[Lesetid: 15 minutter]
Sigma står bak et av de mest oppsiktsvekkende kamera-lanseringene på lang tid: Sigma BF. Et ekstremt minimalistisk kamera som trolig vil bli best mottatt av yngre fotoentusiaster. Hos mange av oss andre kan Sigma BF komme til å avsløre fordommer.
I hvert fall må dét være konklusjonen hvis jeg skal dømme etter min egen første reaksjon da jeg fikk lese om Sigma BF – og da jeg så de første YouTube-videoene om kameraet.
Jeg ser ikke bort fra at mitt førsteinntrykk var påvirket av førsteinntrykket til journalistene som var invitert til lanseringen i Japan. For det manglet ikke på kritikk mot alle manglene ved det nye Sigma-kameraet, midt oppe i all rosen av frisk og fordomsfri design.
For Sigma BF handler først og fremst om design. At kameraet mangler søker og heller ikke har noen blitssko til å montere en ekstern EVF-søker i, er nå så sin sak. Kameraet har heller ingen kontakter for ekstern mikrofon eller hodetelefon, som normalt vil være et must for videoentusiastene blant oss – inklusive meg.
I tillegg vil mange sikkert oppleve det som ekstremt at kameraet ikke har noen kortplass for uttagbare minnekort, hverken SD-kort eller CFexpress-kort. Alt, både foto og video, lagres på den innebygde lagringsenheten på 230 GB. Derfra kan innholdet overføres via kabel utstyrt med USB-C-kontakt, som også brukes til lading.

I det hele tatt fremstår Sigma BF som en gjennomført protest mot at mange av dagens systemkameraer ser ut som de gjør, bare fordi de har arvet designen etter tidligere tiders film-baserte kameraer. Det er ingen teknologisk grunn til at de skal fortsette å se slik ut, mener åpenbart designerne av Sigma BF.
Haptisk betjening, ingen skulderrem

Det lille som finnes av betjeningsknapper, håndteres veldig annerledes enn via de mange hjulene og knappene som man finner på de fleste digitale kameraer i våre dager. Betjeningsknappene er såkalte haptiske knapper nesten uten bevegelige deler, men som kan «svare» på trykk ved bevegelser som merkes – så vidt det er – via nervene i fingertuppene. En teknologi vi kjenner blant annet fra mobiltelefoner, men vanligvis ikke fra kameraer, så vidt meg bekjent.
At kameraet til og med mangler feste for skulderrem, kommer i lys av all kritikken ikke som noen overraskelse. Riktignok har kameraet ett bære-relatert feste, men det er jo myntet på håndrem, altså at man bærer kameraet med seg i hånden. En slik håndrem tilbyr Sigma under produktnavnet Sigma Hand Strap HS-11B eller HS-11G – altså i sort eller grått, akkurat som kameraet kan fås i sort eller sølvfarge. Jeg vet ikke om det finnes noen ordentlig skulderrem fra Sigma eller om det kommer noen fra tredjepart som kan benyttes via det ene håndrems-festet.
Ingen magnetisk lukker
Noen vil sikkert også savne elektromagnetisk lukker i tillegg til den elektroniske lukkeren. Kameraet har bare sistnevnte, noe som vanligvis gjør at et kamera ikke uten videre kan bruke blits. En mangel som forsterkes av at kameraet ikke har blitssko eller noen form for blitskontakt. Dette er ikke et kamera for kreative blits-brukere.
Elektroniske lukkere øker dessuten faren for skrå-vridde opptak av motiver i rask bevegelse eller bilder som er tatt under hurtig panorering og lignende. Altså det vi gjerne kaller rolling shutter-problemet.

