Samyang forbedrer populær portrett-tele

Samyang AF 85mm F1.4 FE II
NY GENERASJON: Samyang AF 85 F1.4 FE II er andre generasjon av dette 85-mm portrett-teleobjektivet, med en prislapp vesentlig lavere enn tilsvarende originaloptikk fra Sony. (Pressefoto: Samyang.)

Samyang har oppdatert – og modernisert – sin 85-millimeters portrett-tele for Sonys speilløse kameraer. Forgjengeren har i flere år vært et populært alternativ til Sonys mye dyrere 85-millimeter. Moderniseringen innebærer blant annet forbedring av video-egenskapene.

Samyang AF 85mm F1.4 FE med Sony FE-fatning så dagens lys i 2019. Det er blitt et populært objektiv ikke bare blant Sony-entusiaster på budsjett, men også blant en del profesjonelle fotografer. Nå, vel tre år senere, er andre generasjon av det populære objektivet klart for å sendes ut på markedet. Den såkalte Mark 2-versjonen har fått tilført romertall II bakerst i navnet: Samyang AF 85 F1.4 FE II.

Samyang AF 85mm F1.4 FE II
85 MM-PORTRETT: Den australske fotografen Hanna Saba har tatt mange av miljøbildene som Samyang har lagt med i utvalget av pressebilder i tilknytning til det nye 85 mm-objektivet. Her er et av hans portretter. (Pressefoto: Hanna Saba/Samyang.) (Klikk for større bilde.)

Objektivet inngår for øvrig i markeringen av 50-årsjubileet til sør-koreanske Samyang sammen med andre generasjon av andre AF-objektiver med brennvidde på 50 mm og 35 mm, alle med lysstyrke f/1,4.

Andre eller tredje generasjon?

Vi snakker om oppgradering til andre generasjon, altså. Men strengt tatt kan vi kanskje snakk om tredje generasjon også? For allerede rundt 2013 lanserte Samyang et 85 mm-objektiv med lysstyrke f/1,4 for en rekke objektivfatninger, inkludert Sonys E-fatning. Dette objektivet manglet riktignok autofokus, men det viser jo at Samyang i det minste har en del erfaring med optikk på denne brennvidden.

Samyang AF 85mm F1.4 FE II
JUBILEUMSMODELL: Samyangs nye 85 mm-objektiv for Sony inngår i en serie med lyssterke premium-objektiver som er med på å markere Samyang-selskapets 50-årsjubileum. (Pressefoto: Samyang.) (Klikk for større bilde.)

For å unngå misforståelser: Sonys E-fatning har sine røtter tilbake til rundt 2010 da Sony hadde mye fokus på sine APS-C-kameraer under NEX-navnet, og E-fatningen er identisk for APS-C- og speilløse fullformat-kameraer fra Sony. Men tillegget F i objektivnavnet – altså at det er et FE-objekt – indikerer at objektivet er designet med bildesirkel for fullformat-kameraer, selv om det også kan brukes på Sonys APS-C-kameraer. I så fall tilsvarer brennvidden omtrent 128 mm.

Kjappere autofokus

Tilbake til nykommeren Samyang AF 85mm F1.4 FE II: I tillegg til forbedringer av den optiske kvaliteten er den viktigste forbedringen kanskje raskere, mer treffsikker og ikke minst mer stillegående autofokus. Mer lydsvak autofokus er noe de video-sentrerte blant oss setter stor pris på, men raskere og mer treffsikker autofokus også er en kjærkommen forbedring blant dem som driver mest med foto. Bryllupsfotografer er blant dem som ufortrødent jakter på det gyldne øyeblikk, men er som regel uten sjanse til å ta bildet om igjen. Da gjelder det å treffe på første forsøk.

Samyang AF 85mm F1.4 FE II
FULLFORMAT: Bokstavene FE i navnet viser at Samyang-objektivet er myntet på Sonys fullformat-kameraer, noe som også står i klartekst på objektivet. Men fatningen er også kompatibel med Sonys APS-C-kameraer, for eksempel i A6000-serien. (Pressefoto: Samyang.) (Klikk for større bilde.)

Apropos video: I en del foto-debattfora på nettet er det mange som fnyser av kamerabransjens stadig økende fokus på video. Altså at snart alle kameraer – bortsett fra noen få Leica M-modeller som ikke kan ta opp video i det hele tatt – nå må være like gode på video som på foto. – Jeg bryr meg ikke om video, erklærer foto-puritanerne med overbevisende politisk korrekthet og vil ha oss til å tro de ser rødt når kameraprodusentene skryter av videomulighetene som kameraene byr på.

