Samyangs første AF-vidvinkel for Nikon

Samyang AF 14mm f/2.8 F
LAVPRIS: Selv om Samyangs nye autofokus-vidvinkel for Nikon koster noen tusenlapper, er det svært billig sammenlignet med Nikons eget alternativ. (Pressefoto: Samyang)
Samyang AF 14mm f/2.8 F
LAVPRIS: Selv om Samyangs nye autofokus-vidvinkel for Nikon koster noen tusenlapper, er det svært billig sammenlignet med Nikons eget alternativ. (Pressefoto: Samyang)

Selv om manges oppmerksomhet akkurat nå er rettet mot Nikons nye speilløse kameraer, fokuserer Samyang på sine etablerte speilreflekskunder med ny vidvinkel.

[toc] Samyang AF 14mm f/2.8 F er et ultravidvinkel-objektiv for Nikons speilrefleks-kameraer – og det første Samyang-objektivet med Nikon-fatning som også byr på autofokus. Objektivet koster under halvparten av Nikons tilsvarende originalobjektiv.

LES OGSÅ: Kamerablogg.no: – Nikon Z vil endre markedet

Samyang har fra før av en versjon av objektivet med Canon-fating.

Mer attraktiv

Samyang har tidligere lansert en versjon av objektivet uten autofokus. At Samyang nå kan levere et tilsvarende objektiv med autofokus, bidrar sikkert til å gjøre Samyang-optikk mer attraktiv for Nikon-brukere.

Samyang AF 14mm f/2.8 F
FASTMONTERT: Solblenderen på Samyangs 14 mm-objektiv er fastmontert. (Pressefoto: Samyang)

Det nye objektivet er ifølge importøren værsikret og er myntet på alt fra sport- og landskaps-fotografering og til astro-fotografering.

Bildevinkelen er på 116,6 grader diagonalt, som gir en brennvidde på 14 mm på et fullformat-kamera. Men objektivet kan også brukes på Nikons APS-C-speilreflekser. Da tilsvarer brennvidden 21 mm vidvinkel.

Rask autofokus

Ifølge pressemeldingen skal fokusmotoren på det nye Samyang-objektivet være både rask, stillegående og med presis fokus. Den elektronisk styrte blenderen gjør at man kan bruke alle eksponerings- og lysmålingsmetoder som kameraet kan by på.

LES OGSÅ: Samyang med lett vidvinkel for Sony

Objektivet har en lett tilgjengelig omkopler mellom autofokus og manuell fokus, samt en grepvennlig fokusring, heter det.

Samyang AF 14mm f/2.8 F
KOMPAKT: Med en vekt på 484 gram er Samyang-objektivet nesten 200 gram lettere en original-konkurrenten fra Nikon. (Pressefoto: Samyang)

Nærgrensen er på 20 cm, det samme som på originalkonkurrenten fra Nikon.

Prisen

Importørens anbefalte utsalgspris er cirka 7.000 kroner inkl. mva., og importøren, Focus Nordic, lover at kameraet skal komme i salg i løpet av september.

14 mm-objektivet som Samyang har lansert tidligere og som bare har manuell fokus, koster i dag rundt 3.900 kroner, ifølge Prisjakt.no. Selv om det ikke har noen fokusmotor, har det en innebygd blendermotor og prosessor som hjelper til med den automatiske eksponeringen, der blenderen kan styres fra kamerahuset. Objektivet har ikke bildestabilisering. Vekten på den manuelle utgaven er 535 gram. 

LES OGSÅ: Utfordrer Canon på optikk-pris

Versjonen uten autofokus fås også kjøpt med fatning for Canon- og Sony-kameraer. 

Nikon-alternativet

Samyang AF 14mm f/2.8 F
MED AUTOFOKUS: Samyang er nå på banen med en autofokus-versjon av sitt 14 mm-vidvinkelobjektiv for Nikon. (Pressefoto: Samyang)

Nikon-brukere som sverger til originaloptikk, finner vel det nærmeste alternativet i AF Nikkor 14mm F/2.8D ED. Hos Prisjakt.no er dette listet opp med en utsalgspris på rundt 16.500 kroner, og vekten er oppgitt til 670 gram. Altså både litt tyngre og svært mye dyrere enn alternativet fra Samyang. Hvilket av de to objektivene Nikon-brukere flest vil bli mest fornøyd, har Kamerablogg.no ingen formening om. 

Samyang

Samyang Optics Company Limited er en sør-koreansk produsent av objektiver, overvåkningskameraer og kameratilbehør, etablert i 1972. Selskapet leverer optikk tilpasset en rekke kameramerker som Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Pentax, Samsung, Yashica, Olympus og Panasonic, og objektivene selges under en rekke forskjellige merkenavn, deriblant Vivitar, Rokinon, Walimed, Opteka, Bell and Howell og Polar, ifølge Wikipedia.

Det var først i 2016 at Samyang lanserte sitt første autofokus-objektiv, og alle de første er bare levert med Sony E-fatning. I det hele tatt ser det ut til at Samyang har sitt bredeste produktspekter knyttet til Sonys E-fatning.

Brennvidde14 mm
LysstyrkeF/12,8
BildeformatFullformat/FX, passer også for APS-C/DX
ObjektivfatningNikon F
Konstruksjon15 linser i 10 grupper, hvorav 2 asfæriske, 4 HR-linser og 1 linse av ED-glass
AntirefleksbehandlingUltra Multi Coating (UMC)
Nærgrense20 cm
FilterstørrelseFiltergjenge mangler
Antall blenderlameller7
Lengde93 mm
Vekt484 gram
Diameter91 mm
MedfølgerFremre og bakre objektivlokk, fastmontert motlysblender

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.