Blant det som også kritiseres, er at LCD-skjermen på 3,15 tommer ikke kan vris i noen som helst retning, heller ikke fremover, slik videobloggerne ønsker seg for sine selfie-opptak. Dessuten savnes innebygd bildestabilisering i kamerahuset. Det finnes ikke.
Ikke for dem som er godt voksne?
Alt dette tilsier at Sigma BF vil ha problemer med å tiltrekke seg kjøpere på min alder – altså folk som nærmer seg eller allerede har kommet opp i pensjonsalderen. Eller i hvert fall er godt voksne. Med andre ord vi som begynte å fotografere i en tid da man i det minste måtte lære seg det grunnleggende, gjerne litt mer, om lukkertid, blenderåpning, dybdeskarphet og mye mer før man ble i stand til å ta gode fotografier.
Riktignok har vi i nyere tid vendt oss til – og godkjent – at kamera-automatikk kan overta en del av jobben med å stille inn kameraet. Altså funksjonalitet som automatisk blender- og lukker-justering basert på lysmålingen, supplert med stadig mer avansert autofokus med motivgjenkjenning og det hele..

Men Sigma BF ser ut til å gå mye lengre i å automatisere betjeningen. For mange av oss vil nok det sammen med minimalismen gjør at Sigma BF-kameraet oppleves som altfor ekstremt. Det synes allerede i debattforaene på internett.
Mobilfoto-generasjonen
Min første tanke etter å ha sett Sigma BF var derfor at dette er et kamera som først og fremst vil appellere til mobilfoto-generasjonen. Til unge mennesker som har lært seg å fotografere med mobilkamera, men som nå ønsker seg litt mer avanserte muligheter. Som for eksempel fullformat-bildebrikke og utskiftbar optikk. Sigma BF byr på begge deler. Uten at du må lære innfløkt kamerabetjening.
Men samtidig kan man få inntrykk av at Sigma har gitt blaffen i tradisjonell kamera-håndtering via hjul, ratt og knapper som mange av oss gjerne vil ha tilgang til.
Hovedproblemet med resonnementet mitt er at markedsutsiktene for Sigma BF i så fall vil være små, mye mindre enn Sigma-konsernet sannsynligvis har sett for seg. Sigma ville sikkert ikke ha lansert BF-kameraet som de hadde tenkt i samme baner som meg. Og som mange andre som er litt fastlåst i tradisjonell tenkning om hvordan et kamera bør se ut. Og fungere.

Slik Sigma BF fremstår utifra dette førsteinntrykket, vil det rett og slett være altfor dyrt for mange av de unge som i dag filmer og fotograferer med mobilkamera. Mange av dem har allerede investert i et ganske dyrt mobilkamera, for eksempel en iPhone Pro Max eller en tilsvarende avansert Android-konkurrent med gode foto- og video-egenskaper. Det skal mye til før at de vil ta seg råd til et mobil-inspirert kamera til det flerdobbelte. For Sigma BF koster jo nesten 30.000 kroner inkludert norsk merverdiavgift. Og da mangler man fortsatt objektiv.
I tillegg vil altså mange av oss litt eldre og erfarne sky unna et så minimalistisk kamera. Totalt sett dårlige markedsutsikter for Sigma, altså.
BF = Beautiful Foolishness
Men jo grundigere jeg har jobbet meg inn i Sigma BF-konseptet, i den grad det går an i løpet av bare et par dager, jo større begeistring kjenner jeg for kameraet.
Kanskje er jeg blitt påvirket av nettstedet Peta Pixels reportasje fra lanseringen. Den hadde tittelen «The Sigma BF Stands For `Beautiful Foolishness´». Altså at BF-bokstavene i produktnavnet står for det som blir «skjønn dumskap» eller noe slikt på norsk.
Først trodde jeg at tittelen varslet at jeg nå skulle lese en artikkel som fullstendig slaktet det nye Sigma-konseptet. Altså at kameraet var vakkert, men dumt – uten vettug funksjonalitet.
Men så viste det seg at journalisten isteden hadde sitert Sigmas toppsjef Kazuto Yamaki ordrett. Yamaki fortalte under lanseringen at det var nettopp dette BF-forkortelsen sto for, altså «skjønn dumskap». Og at formuleringen ikke var ny, men hentet fra en over hundre år gammel kjent bok om eldgammel japansk kultur.

