 sekunder. Maks oppløsning i farger er 4800 x 1200 punkter per tomme.

LES OGSÅ: Canon-Nikon 5-2 hos TIPA

Den rimeligste modellen heter Pixma G1200 og er en rendyrket skriver. G2200 og G3200 kan også brukes som skanner og kopimaskin. Forskjellen på disse to er at G3200 er utstyrt med WiFi og altså kan skrive ut trådløst og enkelt deles mellom mange brukere. Toppmodellen G4200 har også WiFi i tillegg LCD-skjerm og faksmuligheter samt en automatisk dokumentmater som gjør at man legge inn en helt bunke dokumenter for kopiering og skanning.

Canon USA har lagt ut en YouTube-video som viser blekktank-konseptet:

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.