Kameranytt.no

Samsung Galaxy S9/S9+ kommer 16. mars

Samsung Galaxy S9/S9+
FARGENE: Samsung Galaxy S9 og S9+ fås i fire forskjellige farger, hvorav tre i Norge. (Foto: Samsung)
Samsung Galaxy S9/S9+
FARGENE: Samsung Galaxy S9 og S9+ fås i fire forskjellige farger, hvorav tre i Norge. (Foto: Samsung)

De to nye Samsung-mobilene Galaxy S9 og S9+ kommer i salg 16. mars. Endelig får vi mobilkameraer med flere blenderåpninger.

[toc] [For English version, use Language Switcher]

Skjønt, det er ikke store blenderskalaen det er snakk om. Man kan velge mellom blenderåpning f/1,5 og f/2,4.

Men med tanke på at mobilkameraene frem til nå har hatt bare én fast blenderåpning, som for eksempel f/1,7 på Samsung Galaxy S8 fra 2017, er det jo tegn på fremskritt at det nå kommer mobiltelefoner der kameraet byr på muligheter til et par blendervalg.

Man kan jo si at de siste iPhone-mobilene har hatt det også. iPhone 8+ kan skilte med både f/1,8 og f/2,8. Men der er det tross alt snakk om to forskjellige objektiver, hovedkameraet med vidvinkelobjektiv og høy lysstyrke og et tilleggskamera med moderat telebrennvidde og mer moderat lysstyrke.

LES OGSÅ: Samsung med dobbeltkamera

Hos nye Samsung Galaxy S9 og S9+ dreier det seg derimot om at ett objektiv byr på valg mellom to blenderåpninger. For S9+ sitt vedkommende snakker vi om hovedkameraet, siden denne mobilen også har et ekstra kamera med moderat teleobjektiv, akkurat som iPhone 8+.

Og som den vanlige iPhone 8 har også Samsung S9 «bare» ett kamera, i dette tilfellet altså med to blenderåpninger.

For alle disse nevnte mobilene kommer naturligvis også et selfie-kamera i tillegg – nevnt bare for å unngå misforståelser om hvor mange kameraer det er snakk om.

Misforståelser

Apropos misforståelser: En av dem som har misforstått konseptet, er den som har skrevet den norske Samsung-pressemeldingen om lanseringen av Samsung Galaxy S9 og S9+. La meg sitere et avsnitt fra pressemeldingen som jeg har mottatt fra MyNewsdesk:

«Low light-kamera: De fleste mobilkameraer har i dag en fast lukketid som gjør at lysforholdene ikke kan justeres og bildene blir uskarpe og kornete. Samsung har utviklet dobbel blenderlinse (F1.5 – F2.4) som automatisk justerer lysinslippet, på samme måte som iris endrer seg hos mennesket. Resultatet blir klare og tydelige bilder uavhengig av hvor mørkt eller lyst det er.»

Her var det mye å gripe fatt i.

Det påstås at de fleste mobilkameraer har «fast lukketid». Dette er galt. Det riktige er at de fleste mobilkameraer har fast blenderåpning. Eksponeringen justeres automatisk i en kombinasjon av endret lukkertid og endret lysfølsomhet, altså ISO-innstilling, avhengig av lysforholdene.

Samsung Galaxy S9/S9+
BLENDER: Samsung Galaxy S9 og S9+ har hovedkamera med to blenderåpninger. (Foto: Samsung)

At lysforholdene ikke kan justeres og at bildene dermed blir uskarpe og kornete er også en påstand som ikke henger på greip. Lysforholdene som motivet fotograferes under, kan man jo ikke endre annet enn med eventuelle blitser og fotolamper. Kameraet må derimot tilpasses, les: stilles inn, i samsvar med lysforholdene. Hvis bildet eller deler av bildet blir uskarpt, skyldes det enten at man har bommet med fokusinnstillingen eller dybdeskarphetsinnstillingen – begge deler har man liten kontroll over med mobilkameraer – eller at man har fått uskarpt bilde som følge av bevegelsesuskarphet. Graden av kornethet avgjøres av ISO-innstillingen, ikke av blenderåpningen som sådan.

Uttrykket «dobbel blenderlinse» er også en merkelig konstruksjon. At objektivet har to blenderåpninger, betyr vel ikke at vi snakker om en dobbel linse? Det dreier seg vel om et objektiv der blenderen kan stilles inn på to forskjellige blenderåpninger? For det er vel det samme objektivet vi snakker om?

Apropos dét: Her ser vi også den urnorske tabben med at ordet «lens» er oversatt med «linse» der det på norsk heter «objektiv». Bare for å klargjøre: Der man på engelsk snakker om at en «lens» er sammensatt av et antall «lens elements», sier man på norsk gjerne at et «objektiv» er sammensatt av et antall «linser». Heller ikke på mobilkameraer finner man vanligvis noe objektiv som består av bare én linse.

