Samsung-mobil med fire kameraer

Samsung Galaxy A9
FIRE KAMERAER: Samsung er først ute med mobil med fire kameraer på baksiden. Her er Samsung Galaxy A9 (2018) (Pressefoto: Samsung)
Samsung Galaxy A9
FIRE KAMERAER: Samsung er først ute med mobil med fire kameraer på baksiden. Her er Samsung Galaxy A9 (2018) (Pressefoto: Samsung)

Nå er salgsstart kunngjort i Norge for Samsung Galaxy A9, som markedsføres som verdens første mobiltelefon med fire bakre kameraer.

[toc] Galaxy A9 er optimalisert for Instagram, hevder Samsung. En av de viktigste målgruppene for Galaxy A9 er åpenbart unge mobilbrukere med interesse for å fotografere og som dessuten er ivrige aktører på sosiale medier.

Den nye Samsung-mobilen hører markedsmessig hjemme i det øvre sjiktet av mellomklassen av mobiler.

Siden Samsung har brukt A9-navnet også tidligere, er det en del som har funnet det tryggest å kalle nykommeren for Samsung Galaxy A9 (2018).

Best i godt lys

I hvilken grad Samsung Galaxy A9 er interessant for folk som sikter litt høyere enn til sosiale medier og som er mer enn gjennomsnittlig interessert i kameraer, gjenstår å se. Mange av omtalene hos nettsteder som skriver om kameraer og mobiler, er foreløpig bare av typen «first look»-omtaler skrevet av journalister som har fått prøve en uferdig versjon av mobilen da den ble lansert tidligere i høst, uten tid til å gå i dybden på produktet.

LES OGSÅ: Bedre Samsung-bilder med AI

Samsung Galaxy A9
ROSA: Rosa er en av fargene man kan få Samsung Galaxy A9 i. De andre er sort og blå. (Pressefoto: Samsung)

I og med at den ferdige versjonen av mobilen nå er begynt å komme ut på markedet, er også de første ordentlige testomtalene begynte å komme ut på nettet. Jeg har lest noen av dem, og den generelle oppfatningen blant dem som har prøvd mobilen, er at bildekvaliteten er god på bilder tatt i godt lys, men at kameraet/kameraene sliter litt i dårlig lys.

En av konklusjonene jeg leste var at kameraytelsen var omtrent gjennomsnittlig for prisklassen. Med andre ord: Fire kameraer i én mobil er ingen garanti for topp bildekvalitet. Men løsningen kan jo by på spennende fotomuligheter for det.

Hvilken brennvidde?

Et aldri så lite problem i vurderingen av Galaxy A9 er at Samsung er tilbakeholden med grunnleggende informasjon om kameraene. Selskapet oppgir ikke relativ brennvidde eller bildevinkel, noe som burde vært med i de tekniske spesifikasjonene.

Unntaket er ultra-vidvinkel-objektivet, som oppgis å ha en bildevinkel på 120 grader. Dette vil tilsvare omtrent brennvidden på et objektiv med brennvidde på rundt 12 mm omregnet til 35 mm-format. Oppløsningen på ultra-vidvinkel-objektivet er på åtte megapiksler, med lysstyrken oppgitt til f/2,4. Noen testere har påpekt at ultra-vidvinkel-objektivet har en viss Fisheye-effekt.

Hovedkameraet har mye høyere oppløsning, 24 megapiksler, og også mye høyere lysstyrke, f/1,7. Faktaopplistingen hos nettstedet GSMArena sier i tillegg at bildebrikken koblet til hovedkameraet har fasedetekterende autofokussensorer på brikken, hvilket jo er ganske selvsagt for mobilkameraer. Men brennvidden på hovedkameraet står det ingenting om, hverken her, hos Samsung selv eller i den norske pressemeldingen som nylig ble lagt ut.

LES OGSÅ: Samsung Galaxy S9/S9+ kommer 16. mars

Hva så med teleobjektivet? Om dette heter det at det har en oppløsning på 10 megapiksler, lysstyrke på f/2,4 og at det er et teleobjektiv med 2x zoom. To ganger av hva da? 

