Samsung tilbake i Norge med Galaxy-PC-er

FLEKSIBEL: Samsung Galaxy Book Flex kan vris til et flipboard til å vise bilder og video, eller brukes til bilderedigering med penn. (Pressefoto: Samsung)

Har du behov for å jobbe med bildene dine allerede mens du er ute og fotograferer? Samsung vender nå tilbake til det nordiske PC-markedet med bærbare PC-er som er ultratynne, lette og har lang batteritid – og som dessuten har skjermer som ser ut til å egne seg godt til bilde- og videobehandling utendørs, også i solskinn.

Samsung lanserer nå tre nye modeller av bærbare PC-er i Norge og Norden for øvrig, alle med Galaxy som en del av produktnavnet. Galaxy-navnet bringer jo umiddelbart tankene over på en familie av ganske populære mobilkameraer – og dermed kanskje også på fotografering i sin alminnelighet?

De nye Samsung Galaxy-PC-ene har egenskaper som ser ut til å gjøre dem velegnet for å jobbe med både stillbilder og videoopptak allerede når man er ute for å fotografere og videofilme. For eksempel har to av de tre nye PC-seriene lyssterke QLED-skjermer der lysstyrken kan justeres opp fra standard 400 nit til en egen utendørsmodus på hele 600 nit. Men denne modusen har faktisk også den billigste modellen med vanlig LCD-skjerm. I teorien skal man kunne jobbe med disse PC-ene utendørs selv i solskinn.

Tilbake til Norge

Det var i 2014 at Samsung varslet at selskapet ville trekke seg ut av PC-markedet ikke bare i Norden, men også i Europa for øvrig. Selskapet har imidlertid fortsatt å levere PC-er i andre markeder.

Etter flere år med stadig synkende PC-salg i store deler av verden opplevde PC-markedet for første gang på lenge vekst i salget i 2019. I så måte synes Samsungs beslutning om å gjenoppta PC-salget i Norden og Europa å være en riktig beslutning.

Samtidig kan det hende at Samsung har vært litt uheldige med tidspunktet for oppstarten. Etter tre sammenhengende kvartaler med vekst i det globale PC-salget ramlet salget igjen med over 12 prosent i første kvartal i 2020, ifølge analyseselskapet Gartner Inc. Hovedgrunnen var korona-pandemien, som rammet både produksjonskapasiteten til PC-produsentene og etterspørselen i markedet. Gartner spår at bedriftene etter pandemien kommer til å bytte PC-er i lavere takt enn før.

Samsung har imidlertid alltid sett ut til å satse mer på forbrukermarkedet enn på bedriftsmarkedet med sine PC-er, så derfor er det vanskelig å si noe om hvilke konsekvenser pandemien kan komme til å få for Samsungs nye PC-satsing blant annet i Norden.

Samsung Galaxy Book Flex

Toppmodellen blant de nye Galaxy Book-PC-ene som Samsung nå lanserer i Norge, er Galaxy Book Flex. Maskinen har et brettbart design med 360-graders hengsler og berøringsfølsom skjerm. Derfor kan den også fungerer som nettbrett – som notisblokk, som skisseblokk eller til og med som stående flipboard for å presentere bilder og videoer.

PENN: Samsungs S-Pen følger med når man kjøper Samsung Galaxy Book Flex. (Pressefoto: Samsung)

Sammen med den andre nye modellserien, Galaxy Book Ion, er Galaxy Book Flex utstyrt med en såkalt QLED-skjerm, basert på en teknologi som Samsung benytter i noen av sine mest avanserte TV-skjermer. QLED-teknolgien er basert på halvledermaterialet Quantum Dots, som avgir lys med en bølgelengde som bestemmes av partikkelstørrelsen. Samsung står blant de fremste i rekken i utviklingen av QLED-teknologien, med LG som hovedmotpart med sin OLED-teknologi.

David Katzmaier, en ekspert-skribent på skjermteknologi hos CNET, holder foreløpig en knapp på OLED, men påpeker i en CNET-artikkel at Samsungs enorme investeringer i QLED kan endre bildet i årene som kommer.

Samsung Galaxy Book Flex benytter altså denne skjermteknologien og hevder at QLED-skjermen på disse PC-ene gir stor skarphet og fargegjengivelse selv utendørs.

Book Flex veier 1.160 gram, har 16 GB internminne og SSD-lagring på 512 GB. Tilkoblingsmulighetene omfatter Thunderbolt 3, USB-C og en UFS/MicroSD-kombo.

Galaxy Book Flex kan dessuten betjenes med den medfølgende S Pen, kjent fra Samsungs Note-mobiler. Dette kan være et hendig verktøy ved håndtering av bildemateriale.

Batteritiden er oppgitt til 20 timer etter MobileMark2014-standarden, en målemetode som tar hensyn til både batteritid og ytelse.