Vi har alltid oppfattet japanerne som et hardt arbeidende folk og berømmet dem for det. Det som kanskje ikke er like kjent, er at japanerne samtidig setter stor pris på å kunne nyte hverdagens små gleder. Gjerne slappe av litt uten mål og mening. For eksempel nyte en kopp god te i fred og ro. Sigma-sjefen tolket dette til å bety at man også bør kunne fotografere hverdagens liv og levnet uten å måtte bale med gammel teknologi som både er unødvendig og unødig komplisert.
Verden vil altså ha et kamera som Sigma BF.
Jeg skal heller ikke se bort fra at min økende begeistring for Sigma BF-konseptet kan ha sammenheng med at det bidro til å hente fram minnene om en tilsvarende opplevelse av opprømthet over vakker minimalisme basert på «unibody»-produksjonsteknologi:
I 2008 var det en annen minimalist-forkjemper som jeg lenge hadde hatt en forkjærlighet for, Apple, som introdusert en ny generasjon bærbare Mac-er produsert på den samme måten. Altså med å frese ut chassiset i datamaskinen fra én aluminiums-blokk. På samme måte som nye Sigma BF er frest ut av én slik blokk i en fabrikk-prosess som tar sju timer for hvert kamera.

I den grad et industrielt produkt kan kalles vakkert, gjelder det i høyeste grad det unibody-baserte Sigma BF. Selv om mange altså synes det er vakker idioti.
Mens vi venter på testene…
Jeg må understreke at jeg i skrivende stund har til gode å lese en grundig testomtale eller se en ditto grundig YouTube-test av Sigma BF. Så førsteinntrykket er fortsatt levende, selv om det altså allerede er blitt moderert litt. Det gjenstår å se om det blir endret tilbake til den opprinnelige skepsisen når testene begynner å komme. Eller om jeg tvert imot vil ende opp med sterk tro på dette Sigma-prosjektet.
I mellomtiden kan vi jo se litt nærmere på kameraets tekniske spesifikasjoner. Som for eksempel bildebrikken, som er en 35-mm fullformats bakbelyst CMOS-bildebrikke med brutto oppløsning på cirka 25,3 megapiksler, cirka 24,6 MP netto.
Brikken dekker et sensitivitetsområde på ISO 100-102.400, utvidbart nedover til ISO 6, 12, 25 og 50.
Tross de begrensede tilkoblingsmulighetene på lyd-siden ser kameraet ut til å ha høyst akseptable video-egenskaper, med mulighet for videoopptak i H.264, H.265 og med L-Log, samt 6K-opptak med bildefrekvens på opptil 29,97 bps, UHD 4K-opptak på opptil 29,97 bps og Full HD-opptak på 119,88 bps.
LCD-skjermen på baksiden er på 3,15 tommer med en oppløsning på 2,1 millioner punkter, og kameraet har 13 fargemodi.
Kameraet er kompakt og veier bare cirka 388 gram netto, og har uttagbart batteri, slik at man kan ta med seg flere på ferie eller lange foto-økter.
Stort objektiv-utvalg
Som sagt mangler kameraet bildestabilisering i kamerahuset. Men det er bygd med L-fatning, altså objektivfatningen som Sigma lanserte sammen med Leica og Panasonic i 2018, basert på Leica-fatninger. Senere har DJI, Astrodesign, Samyang og Blackmagic Design sluttet seg til alliansen, og objektiv-utvalget suppleres også av flere tredjeparts-produsenter.
De som kjøper seg et Sigma BF-kamera, kan derfor glede seg over et ganske stort utvalg av objektiver, mange av dem med optisk bildestabilisering. Da blir kanskje ikke mangelen på bildestabilisering i kamerahuset så stort savn likevel.
For ordens skyld: Kameraet har elektronisk stabilisering av videoopptak, en funksjon som er knyttet til en viss beskjæring av bildeutsnittet.
Sigma lanserer for øvrig flere nye objektiver samtidig med Sigma BF-kameraet.
Minimalistisk betjening
Det som mer enn noe annet særpreger Sigma BF, er betjeningen. Den er begrenset til tre knapper og et betjeningshjul på baksiden der den ene knappen er av/på-knapp, den andre en avspillingsknapp og den tredje for å betjene tilvalgene.