Samsung mener åpenbart at folk som kjøper mobiler i midtsjiktet ikke er interessert i brennvidder og slikt. Vi kan jo gjette på at kameraene har omtrent samme brennvidde som for eksempel Samsung Galaxy Note9 eller Apple iPhone Xs, som begge har hovedkamera med brennvidde tilsvarende 26 mm – «normalobjektiv» med god vidvinkel-effekt, altså – og teleobjektiv tilsvarende 52 mm. Men i hvilken grad Samsung har tenkt i slike baner i designen av Galaxy A9, vet vi jo ikke – tross intensiv leting.

Kamera som ikke tar bilder?

Samsung Galaxy A9
FORSIDEN: På framsiden har Samsung Galaxy A9 er 24 megapikslers portrettkamera. (Pressefoto: Samsung)

Hva så med det fjerde kameraet på baksiden? Dette oppgis å ha en oppløsning på fem megapiksler, at lysstyrken er f/2,2 – og at kameraet er en dybdesensor som brukes til å beregne dybden i bildet slik at kameraet kan generere en behagelig bokeh-effekt, typisk myk bakgrunn i portretter. Kameraet tar altså i seg selv ikke bilder, men har til oppgave å assistere kameraet og fotografen i å beregne dybden i bildet. På mobilkameraer skapes jo ikke bokeh på optisk vis, men er noe som mobilene beregner – derav begrepet «computational photography». Profesjonelle fotografer trakk gjerne litt på smilebåndet av denne kunstige bokeh-en da mobiler med denne funksjonen begynte å komme på markedet for noen år siden, men teknologien utvikler seg raskt og har allerede begynt å gi mye bedre resultater, ikke minst takket være utviklingen av kunstig intelligens (AI). Den nye Samsung-mobilen har lignende intelligens innebygd i Scene Optimizer-programvaren, som gjør at kameraet automatisk kjenner igjen og optimaliserer bildeinnstillinger avhengig av hva som er motivet, ifølge Samsung.

I en av testomtalene jeg leste, mente testeren for øvrig at dette kameraet var overflødig og viste til andre kameraer som benytter kameraet med vidvinkelobjektiv til å utføre denne funksjonen. Om det er en relevant problemstilling, vet jeg ikke.

Mobilkameraet kan for øvrig ta opp 4K-video med opptil 30 bilderuter i sekundet, men i 4K virker ikke den optiske bildestabiliseringen.

Det femte kameraet

De fire kameraene vi har snakket om til nå, befinner seg alle på baksiden av mobilen. Men som alle mobiler med respekt for seg selv har også Samsung Galaxy A9 et selvportrett-kamera på framsiden. Dette er et kamera med objektiv på 24 megapiksler, lysstyrke på f/2 og med mulighet til å ta opp Full HD-video på 1080p med opptil 30 bilderuter i sekundet. Kameraet støtter High Dynamic Range-fotografering (HDR), ifølge Samsung.

Tekniske data

De som bruker mobil til mer enn bare å fotografere, vil gjerne vite mer om en ny mobil enn bare kamera-spesifikasjonene. Samsung Galaxy A9 har en AMOLED-skjerm med oppløsning på 2.220 x 1.080 piksler og en størrelse på 6,3 tommer.

LES OGSÅ: Bruker Huawei-mobil til fotojobben

Mobilen er utstyrt med et Qualcomm SDM660 Snapdragon-brikkesett bygd med en 14 nanometers produksjonsløsning, og den kan utstyres med dobbelt sett av nano-SIM-kort. Den nye Samsung-mobilen leveres med enten seks eller åtte gigabyte internminne.

Batteriet i mobilen er fastmontert og har en ytelse på 3.800 milliamperetimer.

Dimensjonene er oppgitt til 162,5 x 77 x 7,8 mm, og vekten er 183 gram.

I noen av testomtalene jeg har lest, får Samsung litt pepper for bare å ha utstyrt Galaxy A9 med Android-versjon 8, ikke den nye versjon 9.

Prisen

Prisen for Samsung Galaxy A9 ligger på rundt 6.000 kroner med seks gigabyte internminne og 128 gigabyte lagringsplass, ifølge Prisjakt.no. Lagringsplassen kan utvides med MicroSD-kort på opptil 512 GB.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.