Blir jeg sensurert på Facebook nå?

Nick Ut, Vietnam
HEDRET: Fotograf Nick Ut fotografert da han ble innlemmet i Leica Hall of Fame på Photokina i Köln i 2012. Ved siden av ham står Phan Thi Kim Phúc, som er identisk med den napalm-skadede jenta i bildet på veggen. (Foto: Toralv Østvang)

Facebook sensurerer stadig et av verdens viktigste krigsbilder, napalmbildet fra Vietnam. Blir dette bildet, som jeg tok da fotografen ble hedret, også sensurert?

På Facebook raser det en heftig debatt om hvordan et av verdens mest betydningsfulle krigsfotografier stadig vekk blir sensurert av Facebook.

Årsak: på bildet ser vi en ni-årig jente som er naken fordi klærne hennes bokstavelig talt er blitt brent av henne i et bombeangrep.

Bildet ble tatt i 1972 etter at amerikanske styrker nok en gang brukte napalmbomber i flyangrep mot sivilbefolkningen under den blodige Vietnam-krigen.

Napalmbomber kalles også for brannbomber. De var opprinnelig utviklet som en type antipersonell-våpen der en brennende væske kleber seg til huden og forårsaker store – ofte dødelige – brannskader.

Sensurert av Facebook

Stavanger-journalisten Sven Egil Omdal, kjent skribent som også har hatt viktige tillitsverv i norsk presse, er blant dem som nylig er blitt sensurert på Facebook, etter at han hadde postet fotograf Nick Uts berømte Vietnam-bilde.

Omdal går sterkt ut mot Facebooks sensurpraksis og skriver blant annet dette: «Facebooks håpløse, hodeløse og ansvarsløse håndtering av de drakoniske reglene vi alle har godtatt uten å lese dem, er et voksende politisk problem.»

Bilde-aksjon

Mange har nå tatt utfordringen med å legge ut det samme bildet igjen og igjen, i en aksjon for å få Facebook-ledelsen til å ta til vettet i sin sensurlyst.

Min fotoskribent-kollega Toralf Sandåker har til og med lagt ut oppskrift på hvordan man kan gjøre sensurjobben vanskeligere for Facebook ved i stedet å legge ut en link direkte fra originalen, i dette tilfellet fra bildegalleriet til Associated Press (AP).

Facebook-folkene har naturligvis ingen sensurmyndighet overfor mitt nettsted, Kamerablogg.no, så her benytter jeg gjerne anledningen til å legge ut bildet jeg tok da den nevnte fotograf Nick Ut ble hedret for fire år siden ved å bli innlemmet i Leica Hall of Fame.

Det er en hedersbevisning som det er verdt å bli minnet om den dag i dag. Ikoniske krigsfotografier, ikke minst av barn, er dessverre noe vi stadig møter i mediene.

Er det greit at bilder som kan endre verdensopinionen i viktige saker, sensureres fordi de viser den nakne sannheten om krig?

Selv om ingen altså kan hindre meg å legge ut dette bildet på min egen nettside, gjenstår det jo å se om Facebook-folkene sensurerer eventuelle linkinger av denne artikkelen til Facebook.

I Leica Hall of Fame

Til stede under seremonien i Köln for fire år siden var for øvrig også en godt voksen utgave av Phan Thi Kim Phúc, som nå er bosatt i Toronto i Canada.

Det var under åpningen av fotomessen Photokina i Köln i 2012 at fotograf Nick Ut fra Associated Press ble hedret med innlemmelse i Leica Hall of Fame, med utgangspunkt i det berømte Vietnam-bildet fra 1972, altså 40 år tidligere.

Og det er altså bilde på veggen bak de to i mitt bilde øverst i denne artikkelen som nå stadig vekk sensureres på Facebook.

Et bilde som fikk stor politisk betydning i sin tid, som kanskje var med på å snu den amerikanske opinionen når det gjaldt Vietnam-krigen og som kanskje også var med på å tvinge president Nixon til å gå av et par år senere.

KRIGSFOTOGRAF-VERKTØY: Det berømte Vietnam-bildet ble tatt med et slik kamera: Leica M2. (Foto: Shane Lin, Creative Commons)
KRIGSFOTOGRAF-VERKTØY: Det berømte Vietnam-bildet ble tatt med et slik kamera: Leica M2. (Foto: Shane Lin, Creative Commons)

Bildet holdt for øvrig på å bli sensurert av Associated Press selv samme dag som det ble tatt, men slapp igjennom takket være en årvåken fotosjef som så bildets ikon-potensial.

Det berømte bildet ble tatt med et Leica M2-kamera.

Hva mener så Kim Phúc i dag om bildet av henne fra 1972? Det kan du lese mer om i artikkelen jeg skrev om saken hos PC World i 2012 – følg denne linken:

LES OGSÅ: Hedret verdens viktigste bilde 

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.