Samsung Galaxy Book Ion

Samsung Galaxy Book Ion er en litt mer tradisjonell bærbar PC. Den kan ikke brettes slik Flex-modellen kan, og skjermen er ikke berøringsfølsom. Men det er en ultratynn og ultralett bærbar PC, bygd i magnesium, noe som ifølge Samsung skal være med på å avlede varme.

MAGNESIUM: Samsung Galaxy Book Ion er bygd i magnesium som skal bidra til effektivt å fjerne varme som utvikles i PC-en. (Pressefoto: Samsung)

13-tommersmodellen kan utstyres med enten i5- eller i7-prosessor, og man kan velge mellom 8 og 16 GB internminne. Lagringsplassen er en SSD på 512 GB, og på 15-tommersmodellen, som bare er tilgjengelig med i7-prosessor, kan man også sette inn en ekstra SSD-enhet.

Ion-modellen på 13 tommer veier 970 gram, mens storebror på 15 tommer veier 1.190 gram. Portene omfatter Thunderbolt 3, USB-3.0, HDMI og en UFS/MicroSD-enhet.

TYNNE: Samsung Galaxy Book Ion er 12,9 mm tykk i 13-tommers-versjonen og 14,9 mm tykk med 15-tommers skjerm. (Pressefoto: Samsung)

Oppgitt batteritid på 13-tommeren er 22 timer, mot 21 timer på 15-tommeren.

Samsung Galaxy Book S

Galaxy Book S er altså «billigmodellen» i den nye Galaxy Book-serien fra Samsung. Igjen snakker vi om en ultratynn bærbar PC. Tykkelsen er 11,8 mm og den veier 950 gram. Den er viftefri, men skal likevel kunne være operativ i opptil 17 timer, som er den oppgitt batteritiden.

MODERNE: Samsung Galaxy Book S er en slank og elegant moderne bærbar PC som også ser ut til å kunne håndtere bilder og video på en grei måte. (Pressefoto: Samsung)

Book S har ikke QLED-skjerm, men en vanlig 13-tommers TFT LCD-skjerm som er berøringsfølsom, slik at man kan bla og zoome med fingrene. Når man aktiverer utendørsmodus, får skjermen også her en maksimal lysstyrke på 600 nit, noe som ifølge Samsung gjør at alle detaljer er godt synlige selv i sterkt sollys.

Lagringsplassen er 512 GB, som kan utvides med et MicroSD-kort med tilsvarende plass til en samlet lagringsplass på én terabyte.

Trådløs batterilading

Siden Galaxy Book Ion og Flex begge er utstyrt med trådløs batterilading, kan noe av den lange batteritiden også brukes til å lade opp mobilen, hvis den skulle trenge mer strøm når man er på farten. Men siden mobilen da må legges på styreflaten, kan ikke datamaskinene brukes mens de lader opp en mobil.

TYNNEST: Samsung Galaxy Book S er den tynneste av de nye Samsung-PC-ene, med en tykkelse på bare 11,8 mm. (Pressefoto: Samsung)

Ellers er alle de nye Samsung-PC-ene utstyrt med lydsystem fra østeriske AKG, som i dag er eid av amerikanske Harman International Industries, nå en datterbedrift av Samsung. Alle PC-ene har WiFi 6.

Konklusjon

Samsungs gjeninntreden på den norske PC-arenaen vil neppe revolusjonere PC-markedet her til lands, men jeg synes PC-ene som Samsung nå har kunngjort, ser interessante ut fra perspektivet til en fotoentusiast som er mye ute og fotograferer og som gjerne vil gå i gang med å bearbeide bildene så fort som mulig – organisere dem, redigere dem og kanskje til og med sende noen av dem av gårde til kontaktpersoner. Det siste må riktignok gjøres med oppkobling via mobil, for PC-ene kan ikke utstyres med SIM-kort.

Det er lav vekt, slank fasong, forholdsvis kraftige prosessorer og ikke minst lyssterke skjermer som er med på å gjøre disse PC-ene interessante til slike formål, i kombinasjon med forholdsvis lang batteritid.

Og så gjenstår det å se om Samsung lykkes med sine nye PC-ambisjoner i Norge og Norden, da.

Prisene

Samsung Galaxy Book Flex har fått en norsk pris på 23.400 kroner. Den ser ut til å være tilgjengelig i bare én konfigurasjon.

Samsung Galaxy Book Ion kommer i flere varianter. Med 13-tommers skjerm og Intel i5-prosessor koster den 18.300 kroner, med samme skjermstørrelse, men Intel i7-prosessor øker prisen til 21.700 kroner. Og vil man ha den med 15-tommers skjerm og Intel i7-prosessor, vil den koste 22.800 kroner.

Ønsker man en rimeligere bærbar PC, kan man velge Samsung Galaxy Book S. Den er bare tilgjengelig med 13,3-tommers skjerm til 14.800 kroner.

Salgsstart for Samsung Galaxy Book-serien er i slutten av juni 2020, men PC-ene kan forhåndsbestilles nå via Elkjøp eller i Samsungs nettbutikk.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.