I høst har også Samyang kommet seg inn på listen av tredjeparts-objektivprodusenter som får lov til å levere optikk til Canons speilløse systemkameraer – med autofokus.
Et kompakt vidvinkelobjektiv er det første godkjente autofokus-objektivet fra sør-koreanske Samyang bygd for Canons RF-fatning. Dette er fatningen som Canon innførte i forbindelse med lanseringen av sine speilløse systemkameraer i 2018.
Det nye Samyang-objektivet bærer navnet Samyang AF 12mm F2 RF-S.
Ultravidvinkel for APS-C
Merk at navnet inneholder betegnelsen «RF-S». Selv om objektivfatningen er den samme på Canons fullformat-kameraer og de mer kompakte APS-C-kameraene, viser RF-S-betegnelsen at objektivet er bygd for APS-C-kameraer. RF-S-objektivene kan riktignok også brukes på fullformat-kameraer, men da blir det effektive bildeformatet beskåret tilsvarende APS-C-oppløsningen. Man får med andre ord ikke brukt fullformat-bildebrikken fullt ut.
Brennvidden på 12 millimeter vil omregnet med 1,6x til Canons APS-C-standard bety en brennvidde tilsvarende 19,2 mm.
Uansett hvordan man regner på det, tilfredsstiller objektivet kriteriene for å kunne kalles et ultravidvinkel-objektiv. For fullformat-objektiver er grensen satt til 24 mm, mens APS-C-kameraer må bruke objektiver med en faktisk brennvidde på 15 mm eller mindre for at objektivet skal kunne kalles et ultravidvinkel-objektiv, ifølge Wikipedia. Samyang-objektivet er altså godt innenfor kriteriene både når det gjelder faktisk brennvidde og hva den tilsvarer omregnet til fullformat-brennvidde..
Restriktive produsenter
Sammen med Nikon har Canon lenge hatt ord på seg for å kjøre en veldig restriktiv politikk overfor tredjeparts objektiv-produsenter. Problemstillingen har vært debattert i årevis, og det ser ut til å være en utbredt oppfatning at dette har vært mer av en hemsko enn en fordel for de to selskapene.
Den angivelige fordelen skal være at kamera-produsentene på denne måten sikrer seg enerett til å levere optikk til kameraene sine og dermed får solgt mer optikk. Dessuten unngår de – i hvert fall i teorien – at dårlig tredjeparts-optikk setter kameraenes gode renommé i fare.
På den andre siden kan det jo hende at en del kunder velger å kjøpe et annet kamera-merke der tredjeparts-produsenter får lov å bidra til at objektiv-utvalget er større. Et eksempel er Sony.
LES OGSÅ: Og her er Canons først RF-S-objektiver
Både for Nikon og Canon skal denne restriktive linjen særlig ha rammet de to selskapenes anseelse – og formodentlig også salg – av kamerahus med APS-C-bildebrikke. Jeg har gjennomgått Canons objektiv-lanseringer siden RF-fatningen ble introdusert i 2018, og listen omfatter bare tre RF-S-objektiver, altså optikk for APS-C-kameraer. Jeg har valgt å holde de to «Dual»-objektivene utenfor, selv om de også har RF-S-benevnelsen i navnet. Dette er jo spesialoptikk myntet på stereoskopisk virtual reality-fotografering. De tre ordinære og dermed relevante RF-S-objektivene er alle forholdsvis lyssvake zoom-objektiver.
LES OGSÅ: Canon får hjelp av Tamron til mer APS-C-optikk
Selv hører jeg hjemme i gruppen av fotoentusiaster som har valgt å holde meg på APS-C-plattformen. Delvis av økonomiske grunner, naturligvis, men også fordi jeg har en forkjærlighet for lett og kompakt kamerautstyr. Jeg er kommet fram til at APS-C stort sett dekker mine behov.
