«Speilløs-entusiaster har lenge etterlyst et større optikkutvalg til EOS M-familien», skrev Kameranytt nylig i en omtale av Canon EOS M6 Mark II. Sigma kommer nå Canon til unnsetning med tre EF-M-objektiver. Kameranytt har de norske prisene.
[toc] Mange har i senere tid satt spørsmålstegn ved framtiden for kameraer med APS-C-brikkestørrelse. Kameranytt selv spådde for snart ett år siden at seierherrene på kameramarkedet vil bli ytterpunktene: mobilkameraer og fullformat-kameraer. Men APS-C-markedet slår nå tilbake. Canon lanserte nylig en ny APS-C-brikke på 32,5 megapiksler, plassert i to kameraer, speilrefleks-kameraet EOS 90D og det speilløse kameraet EOS M6 Mark II. Mens de som kjøper Canon EOS 90D kan velge og vrake i det som trolig er verdens største utvalg av objektiver – for Canons EF- og EF-S-fatning – er utvalget av EF-M-objektiver for det speilløse EOS M6 Mark II beskjedent.
Dette har Sigma bestemt seg for å gjøre noe med, formodentlig ut fra en tro på at Canons EOS M-kameraer har en lys framtid på markedet, tross de skeptiske spådommene som er kommet fra forskjellig hold om APS-C-formatets posisjon framover.
De som følger med på rykteflommen i kameraverdenen, har sikkert fått med seg at det akkurat nå også går sterke rykter om at en annen sentral kameraprodusent står foran en spennende lansering av nytt speilløst APS-C-kamera, så det kan godt hende at spådommene om APS-C-formatets endelikt vil vise seg å være grunnløse. Vi får se…
Men tilbake til Canon og Sigma:
Dette er EOS M-familien
Sigma lanserer i disse dager tre objektiver for Canons EF-M-fatning, som altså er navnet på objektivfatningen for Canons EOS M-kameraer. Dette er en familie av speilløse system-kameraer som så dagens lys i 2012. De to første modellene i serien hadde brikkeoppløsning på 18 megapiksler. Deretter kom det seks modeller på 24 megapiksler, før lanseringen nå i august 2019 av EOS M6 Mark II på 32,5 megapiksler.
Bare to av modellene i serien, M5 og M50, har hatt antydning til litt profesjonelt utseende med innebygd elektronisk søker. De øvrige har hatt en typisk forbruker-rettet formfaktor, der man i utgangspunktet komponerer bildet på LCD-skjermen på baksiden av kamerahuset – selv om det etter hvert er kommet mulighet for å montere ekstern elektronisk søker i blitsskoen.
Canon har heller ikke lansert særlig mye optikk til EOS M-serien. I skrivende stund er tallet åtte forskjellige objektiver – riktignok pluss en fatningsadapter som gjør at EOS M-kameraene kan bruke Canons EF- og EF-S-objektiver. Av de åtte EF-M-objektivene er det fem zoom-objektiver og tre objektiver med fast brennvidde, hvorav det ene er et makro-objektiv. Selv om objektivene har høstet pen omtale for bildekvaliteten, er altså utvalget ganske beskjedent.
Tre nye fra Sigma
Det er i denne sammenheng at Sigmas EF-M-lansering ser ganske interessant ut. De tre nykommerne er alle objektiver med fast brennvidde, forholdsvis lette og kompakte, og de de må kunne betegnes som lyssterke – alle tre har lysstyrke på f/1,4. Ypperlig optikk for reise- og gatefotografering, altså.
Canon selv har bare ett EF-M-objektiv som i noen grad ligner på de nye Sigma-objektivene, et 32 mm-standardobjektiv med lysstyrke f/1,4 – brennvidden tilsvarer cirka 51 mm omregnet til 35 mm-format.
Brennvidden på de tre nye Sigma-objektivene er henholdsvis 16 mm, 30 mm og 56 mm, det vil si tilsvarende cirka 25 mm, 48 mm og 90 mm basert på Canons omregningsfaktor på 1,6x. Med andre ord et kjekt vidvinkel-objektiv, et hendig normal-objektiv og en praktisk portrett-tele.
Det hele og fulle navnet på hver av dem er:
- Sigma 16mm F1.4 DC DN | Contemporary
- Sigma 30mm F1.4 DC DN | Contemporary
- Sigma 56mm F1.4 DC DN | Contemporary
Lignende objektiver har for øvrig vært tilgjengelig en stund med Sony E-fatning, myntet på Sonys APS-C-kameraer.
Hendig for videofilming
I utviklingen av de tre objektivene har Sigma lagt vekt på få fram nye algoritmer som optimaliserer rask og effektiv autofokus med høy overføringshastighet mellom fokusmotoren og avstandsberegningen i kamerahuset.
Den optiske designen er dessuten optimalisert for videofilming, og kombinert med trinnmotor skal dette gi myk og stillegående autofokus, ifølge produsenten. Objektivene er kompatible med Canons ansikts- og sporings-autofokus.
De er også kompatible med Canons optiske korrigeringer i kamerahuset, blant annet av forvrengninger og kromatisk fargeblødning.
Spesifikasjonene
Det største av de tre objektivene er vidvinkelen, som veier 405 gram. Dette objektivet består av 16 linseelementer fordelt på 13 grupper. Filterdiameteren er 67 mm.
30 mm-objektivet består av ni linseelementer fordelt på sju grupper. Filterstørrelsen er 52 mm, og objektivet veier 270 gram.
56 mm-objektivet er bygd opp av 10 linseelementer i seks grupper. Filterdiameteren er 55 mm, og objektivet veier 280 gram.
Felles for alle de tre objektivene er altså lysstyrke på f/1,4, og alle har f/16 som minste blenderåpning. Alle har også ni blenderlameller i en ringformet montering. I kombinasjon med høy lysstyrke skulle det gi gode muligheter for å ta bilder med fin bokeh – vakker uskarp bakgrunn bak hovedmotivet.
Som navnet viser, hører alle de tre objektivene hjemme i den objektivklassen som Sigma har valgt å kalle Contemporary, som er forholdsvis kompakte kameraer basert på det nyeste som finnes av objektiv-teknologi.
Messingfatningen på de tre objektivene er utstyrt med beskyttelse mot inntrengning av støv og fuktighet.
Prisene
I pressemeldingen vi har mottatt fra importøren, Scandinavian Photo, har vi fått oppgitt følgende priser:
- 16 mm: Cirka 4.500 kroner
- 30 mm: Cirka 3.495 kroner
- 56 mm: Cirka 4.495 kroner
Noen informasjon om når de nye objektivene blir tilgjengelig, foreligger ikke. I skrivende stund ligger de ute som bestillingsvare hos Scandinavian Photo. Oppdatert: Offisiell dato for salgsstart er nå oppgitt til 18. oktober 2019.
Leverandørens egen presentasjon av produktene kan du lese her: 16 mm – 30 mm – 56 mm. NB: Linkene går til annonsesider som Kameranytt ikke har noen inntekter av å formidle videre.