Så var det slutt på filmen…

Leica M7 Canon EOS-V1
OVER I HISTORIEN: Leica M7 og Canon EOS-1V går nå inn i kamerahistorien som kameraer som ikke lenger er i produksjon. (Foto: Leica og Canon, montasje: Kamerablogg.no)
Leica M7 Canon EOS-V1
OVER I HISTORIEN: Leica M7 og Canon EOS-1V går nå inn i kamerahistorien som kameraer som ikke lenger er i produksjon. (Foto: Leica og Canon, montasje: Kamerablogg.no)

Kameraverdenens vinylelskere, altså de som foretrekker å fotografere med film, har nå mottatt triste meldinger fra Canon og Leica.

[no_toc] Canon gjør nå slutt på produksjonen av det filmbaserte speilreflekskameraet Canon EOS-1v, mens Leica har besluttet å droppe Leica M7. Leica fortsetter imidlertid å produsere andre filmbaserte modeller.

10 bilder i sekundet

Det er en fordums flaggskipsmodell som nå forsvinner ut av Canons produktspekter, Canon EOS-1V. Kameraet ble lansert i år 2000, og målgruppen var profesjonelle fotografer. For eksempel sportsfotografer som trengte et kamera som kunne ta opptil 10 bilder i sekundet, forutsatt at man hadde montert batterigrepet PB-E2 på kamerahuset. Med en slik hastighet er det fort gjort å bruke opp en 36-bilders filmrull…

Canon EOS-V1
SLUTT: Nå er det slutt på produksjonen av Canon EOS-1V. (Foto: Canon)

Kamerahuset tas altså nå ut av produksjon, men Canon har kunngjort at selskapet fortsatt vil ta imot EOS-1V-kameraer til reparasjon fram til oktober 2025. Canon kan imidlertid ikke garantere at alle nødvendige deler vil være tilgjengelige lenger enn til 2020.

EOS-1V var en arbeidshest av et kamera, med solid værbeskyttelse, og det utmerket seg med et autofokussystem med 45 målepunkter og følgefokus som skulle fungere i opptakshastigheter på opptil ni bilder i sekundet, ifølge Canon-museet.

LES OGSÅ: PRØVD: Canon EOS M50 i salg

Dataminnet i kameraet kunne lagre opptaksinformasjon om de 100 siste rullene av 36-bilders film. Informasjonen kunne imidlertid ikke leses på selve kameraet, men krevde spesiell pc-programvare fra Canon.

Canon EOS-1V-kamerahuset har en vekt på 945 gram eksklusive batteri.

Slutt for Leica M7

Et annet filmbasert kamera som også tas ut av produksjon, er Leica M7. Kameraet produseres ikke lenger, selv om enkelte Leica-forhandlere rundt om i verden fortsatt har noen usolgte eksemplarer i hyllene.

Leica M7
SLUTT: Nå er det slutt på produksjonen av Leica M7. (Foto: Leica)

Dessuten finner man noen nye – og mange brukte – Leica M7-modeller på Ebay.

Leica M7 ble lansert i 2002, ifølge meldingen som Leicas brukerforum Red Dot Forum har sendt ut. Blant egenskapene som Leica M7 brakte med seg, var moderne blenderforvalg og en elektronisk styrt lukker. I tillegg hadde kameraet en strekkodeleser for rask innmating av ISO-verdi.

Fortsatt film hos Leica

For Leica er det imidlertid ikke helt slutt på produksjonen av filmbaserte kameraer, for modellene MP og M-A produseres fortsatt.

LES OGSÅ: PRØVD: Leica CL – et drømmekamera?

Leica M-A står fortsatt på prislisten hos den norske Leica-importøren Bresson AS, med prisen oppgitt til 44.000 kroner. Legger man ytterligere en tusenlapp på disken, kan man få en Leica MP, som også har innebygd lysmåler – dét har ikke M-A.

Leica MP
LEICA MP: Dette kameraet, Leica MP, er et filmbasert kamera som fortsatt er i produksjon. (Foto: Leica)

«Som et rent mekanisk rammesøkerkamera står Leica M-A for en retur til fotografering i sin mest opprinnelige form. Uten LED-skjerm, lysmåling eller batterier kan fotografen utforske helt nye horisonter», skriver Bresson AS i sin omtale av kameraet.

Inkludert i prisen er én rull med Kodak Tri-X 400 sort/hvitt-film.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

2 Responses

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.