Selv om jeg har flere Canon-kameraer i samlingen min, tilhører ingen av dem RF-S-generasjonen. Siden lanseringen i 2022 har jeg talt på knappene om Canon EOS R7 kunne være verdt pengene, men det dårlige optikk-utvalget har holdt meg tilbake. Å kjøpe et kompakt APS-C-kamerahus som man deretter tvinges til å kjøpe dyr og tung fullformat-optikk til, høres ikke særlig kundevennlig ut. Noe av grunnen til at folk ønsker å kjøpe systemkameraer, altså kameraer med utskiftbar optikk, er jo nettopp valgfriheten i kombinasjonen av kamerahus og objektiver.
Åpner opp
I løpet av det siste året har endelig både Nikon og Canon lettet på optikk-restriksjonene. Resultatet er blitt en kjærkommen utvidelse av optikk-utvalget, i første rekke på APS-C-siden. Ifølge diverse medieoppslag er det siden våren 2024 kommet seks nye Canon-objektiver fra Sigma og ett fra Tamron.
Og nå følger også Samyang opp med sitt første godkjente Canon-objektiv. Det er verdt å merke seg at Samyang har prøvd seg før. Men i 2021 stanset selskapet plutselig produksjonen av et RF-S-objektiv uten noen troverdig offisiell forklaring. Året etter gjorde tredjeparts-produsenten Viltrox det samme, da med en forklaring om at det skjedde etter ordre fra Canon.
Den sannsynlige forklaringen er at Canon har valgt å benytte sin rett som innehaver av patentene knyttet til RF-objektivfatningen til å nekte andre produsenter å lage produkter til den. Fatningen er ingen åpen standard, men tilhører Canon. Så langt har Canon ikke hatt noen innvendinger mot tredjeparts RF-objektiver med manuell fokus, men fram til i år har angivelig ingen objektiver med autofokus blitt godkjent.
I fotosentriske medier er det blitt brukt ganske sterke formuleringer om det som nå skjer. Nettstedet Digital Camera World hadde for eksempel en tittel om at «Canon fjerner endelig håndjernene på tredjeparts-objektiver».
Det går imidlertid igjen i flere av nyhetsartiklene knyttet til de siste tredjeparts-lanseringene av RF-optikk at Canon foreløpig bare godkjenner autofokus-objektiver for APS-C-formatet, altså med RF-S-fatning.
Kompakt objektiv
Samyang AF 12mm F/2.0 RF-S fremstår som et kompakt vidvinkelobjektiv. Det veier bare 213 gram og er bare 57,2 mm langt. Likevel har Samyang-folkene fått plass til 12 linseelementer i objektivet, fordelt på 10 element-grupper. Tre av linseelementene er ED-elementer med ekstra lav spredning. Objektivet har dessuten to asfæriske linseelementer som bidrar til å minske den sfæriske aberrasjonen, som skyldes at lyset brytes sterkere ute ved kantene enn i midten av objektivet.
I forhold til brennvidden snakker vi om et forholdsvis lyssterkt objektiv med største blenderåpning på /2.0. De første testene tyder på at objektivet gir ganske god skarphet selve på blender f/2,0, selv om en beskjeden nedblending til f/2,8 angivelig gir en synbar forbedring i skarpheten.
Nærgrensen er på 20 cm, og i kombinasjon med stor blenderåpning gir det muligheter til en porsjon bokeh selv med såpass kraftig vidvinkel-effekt.
Autofokuseringen styres av Samyangs egen Linear STM-trinnmotor og er ifølge produsenten både rask og stillegående, selv om de første testomtalene gjør det klart at autofokusen ikke kan betegnes som lydløs.
Objektivet er stort sett bygd i plast, men har metallfatning med allværsbeskyttelse. Så ifølge Samyang skal objektivet tåle både lett regn, snø og støv.
Prisen
Samyang AF 12mm F/2.0 RF-S skal være tilgjengelig i Norge i løpet av desember 2024, og veiledende utsalgspris er satt til cirka 5.000 kroner.