Samsung bør sørge for teknologifaglig – og teknologispråklig – kvalitetskontroll av sine pressemeldinger.

Spennende kamera

Men nå sporet jeg jo helt av. Det er ingen tvil om at Samsung er blant mobilaktørene som bidrar til å skape innovasjon, også på mobilkamera-feltet. Med muligheten til å velge mellom to blenderåpninger er vi altså på vei til å få mobilkameraer som kan tilpasses ulike forhold bedre enn før, og det er jo flott.

I tillegg kan de nye Samsung-mobilene tilby super-slow-mo, altså langsom kino-opptak på hele 960 bilderuter i sekundet. Opptaket gjøres på bare 0,2 sekunder, men når det vises, får man et opptak på opptil seks sekunder med visningshastighet på 30 bilder i sekundet.

LES OGSÅ: Samsung S6 Edge mot iPhone 6

Når man bruker slow-mo-effekten, starter filmingen automatisk når det er bevegelser i bildet, ifølge Samsung.

Hovedkameraet på begge modellene er på 12 megapiksler og altså med blenderåpninger på f/1,5 og f/2,4. Brennvidden tilsvarer 26 mm vidvinkelinnstilling. Pikselstørrelsen er 1,4 mikrometer.

S9+-modellen har i tillegg et «portrettkamera» med en moderat telebrennvidde tilsvarende 52 mm. Lysstyrken er f/2,4 og ingen andre blenderåpninger er tilgjengelig. Pikselstørrelsen er én mikrometer.

Begge modellene har i tillegg et frontkamera for selfies. Dette er på åtte megapiksler med lysstyrke f/1,7 og brennvidde tilsvarende 25 mm.

Andre funksjoner

De øvrige mobilfunksjonene ved Samsung Galaxy S9 og S9+ tar vi litt mer summarisk her på Kamerablogg.no.

En av funksjonene er AR-emoji. Dette går ut på at mobilen analyserer 2D-bilder av mobilens bruker og registrerer over 100 ansiktsuttrykk. Deretter lager mobilen en kopi av ansiktet i 3D. Resultatet blir en personlig AR-emoji som kan vise forskjellige hodebevegelser og ansiktsuttrykk. Med disse kan brukeren uttrykke følelser i videoformat, og man kan dele mer personlige emojis i standard GIF-format, som er kompatibelt med de fleste meldingstjenestene. AR står for Augmented Reality – på norsk bruker vi gjerne begrepet «opplevd virkelighet». Dette betyr at man blander video og bilder «fra virkeligheten» med forskjellige typer dataanimasjoner, i dette tilfellet altså ansiktet.

Den nye generasjonen av Samsungs flaggskipsmobiler har ifølge Samsung førsteklasses lyd takket være innebygde Dolby Atmos stereohøyttalere.

Samsung Galaxy S9/S9+
STOR SKJERM: Samsung S9 og S9+ kan kobles til ekstern skjerm ved hjelp av dockingstasjonen DeX Pad. (Foto: Samsung)

Mobilene har et nytt dockingsystem som Samsung kaller DeX Pad. Dette gjør at brukeren kan koble mobilen til en ekstern skjerm – forutsetningen er Android 8.0+. DeX Pad leveres med HDMI-kabel, vegglader og datakabel. Løsningen støtter også Galaxy S8, S8+ og Note8.

Tekniske data

Nye Samsung Galaxy S9 og S9+ er utstyrt med Octacore-prosessorer på 2,7 GHz Quad og 1,7 GHz Quad. S9 har fire gigabyte internminne, S9+ har seks gigabyte internminne.

LES OGSÅ: HTC med justerbar bokeh

Begge har 64 gigabyte internt lagringsminne samt plass for Micro-SD-kort for en samlet lagringsplass på opptil 400 GB.

S9 har en 5,8-tommers Quad HD Almoled-skjerm på 2.960 x 1.440 piksler og pikseltetthet på 529 piksler per tomme, mens S9+ har tilsvarende skjerm på 6,2 tommer, samme oppløsning og pikseltetthet på 570 piksler per tomme. Visningsformatet er 18,5:9.

Batterikapasiteten er på henholdsvis 3.000 og 3.500 milliamperetimer.

Den minste modellen veier 163 gram, den største 189 gram.

Priser

Samsung Galaxy S9 og S9+ vil være tilgjengelig i Norge fra og med 16. mars 2018. Man vil få dem i fargene Midnight Black, Coral Blue og den helt nye fargen Lilac Purple.

Veiledende priser er satt til 8.790 kroner for Galaxy S9 og 9.790 kroner for Galaxy S9+.

Se promo-video fra Samsung nedenfor.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.