Men bransjen vet nok hva den gjør. For noen dager siden når dette skrives kunngjorde Tony Northrup , en fremtredende YouTube-journalist på kamera- og foto-sektoren, at hele 85 prosent av alle kamerakjøpere nå vil har kameraer som kan brukes til både foto og video. Og det gjelder ikke bare forbrukere. Nesten alle profesjonelle fotografer Northrup kjenner, sier at de nå er nødt til å gjøre litt av begge deler, ifølge Northrup.

Så når Samyang nå har lagt vekt på kameraforbedringer som ikke minst kommer videoentusiastene til gode, viser det at Samyang-folkene vet hva de gjør, om vi skal følge dette resonnementet.

Samyang AF 85mm F1.4 FE II
KVELDS-BOKEH: Dette kveldsbildet fra bydelen Randwick i Sydney viser hva slags bokeh man kan få med Samyangs nye 85 mm-objektiv. (Pressefoto: Hanna Saba/Samyang.) (Klikk for større bilde.)

Samyang-ingeniørene har altså byttet ut den gamle lineære fokusmotoren med en ny steg- eller trinn-motor (på engelsk: stepper motor, forkortet STM). Fordelene er først og fremst tilnærmet lydløshet, en stor fordel for video, samt bedre treffsikkerhet som særlig speilløse kameraer sies å dra nytte av. Kamera- og optikk-produsenter som Panasonic, Olympus, Nikon og Canon har satset stort på STM-teknologien i senere tid, først og fremst på optikk for speilløse kameraer, mens speilrefleks-objektiver i større grad har fått beholde sine lineære fokusmotorer.

Mer kompakt

Vekten på det nye 85 mm-objektivet er gått ned fra 2019-årgangens 568 gram til nykommerens 509 gram. Diameteren er krympet fra 88 mm til 83,4 mm, mens lengden er omtrent den samme, ned fra 100 mm til 99,5 mm. Ingen drastisk krymping, altså. Men nok til at det blir et fristende salgsargument, ser det ut til. På den annen side kan nok redesignen faktisk ha en viss betydning. Jeg har sett tidlige testere påpeke at det nye objektivet virker mindre «framtungt» enn forgjengeren.

Samyang skryter for øvrig over at det ikke er noen asfæriske linseelementer i objektivet. Slike linseelementer skal jo i utgangspunktet bidra til å forbedre den optiske ytelsen, men kan ha en negativ effekt på kvaliteten på bokeh-en, ifølge Samyang.

Samyang AF 85mm F1.4 FE II
BETJENING: Samyangs nye 85 mm-objektiv er utstyrt med en låseknapp for autofokusen samt en fleksibel funksjonsbryter. (Pressefoto: Samyang.) (Klikk for større bilde.)

På objektivet finner man for øvrig en egen knapp til å låse fast fokus. Knappen kan også omprogrammeres til andre funksjoner, som for eksempel å aktivere øyefokus. Like ved finner man en funksjonsbryter med flere forskjellige funksjoner. Blant annet kan man stille inn til lydløs endring av blenderen – altså uten klikkelyd – ved å rotere fokusringen. Samyang lover flere funksjoner for denne knappen i kommende fastvare-oppdateringer.

Objektivet har værbeskyttelse på sju områder mot lett regn, snø og støv.

Den røde ringens betydning

På det mer kuriøse planet kan vi vel også merke oss en endring av den røde ringen rundt objektivet. Forgjengeren hadde en ring à la Canons berømte røde ring. Hos Canon signaliserer en slik ring at objektivene hører hjemme i toppklassen, i dag betyr det Canons L-serie. Også hos Samyang er nok den røde ringen ment å skulle signalisere at dette er å regne for et kvalitetsobjektiv, tross den moderate prisen sammenlignet med Sonys toppobjektiver.

Samyang AF 85mm F1.4 FE II
DISKRET RING: Den røde ringen er med videre til andre generasjons 85 mm-autfokusobjektiv fra Samyang, men har fått en litt mer diskret plassering. (Pressefoto: Samyang.) (Klikk for større bilde.)

Tilsynelatende mangler den røde ringen på den nye 85 mm-generasjonen fra Samyang. Jeg sier «tilsynelatende», for den er jo der fortsatt, hvis man ser godt etter. Fra riktig vinkel, vel å merke. Men ringen har fått en mer diskret plassering, delvis skjult, slik at den bare synes skrått eller rett forfra, men ikke når man ser objektivet fra siden eller bakfra. En elegant sølvfarget ring har en mer framtredende plassering litt bak på objektivet.

Design-endringen er åpenbart viktig for Samyang, som i produktomtalen sin på nettet bruker formuleringen «stylish silver ring, hidden red ring» i beskrivelsen av disse design-elementene.

