Samsung vertikal-TV – nå i Norge

Samsung The Sero
TAR LITEN PLASS: På høykant tar Samsung The Sero liten plass der den står, enten det nå er på stua, på kjøkkenet, på hjemmekontoret eller på soverommet. (Pressefoto: Samsung)

Samsung lanserer nå sin vertikale TV-skjerm The Sero i Norge. Med The Sero kan de som tar opp vertikal video med mobilen, kunne vise filmene sine i riktig format på en 43-tommers TV-skjerm – på høykant. Det gjenstår å se hvordan The Sero blir tatt imot i Norge. Da Kameranytt skrev om vertikal video høsten 2019, skapte det arge kommentarer.

Vertikal video er med andre ord fortsatt et kontroversielt tema, til tross for at 40 prosent av alt videoinnhold som skapes i våre dager, angivelig er tatt opp i høydeformat. Det hevder i hvert fall nettstedet CNET i en presentasjon av Samsung The Sero fra CES-messen i Las Vegas i januar 2020.

Det er nok først og fremst mobilkameraet som har skapt trenden med vertikal video. Mange mobilbrukere opplever det åpenbart som mer naturlig å videofilme med mobilen på høykant. Det er jo slik man holder mobilen både når man ringer og når man surfer på internett. I tillegg vises stadig mer video på høykant på sosiale medier som Instagram og Snapchat. Rundt oss ser vi i det hele tatt stadig mer videoinnhold i andre proporsjoner enn tradisjonelt 16:9-basert TV-format eller lignende.

Kan vris horisontalt

Samsung The Sero
TV: Når skjermen er rotert i horisontal vinkel, ser Samsung The Sero ut som en ganske ordinær 43-tommers TV. (Pressefoto: Samsung)

Det er verdt å merke seg at Samsung The Sero kan roteres sideveis automatisk, og da blir det en forholdsvis ordinær 43-tommers 4K QLED-TV. Et marineblått stativ medfølger når man kjøper skjermen, og på dette stativet roteres skjermen automatisk når man har koblet sin Android-mobil til den.

Og dét gjøres veldig enkelt. Det er bare å tappe mobilen lett med skjermkanten. Da kobles mobilen via NFC til TV-en og speiler innholdet på TV-skjermen, ifølge den norske pressemeldingen fra Samsung Electronics.

Skjermen følger automatisk bevegelsene til Android-mobilen som den kommuniserer med og viser innholdet på skjermen slik det ser ut på en mobil – bare mye større.

I skrivende stund er det litt uklart om Android-mobilen må være en Samsung Galaxy-mobil eller ikke for at skjermen automatisk skal rotere i takt med mobilen, men mobilen må i hvert fall kjøre Android 10. Uansett kan den roterende skjermen styres manuelt med fjernkontrollen.

Også til IOS, men…

Samsung-skjermen kan også speile innholdet på en iOS-basert enhet, altså en iPhone eller en iPad. Men da fungerer i hvert fall ikke den automatiske roteringen. Isteden må man bruke den medfølgende fjernkontrollen eller alternativt iOS-versjonen av Samsungs SmartThings-app, som brukes til å styre diverse elektronikk i dagens smarte hjem.

Samsung The Sero
PEISKOS: Man kan ha ekte peiskos i peisen eller digital peiskos på Samsung The Sero. (Pressefoto: Samsung)

Noe som enkelte er redd kan bli et problem, er om en TV-skjerm tåler å bli snudd og rotert nærmest kontinuerlig. Ifølge nettstedet TechRadar har ikke Samsung villet svare på hvor mange roteringer skjermen er beregnet å skulle tåle.

Mye omtale

Nettstedet DinSide skrev om «The Sero» allerede i april 2019, i forbindelse med at Samsung var i ferd med å lansere den vertikale TV-en på det sør-koreanske markedet. Det er med andre ord ikke et helt nytt produkt. Og i kjølvannet av CES-messen i Las Vegas i januar 2020 dukket det opp flere YouTube-filmer og testomtaler av TV-en på nettet.