Innstillingene og valgene vises hovedsaklig på en statusmonitor på baksiden, slik at selve LCD-skjermen for det meste kan brukes til å studere motiver eller knipsede bilder og videosnutter uforstyrret.
Selve menysystemet er nedstrippet til det absolutt nødvendige, og ikke særlig mye mer.
På toppen av kamerahuset finner man utløserknappen, og på fremsiden en knapp for å løse ut objektivet når man vil bytte optikk.
Hvordan er ergonomien?
Den minimalistiske formgivningen av kameraet innebærer at det naturligvis ikke har noe batterigrep, slik svært mange kameraer har i våre dager. I kommentarfeltene høster kameraet kritikk for dette. Mange karakteriserer Sigma BF som lite ergonomisk, selv om de ikke har prøvd kameraet ennå.
Det har ikke jeg gjort, heller. Men jeg har bitt meg merke i at aluminiums-chassiset er utformet med en stor, riflete flate på framsiden der hvor det er naturlig å holde kameraet med 3-4 fingre, mens man holder tommelen på baksiden. I hvilken grad dette medvirker til at man opplever det som om man har et godt grep om kameraet, gjenstår å se. Men man kan jo håpe.

At Sigma-designerne i hvert fall har tenkt noe på ergonomien, viser seg blant annet ved at det er et lite tommelfinger-grep øverst på baksiden av kameraet.
En del kritiserer altså mangelen på et godt grep på framsiden og etterlyser det, gjerne med begrunnelsen om at «alle gode kameraer har håndgrep». De er kanskje ikke så bevisst på at de fleste speilreflekskameraer i hvert fall til langt utpå 1980-tallet, sjelden var bygd med noe håndgrep. Selv om de i dag hylles som klassiske kameraer av filmkamera-nostalgikere. Et eksempel er min gode, gamle Nikon FM, kjøpt i 1980. Jeg kan aldri huske at jeg savnet håndgrep på det kameraet, som jeg brukte – i hvert fall tidvis – til helt innpå 2000-tallet.
God lagringsplass
Lagringsplassen på 230 GB skal være tilstrekkelig for opptil 14.000 JPEG-bilder, 4.300 ukomprimerte DNG-råbilder eller to og en halv time med video i beste kvalitet.
Mer enn nok for mine behov, i hvert fall. Selv om jeg sikkert må være disiplinert og passe på å overføre bilder og videoklipp regelmessig til mine lagringsenheter på hjemmekontoret for å unngå en kaotisk samling i kameraet. Jeg foretrekker å administrere bildesamlingen min på stor PC-skjerm framfor liten mobil- eller kamera-skjerm.
Noen sluttbemerkninger
For meg er ikke tiden moden for en endelig vurdering av Sigma BF. Jeg ønsker både å lese flere kommentarer og noen grundige testomtaler, og helst prøve det før jeg konkluderer noe som helst.
Men en av tankene som har slått meg de siste par dagene, er at selv om kameraet mangler et par-tre funksjoner som er nøkkel-egenskaper for mine kamera-valg, kan man jo håpe at Sigma har spart noe til kommende versjoner. Da må man jo ha noe nytt å tilby. Det ene, som jeg allerede har nevnt, er utgang for hodetelefon og gjerne også separat mikrofoninngang. For jeg liker å ta opp video, og her er det så lite som skal til for å gjøre akkurat video-funksjonen vesentlig bedre. Det andre er muligheten til å vri litt på skjermen. Begge deler skulle være mulig å få til uten at kameraet blir vesentlig større.
Derfor kommer jeg til å se i spenning fram til en oppdatert versjon. Altså at Sigma BF bare er begynnelsen på en ny kamera-familie. Der en ny versjon svarer på noe av kritikken mot denne første prøveballongen, uten å endre grunnfilosofien bak Sigma BF. For den synes jeg er god.

