Samsung til topps hos Telia

Samsung Galaxy S10+
FLERE VALG: Samsung Galaxy S10+ fås i flere farger og om ønskelig med et dyrere keramisk bakstykke. (Pressefoto: Samsung)
Samsung Galaxy S10+
FLERE VALG: Samsung Galaxy S10+ fås i flere farger og om ønskelig med et dyrere keramisk bakstykke. (Pressefoto: Samsung)

Samsung Galaxy S10+ er akkurat nå det mest populære mobilkameraet i Norge, hvis man legger salgstallene hos mobiloperatøren Telia til grunn. Men hele sju av topp-10-mobilene er iPhone-modeller.

[toc] Telia presenterer hver måned en 10-på-topp-liste over selskapets salg av mobiltelefoner i foregående måned, og nå er juni-tallene klare. De viser at Samsung Galaxy S10+ solgte svært godt hos Telia i juni måned. 

Med Galaxy S10+ greide Samsung å dytte Apple ned fra førsteplassen fra måneden før. I løpet av juni avanserte Samsung Galaxy S10+ fra fjerde til første plass.

Sommerkampanje

Noe av forklaringen er at Telia kjørte en sommerkampanje med Samsung i hele juni, men det gode S10+-salget skyldes nok også at Galaxy S10+ har fått mange gode testomtaler de siste månedene. Ikke minst den nye kameraløsningen med et tredje bak-kamera med ultravidvinkel-objektiv har fått god mottakelse hos mobiltesterne.

Topp 10-listen

Samsung Galaxy S10+
TRE KAMERAER: På baksiden av Samsung Galaxy S10+ finner man tre kameraer, inkludert et med ultravidvinkel-objektiv tilvarende 12 mm. (Pressefoto: Samsung)

Her er Telias topp 10-liste for juni 2019:

  1. Samsung Galaxy S10+ (4)
  2. Apple iPhone XS Max (1)
  3. Apple iPhone XS (2)
  4. Apple iPhone XR (3)
  5. Samsung Galaxy S10 DS (10)
  6. Apple iPhone X (8)
  7. Apple iPhone 8 (7)
  8. Apple iPhone 6s (6)
  9. Apple iPhone 8 Plus (9)
  10. Samsung Galaxy S10e (ny)

Tallene i parentes er plasseringen i forrige måned, mai 2019.

Listen er basert på salget i 64 Telia-butikker, på nettstedet telia.no og gjennom Telias kundesenter.

Ettersom Samsung Galaxy S10+ havnet på toppen denne gang, får vi ta en nærmere titt på denne mobilen, med fokus på kameraegenskapene:

Fem kameraer

Totalt har Samsung Galaxy S10+ fem kameraer, selv om det må nevnes at ett av dem bare brukes til avstandsmålinger knyttet til dybdeskarpheten i selfie-portrettene.

Hovedkameraet på baksiden har en bildebrikke på 12 megapiksler. Størrelsen er på 1/2,55 tommer og lysstyrken er på f/1,5, men dette mobilkameraet er blant de få på markedet med justerbar blender. Kameraet kan også benytte blender f/2,4. De aller fleste mobilkameraer kan bare benytte full blenderåpning, slik at blenderåpningen til enhver tid er det samme som den oppgitt lysstyrken, mens eksponeringen justeres ved en kombinasjon av lukkertid og lysfølsomhet – altså ISO-verdiene. Brennvidden på hovedkameraet på Galaxy S10+ tilsvarer 26 mm, altså en rimelig bra vidvinkel.

I tillegg har mobilen et kamera med 12 megapikslers teleobjektiv tilsvarende 52 mm – som jo anses mer som en normal-brennvidde på fullformat-kameraer. Men i mobilverdenen er dette blitt den vanlige brennvidden på objektiver som ikke minst brukes til portrettfotografering. Telekameraet, om vi kan kalle det dét, har en lysstyrke på f/2,4.

Det tredje kameraet – og kanskje den viktigste nyheten med Galaxy S10+ – har et ultravidvinkel-objektiv med brennvidde tilsvarende 12 mm, en oppløsning på 16 megapiksler og en lysstyrke på f/2,2.

Samsung Galaxy S10+
SELGER BRA: Samsung Galaxy S10+ havnet på toppen av Telias salgsliste i juni 2019. (Pressefoto: Samsung)

På fremsiden har Galaxy S10+ et selfie-kamera med oppløsning på 10 megapiksler, lysstyrke f/1,9 og brennvidde tilsvarende 25 mm. Det får støtte til avstandsmålingen av et ekstra kamera på åtte megapiksler og lysstyrke på f/2,2.

Sistnevnte samt ultravidvinkel-kameraet på baksiden har fast fokus, altså ingen mulighet til å endre fokus. Kombinasjonen av en nesten mikroskopisk størrelse og ultravidvinkel-brennvidden gjør at dybdeskarpheten er fra nesten null til uendelig. De andre kameraene er utstyrt med fasedetekterende dobbelt-piksel-basert autofokus.

Galaxy S10+ har altså høstet mange gode omtaler for kamera-egenskapene, selv om enkelte har påpekt at kameraet ikke har fullt så god nattmodus som Huawei kan by på med enkelte av sine mobiler.

4K-video

Hovedkameraet på Galaxy S10+ kan ta opp 4K-video med opptil 60 bilderuter i sekundet, mens selfie-kameraet greier 4K med opptil 30 bilderuter i sekundet.

De viktigste spesifikasjonene utover kamera-egenskapene består i AMOLED-skjerm på 6,4 tommer, en åtte-kjerners Snapdragon 855-prosessor, og åtte gigabyte internminne med 128 gigabyte lagringsplass, utvidbart ved hjelp av MicroSD-kort. En versjon av mobilen med keramisk bakstykke kan fås med intern lagringsplass på opptil én terabyte. 

Samsung Galaxy S10+ veier 175 gram – den keramiske versjonen veier 198 gram.

Prisen

Samsung Galaxy S10+ har en startpris på det norske markedet på 7.690 kroner, ifølge Prisjakt.no. I Telias nettbutikk er prisen oppgitt til cirka 10.500 kroner uten binding eller vel 8.000 kroner med 12 måneders bindingstid. 

Ønsker man versjonen med keramisk bakstykke og én terabyte lagringsplass, kommer prisen opp i nærmere 17.000 kroner. Nøyer man seg med 512 GB lagringsplass, er prisen cirka 13.000 kroner.

Fire S10-modeller

Samsung Galaxy S10+ er den foreløpige toppmodellen i Galaxy S10-familien. Modellen uten pluss i navnet, Galaxy S10, har litt mindre skjerm og batterikapasitet og mangler dessuten avstandsfokus-kameraet som assisterer selfie-kameraet på forsiden. Vil man ha en enda mindre modell, kan man få Galaxy S10e, der telefoto-kameraet er tatt bort. En fjerde modell i familien heter Galaxy S10 5G, men den er ikke kommet på markedet ennå, og det er også litt usikkert om den kommer i det hele tatt, ifølge nettstedet GSM Arena. 

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.