Kameranytt.no

Så mye bedre er Photoshop 2020

PHOTOSHOP-NYHETER: Utvalgverktøy med kunstig intelligens og forbedret opplæringsmodul er blant nyhetene i Photoshop 2020. (Skjermdump: Toralv Østvang)
PHOTOSHOP-NYHETER: Utvalgverktøy med kunstig intelligens og forbedret opplæringsmodul er blant nyhetene i Photoshop 2020. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Photoshop 2020 er her, med en rekke forbedringer som må prøves ut. Adobe bruker nå kunstig intelligens til å hjelpe brukene til å trekke ut elementer i bildene. Ytelsen og effektiviteten er kraftig forbedret. En del oppgaver går nå fire ganger så fort.

[toc] I hvert fall er det dét Adobe hevder. Påstanden er litt for rund til å kunne verifiseres fullt ut, for her spiller jo også interaktiviteten til brukeren inn. Hvis man blir sittende og gruble fordi programmet etter hvert er blitt så komplekst at det blir stadig vanskeligere å finne fram og å forstå hvordan nye og endrede verktøy skal betjenes, kan jo noe av vinningen gå opp i spinningen. Adobe prøver heldigvis å bøte på dette med stadig bedre opplæringsfunksjoner i programmet, og nå er Lær Photoshop-modulen blitt virkelig bra. Mer om det senere.

Photoshop har også fått et nytt lagrings- og overføringssystem kalt Nettsky-dokumenter, som Kameranytt allerede har presentert i denne artikkelen:

LES OGSÅ: Adobe Photoshop for iPad ferdig – nesten

Egendefinert innholdstilpasset fyllCustom Content Aware Fill på engelsk – gjør det mulig å erstatte innholdet i et valgt område ved å «male inn» innhold fra et annet område. Altså ytterligere en utvidelse av funksjonaliteten rundt den magiske effekten med innholdstilpasset fyll i Rediger-menyen.

Fra små drypp til fullt påfyll

Etter omleggingen til abonnements-basert programvare-distribusjon kommer nyheter og oppgraderinger til Adobes programmer ikke så bastant som før. Nyhetene kommer mer i små drypp, litt om gangen, i stedet for i form av en lang liste med oppdateringer og nyheter én gang i året, eller hvert halvannet år eller vel så det, slik det var i gamle dager, da Adobe oppgraderte til ny programversjon med lang ventetid mellom hver oppdatering. Det er enklere å forholde seg til små, hyppige nyhetsdrypp, selv om det også av og til fører til at enkelte nyheter går under radaren.

GRAFISKE VISNINGER: Elementer som Former, Graderinger og Mønstre har fått bedre grafiske presentasjoner. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Til årets Adobe Max-brukerkonferanse, som gikk av stabelen i Los Angeles for kort tid siden, hadde det imidlertid hopet seg ganske mange nyheter til Photoshop. Den kanskje viktigste har jeg allerede omtalte, nemlig at Photoshop er kommet i en ganske fullverdig nettbrettversjon for Apple iPad.

Men det er også spennende nyheter knyttet til det man gjerne kaller «skrivebords-versjonen» av programmet, altså den versjonen man installerer på en Mac eller Windows-PC – det være seg en bærbar PC eller en stasjonær PC, altså den man gjerne har på skrivebordet.

Objektvalgverktøy

En av de viktigste nyhetene i Photoshop i høst – og definitivt en blikkfangs-nyhet – er et nytt utvalgsverktøy kalt Objektvalgverktøy – på engelsk er betegnelsen Object Selection Tool. Det gjør det enda enklere enn før å trekke ut en del av et bilde uten å måtte sitte og slite med å fikle og tegne rundt elementer for å velge dem ut, for stadig å måtte gjøre jobben om igjen fordi man bommet litt på skillet mellom forgrunn og bakgrunn.

Kunstig intelligens

«Computational photography» – datamaskin-støttet fotografering – er et skjellsord blant en del fotointeresserte, og det er først og fremst all datamaskin-bruken i mobiltelefonene mange har i tankene når de fnyser over «data-fotograferingen» i vår tid. Men selv de som sverger til tradisjonelle kameraer der fotografen selv har styringen, slipper ikke helt unna. Når de etter fotograferingen skal bearbeide bildene sine på PC-en, sniker det seg inn kraftig databehandling også via profesjonelle programmer som Photoshop. For eksempel får det nye Objektvalgverktøyet støtte fra Adobes teknologi for kunstig intelligens, som Adobe har kalt Sensei.