En eventuell anskaffelse av et kamera som Sigma BF må naturligvis baseres på en vurdering av hva man ønsker å bruke kameraet til – gjerne ledsaget av en erkjennelse av hva man ikke kan eller vil bruke det til. Sigma BF fremstår ikke som et kamera for profesjonell anvendelse. Manglende tilkoblingsmuligheter gjør det for eksempel lite egnet for produktfotografering i atelier og til bryllupsfotografering, for å ta et par kjappe eksempler.
Sigma BF fremstår isteden som et kreativt personlig uttrykksmiddel, som et kamera til uformelt å fange livet og verden rundt seg til hverdag og fest. I tråd med den japanske «beautiful foolishness»-tenkningen…
Jeg ser ikke bort fra at entusiastiske gatefotografer kan komme til å bli glad i kameraet. En som går rundt og knipser med et slikt kamera, ser kanskje mer ut som en uskyldig turist enn en påtrengende fotograf. Og til tross for sin minimalistiske betjening har kameraet tilstrekkelig med justeringsmuligheter til å skape høyverdige fotografier i mange slags situasjoner og av mange slags motiver.
Dessuten er kameraet kult. Og da er jo et nærliggende ordspill at dette ikke bare er et kult kamera, men at det også kan bli et kult-kamera. Et kamera som kan gi status uten at du må gjøre investeringer i Leica-klassen. Vi får se hvordan det går.
Prisen
Apropos investeringer: den amerikanske prisen på Sigma BF-kamerahuset ligger på rundt 2.000 dollar, altså vel 22.000 kroner. Med norsk merverdiavgift og litt til blir prisen her til lands 28.090 kroner, ifølge Scandinavian Photo og Foto.no. Altså noe i nærheten av Nikon Zf (kilde: nikon.no), Canon EOS R6 Mark II (kilde: store.canon.no) og Sony a7C II (kilde: sony.no), som var noen av de nærmeste i pris jeg kunne finne i et kjapt søk.
Forventet leveringsstart for Sigma BF er i april 2025.
Tekniske data
Brutto oppløsning | 25,3 megapiksler |
Netto oppløsning | 24,6megapiksler |
Brikkestørrelse | 36 x 24 mm |
Sensortype | Bakbelyst CMOS |
Lysfølsomhet | ISO 100-102.400m utvidbart til ISO 6, 12, 25, 50 |
Bildestabilisator | – |
Autofokus | Hybrid fase- og kontrast-detektering med motivgjenkjenning mennesker, hunder og katter |
Objektivfatning | L-fatning |
LCD-skjerm | 3,15 tommer |
LCD-skjermoppløsning | 2.100.000 punkter |
Søkertype | – |
Innebygd blits | – |
Video-formater | H.264, H.265, L-Log |
Mikrofon | Innebygd stereomikrofon |
Høyttaler | Innebygd monohøyttaler |
Lagring | Ca. 230 GB, tilgjengelig via USB-C |
USB | USB 3.2 Gen 2 (10 GBit/sek) |
HDMI | – |
Mikrofoninngang | – |
Hodetelefonutgang | – |
WiFi | – |
Bluetooth | – |
Batteritid CIPA | Li-ion batteripakke BP-81, batteritid ikke oppgitt |
Vekt | Ca. 388 g netto |
Størrelse | Ca. 130,1 (B) x 72,8 (H) x 36,8 mm (D) |