The Sero har altså fått mye medieoppmerksomhet allerede lenge før skjermen nå kommer i salg i Norge.

Blikkfang

Når skjermen ikke er aktivert til å vise innhold i form av horisontalt TV-innhold eller vertikalt internett-innhold, kan den gjøre tjeneste som et behagelig vertikalt blikkfang. Den kan vise et bildegalleri der bildene skifter hele tiden, alternativt en stor klokke på skjermen eller en stemningsfull peisild, for den saks skyld. Mulighetene er mange.

Skjermen har for øvrig innebygd 4.1-kanals lydsystem med 60 watts høyttalere og subwoofer.

Slik skjermen er designet sammen med stativet, er den bygd for å stå på gulvet. I avslått modus står skjermen alltid på høykant. Da tar den minst plass i rommet. Slik stativet er konstruert, bidrar det til effektivt å skjule det meste av kablingen.

Krigen om vertikal video

Som sagt høstet Kameranytt et knippe negative kommentarer fra noen av leserne etter en generell artikkel om fenomenet vertikal video høsten 2019. Artikkelen hadde vel å merke ingenting med Samsung The Sero å gjøre.

Samsung The Sero
HJEMMEKONTOR: Samsung The Sero passer også godt på et hjemmekontor eller på et lekerom, for den saks skyld. (Pressefoto: Samsung)

LES OGSÅ: Er du klar for vertikal video?

Men denne artikkelen som du leser nå, er på sett og vis en oppfølging av artikkelen om vertikal video, for nå ser vi at denne trenden også genererer tilleggsprodukter.

Samsung The Sero
FØRST I ASIA: Samsung The Sero 2020 kom i salg i Sør-Korea allerede i 2019. (Pressefoto: Samsung)

Noen av kommentarene den gang kom riktignok fra folk som trolig bare hadde lest Facebook-sammendraget av artikkelen og som så ut til å ta det for gitt at artikkelen var en ukritisk hyllest til høykant-filming. Det virket som om enkelte ikke hadde fått med seg at artikkelen også inneholdt for eksempel en nøktern historiske gjennomgang av fenomenet «vertikal filming», som vi faktisk kan finne spor av helt tilbake til slutten av 1800-tallet.

En av dem som kommenterte, skrev ganske enkelt at «Jeg er svært uenig i mye av det som hevdes i denne artikkelen», uten å si noe mer om hva vedkommende egentlig var uenig i – og hvorfor. Da er det vanskelig med et saklig ordskifte.

Uansett er det åpenbart at vertikal video er et omstridt tema. Noen ser på det som latskap og beskylder dem som filmer vertikalt for ikke engang å gidde å snu mobilen riktig vei. På den andre siden har jeg svært fotokyindige bekjente som bevisst velger å ta mange av hverdagsbildene og -videoene på høykant med mobilkameraet. Begrunnelsen er at mange av de personene som bildene blir delt med, kommer til å se bildene på mobil likevel, og da kan de like gjerne tas på høykant, for da fyller de skjermen.

Uansett årsak så er vertikal video ganske sikkert kommet for å bli. Nyhetsmediene har tatt konsekvensen av det, med forsøksvis kreative måter å vise vertikalt nyhetsinnhold på. I stadig flere tilfeller er det en vertikal videosnutt, filmet av en tilfeldig forbipasserende, som danner utgangspunktet for noen av de viktigste sakene i nyhetsbildet. Det er nok å nevne navnet George Floyd…

Uansett om vi liker det eller ikke, må vi nok vende oss til å leve med vertikal video. Så da er det bra at det også kommer TV-løsninger på markedet som tar konsekvensen av dette. Og så lenge den vertikale skjermen også kan roteres horisontalt, er det vel greit?

Samsung The Sero
INGEN KABLER Å SE: Takket været stativet er det lett å skjule kablene til Samsung The Sero. (Pressefoto: Samsung)

Prisen

Samsung The Sero skal være tilgjengelig i butikk i Norge fra tidlig i juni 2020, det vil si i disse dager, og prisen er satt til 16.990 kroner inklusive stativet.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.