Dette er teknologi som har evnen til å lære underveis, altså det vi kaller maskinlæring. Det innebærer kanskje ikke konkret at din egen Photoshop-intallasjon blir stadig flinkere til å gjøre de riktige utvalgene for deg, men Sensei er navnet på et rammeverk for kunstig intelligens der effektene av maskinlæringen blant annet «samles inn» i Adobes utviklingsavdeling og distribueres kollektivt ut igjen til brukene i form av nye oppdateringer av programvaren som blir stadig «klokere». Sensei-teknologien har effekt på mange andre verktøy enn bare Objektvalgverktøy.

Photoshop har flere verktøy som du kan bruke til å velge ut elementer i et bilde, for eksempel Tryllestavverktøy og Hurtigverktøy, i tillegg til forskjellige former for markerings- og lasso-verktøy. De har alle ulike fordeler og ulemper, avhengig av motivet og utvalgsoppgaven, og de eksisterende verktøyene blir ikke overflødige selv om Photoshop nå har fått det nye og mer «intelligente» Objektvalgverktøyet.

Objektvalg med utfordringer

Jeg har lekt meg litt med det nye verktøyet og tror det kan komme til å bli nyttig, men til tross for bruken av kunstig intelligens har også dette verktøyet noen utfordringer. Det er fortsatt en del elementer som er vanskelig å håndtere, for eksempel hvis skillet mellom forgrunn og bakgrunn er håret på hodet til personen eller personene på bildet. Da kan det fortsatt bli et unaturlig skarpt skille – snakket vi ikke om «computational photography» som gir uønskede bieffekter? –  inntil man forbedrer utvalget med andre utvalgs- og markeringsverktøy, eller reparer med for eksempel Reparasjonspenselverktøy. Det ideelle bildeelementet for verktøyet er fortsatt en skarp forgrunn mot en uskarp bakgrunn.

Photoshop
UTGANGSPUNKTET: Et velegnet bilde for å frilegge et utsnitt av forgrunnen. Bildet er fra sentrum i Hammerfest. USAs ambassadør til Norge fra 1946 til 1953 var Charles Ulrick Bay. Hans mor var født i Hammerfest i 1853. Ambassadørens gave til Norge var denne statuen i en fontene utført av skulptøren Ørnulf Bast. Statuen heter «Mor og barn» og viser Marie Hauan Bay (pikenavn Hansine Marie Bugge) og hennes fire barn. (Foto: Toralv Østvang)
Photoshop
TETT PÅ: Her er et bilde av statuen tatt tettere på, med et 300 mm teleobjektiv. (Foto: Toralv Østvang)
Photoshop
OBJEKTVALGVERKTØY: Har har Photoshops nye Objektvalgverktøy åpenbart greid jobben bra med å skille ut statuen fra bakgrunnen. Bare ved skulderen og armen nede til venstre i bildet er det et lite område som ikke er blitt tatt med ordentlig. (Foto: Toralv Østvang)
Photoshop
FRILAGT: Her er utsnittet av statuen frilagt med bare en hvit bakgrunn, noe som også åpner for andre måter å bruke bildet på. En Photoshop-feinschmecker ville kanskje ha pyntet litt mer på konturene noen steder. (Foto: Toralv Østvang)
Photoshop
SELFIE: Her er Objektutvalgverktøyet i gang med å skille ut en selfie av artikkelforfatteren ved gjenåpningen av Apple Store på Fifth Avenue i New York 20. september 2019. Bildet er tatt med en iPhone XR. (Selfie: Toralv Østvang)
Photoshop
BOKEH: Jeg skal ikke påstå at det er blitt et fint portrett med flott bokeh, men ved å bruke Objektvalgverktøyet på denne måten – litt fort og glæli – har jeg i hvert fall greid å får til en mykere og mer uskarp bakgrunn i bildet – sammenlign med bildet ovenfor – selv om det bustete håret sikkert var en utfordring for Photoshop. Computational Photograpy med Photoshop…? (Selfie: Toralv Østvang)

Men som med de tradisjonelle utvalgsverktøyene kan man også med Objektvalgverktøy legge til og trekke fra elementer ved hjelp av skift- eller alt/tilvalgs-knappen, eller ved å klikke med musepekeren på de respektive valgene i Alternativer-linjen under menylinjen. Og systemet er ganske intelligent når det gjelder å få det til å skjønne hva man vil legge til og trekke fra.

