Seks Canon EOS-kameraer i minuttet

EOS 650: Det første Canon EOS-kameraet, EOS 650 fra 1987, med Canon EF 35-70 mm zoomobjektiv. (Foto: Thomas Steiner, Wikimedia Commons, CC-by-SA 2.5)
EOS 650: Det første Canon EOS-kameraet, EOS 650 fra 1987, med Canon EF 35-70 mm zoomobjektiv. (Foto: Thomas Steiner, Wikimedia Commons, CC-by-SA 2.5)

Canon har nå rukket å produsere over 100 millioner Canon EOS-kameraer siden produktfamilien så dagens lys i 1987. Og tallet på objektiver produsert til disse kameraene er nå kommet opp i over 140 millioner.

[toc] I de godt og vel 32 årene som er gått siden Canon lanserte EOS-konseptet med ny objektivfatning og det hele, har Canon altså produsert ferdig nesten seks EOS-kameraer hvert minutt.

Det var produktspesialist Trond Sliper hos Canon Norge som delte nyheten om denne rekorden på en pressekonferanse i Oslo nylig. Man kan mene hva man vil om Canon og selskapets produkter, men at Canon produserer kameraer og optikk i voldsomt volum, kan i hvert fall ingen benekte.

Morgen-gudinnen

EOS
EOS: Morgen-gudinnen Eos slik den amerikanske malerinnen Evelyn de Morgan (1855-1919) så henne for seg da hun malte dette bildet i 1895. Bildet henger i dag på Columbia Museum of Art i den amerikanske delstaten South Carolina. (Wikimedia Commons, Public Domain, USA)

Det var altså i 1987 det skjedde, at Canon satte ut i livet en dristig og helt sikkert grundig utredet beslutning om å etablere et nytt kamerasystem med en ny objektivfatning. Det nye systemet fikk navnet Canon Electro-Optical System, forkortet EOS – som tilfeldigvis (eller kanskje ikke tilfeldigvis) er navnet på morgen-gudinnen Eos.

Om Eos sier gresk mytologi at hun er morgenrøden og at hennes tårer faller til jorden og blir til dugg. Hver morgen stiger hun opp av havet på en vogn som blir trukket av to hester.

Japan har som kjent gjerne blitt omtalt som morgenrødens land, eller som landet «i begynnelsen av verden der solen står opp», som det også er beskrevet som. EOS-forkortelsen var nok grundig vurdert, blant annet i sammenheng med dobbelt-betydningen ordet kan ha.

Autofokus

Det første EOS-kameraet var Canon EOS 650, som ble lansert 2. mars 1987, på Canon-selskapets 50-årsdag. Den nye EOS-familien var designet fra grunnen av med tanke på autofokus, med en ny objektivfatning kalt EF, der avstandsinnstilling og blenderjusteringer ble utført av små elektromotorer i kamerahuset. Kommunikasjonen mellom kamerahuset og objektivene foregikk ved elektriske kontaktpunkter i tilknytning til objektivfatningen.

Objektivfatninger er jo ikke noe som kameraprodusentene ønsker å endre på særlig ofte, siden det fører med seg gjennomgripende forandringer på mange områder. Canons nye EF-fatning fra 1987 var for eksempel ikke kompatibel med Canons tidligere FD-fatning, som var blitt lansert i 1971 med kameraet Canon F-1. FD-fatningen overlevde EOS-introduksjonen med noen få år, men Canon T60 var det siste kameraet som kom på markedet med FD-fatning, i 1990. FD-fatningen var svært populær i 1970- og 1980-årene, men hadde begrenset støtte for autofokus og ble altså ganske raskt danket ut av den mer moderne og elektronikk-tilpassede EF-fatningen til EOS-systemet.

Først på web

Canon EOS 650 fra 1987 må altså ikke forveksles med mitt Canon EOS 650D-kamera fra 2012. EOS 650 har sin egen historie, blant annet i forbindelse med at kameraet i 1992 ble brukt til å ta det første fotografiet som ble lastet opp på World Wide Web. Bildet var av et tekno-inspirert jenteband som het Les Horrible Cernettes.

EOS 650-kameraet var altså et film-basert kamera med fasedetekterende autofokus via objektivet. Kameraet veide 660 gram, kunne ta serieopptak med opptil tre bilder i sekundet og hadde eksponeringsmåling basert på seks soner – Canon EOS R har til sammenligning 5.655 autofokuspunkter.

Canon EOS R
100 MILLIONER: EOS-kamera nummer 100 millioner viste seg å være et Canon EOS R-kamera, ifølge Canon. (Foto: Toralv Østvang)

Tallet på 100 millioner produserte Canon EOS-kameraer er basert på Canons eget tallmaterialet, beregnet ut fra antall kameraer solgt på verdensbasis. EOS-kamera nummer 100 millioner var et EOS R-kamera, altså et speilløst fullformatkamera.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.