Man kan bare spekulere på om den mer diskrete plasseringen av den røde ringen er et forsøk på å slippe unna eventuell kritikk for plagiering av Canons røde ring-bruk i markedsføringen. Svaret vet jeg ikke, men debatt om Samyangs bruk av røde, sølvfargede og gullfargede ringer på objektivene sine har jeg ved søk på nettet funnet fra helt tilbake til 2014. Inkludert antydninger om at Samyangs bruk av røde ringer «mimics Canon L-series lenses», som det sto i en av artiklene jeg fant. Så kanskje den litt mer diskrete utformingen er et smart – og politisk korrekt – trekk av Samyang?

Samyang AF 85mm F1.4 FE II
SKARPT: Høy skarphet selv på full blenderåpning, også i kantene, ifølge fotografen – selv om kant-skarpheten ikke kommer fram i akkurat dette bildet. (Pressefoto: Hanna Saba/Samyang.)

Prisen

Samyang AF 85mm F1.4 FE II kommer på markedet nå i august 2022, og den anbefalte utsalgsprisen fra distributøren Focus Nordic er cirka 8.300 kroner inkludert merverdiavgift.

Hvor mye må man betale for et objektiv med sammenlignbare egenskaper – 85 mm brennvidde, lysstyrke f/1,4 – fra Sony? Vel, på prislisten til Sony Norge finner vi blant annet Sony FE 85mm F1.4 GM til 23.000 kroner. Da får man riktignok blender med 11 bladlameller mot Samyangs ni. Og en vekt på 820 gram mot Samyangs 509 gram – hvis noen mot formodning skulle finne på å vurdere et objektivs verdi etter vekten. Ingen av objektivene har for øvrig bildestabilisering, bare så det er nevnt.

Samyang AF 85mm F1.4 FE II
ØYEFOKUS: Andre generasjon av Samyangs 85 mm autofokus-objektiv har mye større øyefokus-treffsikkerhet enn første generasjon hadde, sier fotografen bak dette portrettbildet. (Pressefoto: Hanna Saba/Samyang.)

Jeg har naturligvis ikke noe grunnlag for å påstå at Samyang tilbyr et objektiv som er like godt til en tredjedel av prisen – dette er jo ingen sammenlignende test, faktisk ingen test i det hele tatt. Men flere seriøse fotografer har delt sine førsteinntrykk av det nye Samyang-objektivet via YouTube og talt varmt om dets gode egenskaper og ikke minst om forbedringene. Noen av disse fotografene har riktignok ambassadør-status og annen samarbeids-tilknynting i forhold til enkelte involverte produsenter her, så de utsagnene må man jo ta med en klype salt. Men det er vel grunn til å tro at Samyang AF 85mm F1.4 FE II gir mye for pengene.

Et annet tredjeparts-alternativ er for øvrig Sigma 85mm F1.4 DG HSM fra Sigmas Art-familie til rundt 12.000-13.000 kroner.

De som vurderer å kjøpe Samyangs nye 85-millimeter, bør imidlertid gjøre sine egne søk på nettet etter uavhengige tester og omtaler når objektivet er kommet i salg. I skrivende stund ser noen av de foreløpige omtalene ut til å være basert på førproduksjonsmodeller.

Tekniske data for Samyang AF 85mm F1.4 FE II

Brennvidde85 mm, designet for fullformat
Lysstyrkef/1,4
Spesialglass-elementer1 stk. ED 1 (Extra-Low Dispersion)
4 stk. HR (High Refractive)
Minste blenderåpningf/16
Antall bladlameller9
Konstruksjon11 linseelementer i 8 grupper
ObjektivfatningSony FE-fatning m/fullformat-bildesirkel
Maks forstørrelsesgrad0,12x
Nærgrense0,85 m
Filterdiameter72 mm
BildestabiliseringOptisk stabilisering i opptil 5 steg. Opptil 6,5 steg i kombinasjon med stabilisering i kamerahuset
MotorzoomSTM
Lengde99,5 mm
Diameter83,4 mm
Vekt509 gram
Samyang AF 85mm F1.4 FE II
MED SOLBLENDER: Påmontert solblender ser Samyangs nye 85 mm-objektiv betraktelig større ut. (Pressefoto: Samyang.)

Dette er Samyang Optics

Samyang Optics ble etablert i Sør-Korea i 1972 som en tredjepartsprodusent av optikk for stillbildekameraer og videokameraer. Samyang er en forholdsvis liten optikkprodusent med omslag 150 ansatte, ifølge Wikipedia. Hovedkvarteret ligger i Masan helt sør i Sør-Korea. Samyangs optikk selges både under eget navn og under flere andre merkenavn som Rokinon, Bower, Opteka, Vivitar, Phoenix og Quantaray.

 

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.