Det hjelper også at man i denne prosessen kan skifte fra rektangel- til lasso-verktøy for fleksibelt å velge område der noe skal legges til eller trekkes fra. I tillegg kan man velge flere atskilte elementer i bildet.

Mer oversiktlige paneler

Egenskaper-panelet har fått vesentlige forbedringer i den nye Photoshop-versjonen, blant med kontekst-baserte tillegg avhengig av hvilket lag man er i og hvilket verktøy som er aktivt. Her finner man også Hurtighandlinger som gir rask tilgang til kommandoer som å rotere bildet, beskjære det og så videre.

Fordrei-verktøyet – Warp på engelsk – som man finner under Transformer-menyvalget, er også oppdatert. Nå kan man ved å klikke på alt/tilvalg-tasten legge til så mange punkter man vil, og når man drar i og flytter på disse punktene, forvrenges det valgte objektet tilsvarende. Mye mer fleksibelt enn før, for eksempel hvis man vil gjøre om et rett flagg til et som bølger i vinden.

Panelene for Mønstre, Graderinger og Former har fått nye grafiske forhåndsvisninger som viser tydeligere enn før hva slags innhold de byr på – det være seg silhuett-tegninger av dyr, blomster eller båter, eller mønstre av trær, gress og vann, for å nevne noen av effektene er som er tilgjengelig. Kjekt hvis man for eksempel vil legge inn silhuetten av en seilbåt i horisonten på bildet av solnedgangen ute ved havet. Som sagt – man trenger ikke være mobil-bruker for å jukse litt med bildene sine…

Mye smånytt

I tillegg er det en lang rekke mindre endringer og tillegg i Photoshop 2020, inkludert rettelser av enkelte brukergrensesnitt-inkonsekvenser i foregående versjon.

Utallige fonter

Adobes skrifttype-tjeneste Typekit har fått nytt navn, Adobe Fonts, og det er ingen begrensninger på bruken av fontene. De kan brukes både til personlige og kommersielle prosjekter, og det ingen grense for hvor mange forskjellige fonter som kan brukes i samme prosjekt. Alle fontene, til sammen angivelig 17.000 fonter, er tilgjengelig med Creative Cloud-abonnementet, og ifølge nettstedet Creative Pro har også kunder med bare et fotoplan-abonnement, som bare inneholder Photoshop og Lightroom, tilgang til alle fontene.

Photoshop
INNEBYGD OPPLÆRING: Photoshop har en ganske god interaktiv opplæringsmodul. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Bedre opplæring

Photoshop er kompleks programvare med enormt mange funksjoner og egenskaper, og det kan være krevende å lære seg. Adobe bestreber seg på stadig å forbedre opplæringsmulighetene som er innebygd i programmet. En hendig Lær-funksjon gjør det mulig å prøve seg steg for steg på en rekke redigeringsoppgaver, og jeg synes opplegget nå fungerer ganske godt pedagogisk – og godt oversatt til norsk.

Så nå er det litt mindre skremmende for nybegynnere å gi seg i kast med Photoshop, men du må være forberedt på at det tar en del tid å gjennomgå alle opplæringssesjonene.

Konklusjon

Adobe Photoshop fortsetter å være et bildebehandlingsprogram som mange av oss ikke kan være foruten, selv om det er noen sterke konkurrenter der ute, som ikke minst er attraktive for dem som ikke føler seg komfortabel med Adobes abonnements-politikk.

Men for oss som har funnet ut at det er greit å abonnere på et program som blir så til de grader kontinuerlig forbedret og oppdatert, er alle forbedringene høsten 2019 kjærkomne – og de viser at konseptet til Adobe faktisk fungerer, ikke bare for pengemaskinen Adobe, men også for oss som trenger gode verktøy til å bearbeide bildene våre.

Prisene

De som abonnerer på Adobe-programvare, får automatisk tilgang til nedlasting av den oppdaterte versjonen av Photoshop. De som ikke abonnerer ennå, kan sjekke abonnementsprisene i saken om Photoshop for iPad, som det er link til i begynnelsen av denne artikkelen.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.