Samyang oppdaterer populært 35 mm-objektiv

Samyang AF-35mm-F1.4-FE-II
NY GENERASJON: Samyang AF 35mm F/1.4 Sony FE II er andre generasjon av dette vidvinkelobjektivet. (Pressefoto: Rosario Curia/Samyang.)

I 2017 lanserte Samyang et 35 mm-objektiv med lysstyrke f/1,4 som skulle vise seg å bli et av selskapets mest populære siden Samyang begynte å produsere autofokus-objektiver året før. Nå er objektivet oppdatert, blant annet med en ny optisk konstruksjon.

Samyang AF 35mm F1.4 FE II er utstyrt med Sonys E-fatning. Det passer derfor utmerket til for eksempel Sonys A7-fullformatkameraer. Montert på et av Sonys kameraer med APS-C-brikke vil brennvidden tilsvare 52,5 mm.

Lanseringen av andre generasjon av dette 35 mm-objektivet inngår i en serie lanseringer av nye versjoner av Samyangs autofokus-objektiver. Lanseringene inngår i markeringen av det sør-koreanske selskapets 50-årsjubileum.

Samyang AF-35mm-F1.4-FE-II
FOR SONY: Samyangs nye 35 mm-objektiv har Sonys FE-fatning og passer dermed utmerket for Sonys fullformatkameraer, men kan også brukes på Sony-kameraer med APS-C-brikke. (Pressefoto: Alyssa-Zalabai/Samyang.) (Klikk for større bilde.)

Den norske distributøren, Focus Nordic, fremholder i pressemeldingen at det nye 35 mm-objektivet er optimalisert for portretter, landskapsbilder og livsstil – samt videoopptak.

Premium-objektiv

Produsenten omtaler objektivet som et premium-objektiv. Det betyr i praksis at det konkurrerer mot langt dyrere originaloptikk fra Sony – se avsnittet om priser nederst i artikkelen.

Det gjenstår å se hva slags mottakelse det nye objektivet vil får når det kommer i salg. I leserkommentarene til presentasjonen av objektivet på det store nettstedet Digital Photography Review – til daglig mest kjent som DP Review – får Samyang-optikken litt blandet omtale på generelt plan. Men mange fremholder at selskapet har greid å forbedre kvaliteten på sine produkter i betydelig grad i senere tid.

Samyang AF-35mm-F1.4-FE-II
KNAPPER: Det nye Samyang-objektivet har multifunksjons-bryter og hold-fokus-knapp. (Pressefoto: Samyang.) (Klikk for større bilde.)

Samyang hevder at den avanserte nye optiske konstruksjonen bidrar til at skarpheten opprettholdes fra hjørne til hjørne, selv ved maksimal blenderåpning. Den optiske ytelsen skal være konsistent ved alle eksponeringsinnstillinger, heter det.

Blant nøkkelfunksjonene ved den nye generasjonen av dette 35 mm-objektivet er en fokus-hold-knapp samt en multifunksjons-bryter. Sistnevnte kan programmeres til ulike funksjoner, for eksempel for å aktivere øye-basert følgefokus. Multifunksjonsbryteren kan også brukes til å stille om objektivet slik at man kan justere blenderåpningen ved å rotere fokuseringen.

Bedre for video

Autofokus-systemet i det nye objektiver drives av en nyutviklet lineær trinnmotor (STM). Ifølge produsenten er autofokus-funksjonen både mer nøyaktig og stillegående enn forgjengeren – og dermed bedre tilpasset ønsker og behov hos dem som vil bruke kameraet mye til video, ikke bare foto. Vibrasjoner skal også være minimert.

Blant forbedringene med det nye andre-generasjonsobjektivet er mer effektiv allværsbeskyttelse enn hos forgjengeren.

Samyang AF-35mm-F1.4-FE-II
ALLVÆRSBESKYTTET: Den nye versjonen av Samyangs 35 mm-objektiv har forbedret beskyttelse mot fuktighet og støv. (Pressefoto: Samyang.) (Pressefoto: Samyang.)

Pris og vekt

Samyang AF 35mm F1.4 FE II er ventet å komme i salg i midten av april 2022. Veiledende pris er satt til cirka 7.000 kroner.

Hvis man ønsker seg et objektiv fra Sony med samme brennvidde og lysstyrke, kan man til sammenligning for eksempel velge Sony FE 35mm F1.4 GM til 19.000 kroner. Et annet alternativ fra Sony-stallen er Zeiss Distagon T* FE 35mm F1.4 ZA til 13.000 kroner.

Med andre ord slipper man relativt mye billigere unna ved å velge et Samyang-objektiv isteden. Prisforskjellene betyr kanskje ikke så mye for profesjonelle yrkesfotografer, men for fotoentusiaster og ivrige hobbyfotografer kan prisforskjellene være avgjørende for om man får mulighet til å skaffe seg et slik premium-objektiv eller ikke. Men Kameranytt har ingen formening om hvilke forskjeller i bildekvalitet man eventuelt vil se.

Sony FE 35mm F1.4 GM er lettere enn det nye Samyang-objektivet med en vekt på 524 gram mot Samyang-vekten på 659 gram. Zeiss-objektivet veier til sammenligning 630 gram.

Samyang AF-35mm-F1.4-FE-II
VEKTEN: Samyang AF 35mm F1.4 FE II veier 659 gram. (Pressefoto: Samyang.) (Pressefoto: Samyang.)

Tekniske data

Brennvidde35 mm i 35-mm fullformat
Lysstyrkef/1,4
Spesialglass-elementer2 sfæriske og 2 høy-refraktive (lysbrytende) linseelementer
Minste blenderåpningf/16
Antall bladlameller9
Konstruksjon11 linseelementer i 9 grupper
ObjektivfatningSony FE-fatning
Maks forstørrelsesgrad0,18x
Nærgrense0,29 m
Filterdiameter67 mm
Bildestabilisering-
Lengde115 mm
Diameter75 mm
Vekt659 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.