Kameranytt

Innhold

Er du blant dem som er skuffet over at det er lansert så mange store og tunge objektiver og så få lette og kompakte objektiver til speilløse fullformat-kameraer? Samyang slår nå til med en 230 grams portrett-tele med Sony FE-fatning.

Brennvidden på det nye teleobjektivet er 75 mm, lysstyrken er f/1.8 og prisen er folkelig – se på slutten av artikkelen.

Det var i 2017 at sør-koreanske Samyang lanserte en ny serie med kompakte autofokus-objektiver med fast brennvidde for å imøtekomme etterspørselen etter lettere objektiver til speilløse kameraer.

Mye av optikken for speilløse fullformat-kameraer fra produsenter som Sony, Canon og Nikon har bydd på ypperlig optisk kvalitet, men de har gjerne vært både store, tunge og dyre.

Plusser vi på med høy lysstyrke – som jo er noe av forklaringen på at disse objektivene er tunge og dyre – er mange av dem sikkert i tråd med ønskene til kravstore profesjonelle fotografer. Men en del av dem som har gått og ventet på at de nye speilløse fullformat-kameraene også skulle by på et større utvalg av små og lette objektiver, er blitt skuffet.

Sammenlignet med speilrefleks-kameraer har speilløse kameraer kortere avstand mellom bildebrikken og de bakerste elementene av objektivet, noe som i teorien skulle gjøre det enklere å designe objektiver som er mindre og lettere enn objektiver for speilrefleks-kameraer med tilsvarende brennvidde og lysstyrke. Det har vi ikke sett så mye til. Heller tvert imot.

Samyang satser bredt

Samyang er en av tredjepartsleverandørene av optikk som har lansert opptil flere slike objektiver, med brennvidder på både 18, 24, 35 og 45 mm og med autofokus. Samyang har i tillegg en del kompakte objektiver med manuell fokus på produktlisten.

Portrett- og bryllupsfotografer

Og nå slår Samyang altså til med et autofokus-objektiv med den noe uvanlige brennvidden på 75 mm, og med lysstyrke på f/1,8. Spesifikasjonene tyder på at dette kan være et hendig portrettobjektiv å ha med seg ut på tur, når vi får vite at nettovekten er er bare 230 gram. Plusser man på med solblender og objektivdeksel, øker vekten til 273 gram.

Samyang selv – eller rettere sagt den norske importøren Focus Nordic – trekker også inn bryllupsfotografer som en aktuell målgruppe, ifølge pressemeldingen fra selskapet.

Objektivet kommer i denne omgang med fatning for Sonys fullformat-kameraer og egner seg altså ypperlig for Sonys a7-serie, og a9 for den saks skyld, men det kan også brukes på Sonys APS-C-kameraer som for eksempel Sony a6000-serien. Da tilsvarer brennvidden vel 112 mm.

Uvanlig brennvidde

75 mm er en heller uvanlig brennvidde. Produsenter som Nikon, Canon, Sony, Tamron og Sigma har gjerne opptil flere 85 mm-objektiver i sitt produktspekter, særlig myntet på portrett- og bryllupsfotografering. 85 mm kan vel nærmest kalles en standard-brennvidde for portrettfotografering i fullformat. 75 mm-objektiver er det derimot lite eller ingenting av i klassen for objektiver med fast brennvidde fra disse produsentene.

Der hvor 75 mm ser ut til å høre hjemme, er hos produsenter som Leica og Voigtländer. Leica innførte søkerramme for 75 mm-brennvidde i Leica M4-P i 1981 og har siden den gang lansert flere 75 mm-objektiver.

Et eksempel er dagens Leica Noctilux-M 75mm f/1.25 ASPH til den nette pris av 161.100 kroner hos Foto.no. Synes man det blir for dyrt, kan man isteden velge Leica Summarit-M 75mm F2.4 ASPH, som annonseres hos Scandinavian Photo for 25.090 kroner. Eller et tredjeparts-objektiv fra Voigtländer, VM 75MM F/1,5 Nokton for 10.995 kroner hos samme forhandler.

Samyang AF 75mm 1.8 FE

Etter denne snarturen innom Leica-verdenens 75-mm-objektiver med M-fatning vender vi tilbake til det nye 75 mm-objektivet fra Samyang med FE-fatning. Objektivet er det femte medlemmet i denne serien fra Samyang. Det er altså designet for Sonys speilløse kameraer og rettet mot portrett- og livsstilsfotografer.

Lysstyrken på f/1,8 bidrar til myk og behagelig bokeh, og ifølge Focus Nordic er også den optiske designen ment å skulle bidra til bokehen. Objektivet har ti linseelementer fordelt på ni grupper. Tre av elementene skal bidra til ekstra lav forvrengning og to til høy lysbrytning. Blenderåpningen består av ni lameller som bidrar til en myk og sirkulær bokeh.

En ny lineær stegmotor skal gi rask og stabil autofokus, ifølge produsenten. Motoren skal være rask, stillegående og presis. Perfekt for situasjoner i rask endring, for eksempel under bryllup og fotografering av barneportretter, heter det.

Prisen

Samyang AF 75mm f/1.8 FE kommer på markedet i midten av mai og vil koste cirka 4.400 kroner inklusive mva., ifølge Focus Nordic. Og det må vel kunne betegnes som en ganske folkelig pris?

Bildetekster:

BRUKER-VALG: Bryteren på siden av objektivet kan brukes til å stille inn objektivet slik at fotografen kan justere blenderåpningen med fokusringen. (Pressefoto: Samyang)

FOR SONY: Det nye Samyang 75 mm-objektivet er konstruert for Sonys speilløse fullformat-kameraer, som for eksempel Sony a7R. (Pressefoto: Samyang)

75 MM: Brennvidden på 75 mm er ganske uvanlig, men kan være emn velsignelse for dem som jobber med portrett-fotografering. (Pressefoto: Samyang)

KOMPAKT: Med en nettovekt på 230 gram er Samyang AF 75mm 1.8 FE definitivt et kompakt fullformat-objektiv. (Pressefoto: Samyang)

BEVISET: Samyang AF 75mm 1.8 FE er beviset på at objektiver for speilløse systemkameraer ikke trenger å være så store som bransjen har demonstrert til nå. (Pressefoto: Samyang)

KOMBO: Sony a7-kameraer og Samyang 75 mm – en vellykket kombinasjon? Den som lever, får se. (Pressefoto: Samyang)

BALANSE: Sony er neppe særlig glad for at tredjeparts-objektivleverandører trenger seg inn på Sonys fullformat-marked, men Samyang antyder at det er behov for noen «opprørere» der. (Pressefoto: Samyang)