Kameranytt.no

Sigma utfordrer Nikon og Canon

Sigma
Sigma kommer nå med fire nye objektiver, tre av dem i Sigmas Art-klasse. (Foto: Sigma)

Sigma lanserer nå fire nye objektiver og går rett i strupen på Nikon og Canon på det området de to kameraprodusentene kanskje står sterkest: optikk.

[toc] To av nykommerne fra Sigma er lyssterke objektiver med fast brennvidde på henholdsvis 14 og 135 millimeter, mens de to andre er henholdsvis en lyssterk standardzoom og en kompakt telezoom.

Vidvinkelen er angivelig verdens første 14-millimeter med lysstyrke på f/1,8.

De nye Sigma-objektivene er konstruert for fullformatkameraer og kommer med fatninger for henholdsvis Nikon-, Canon- og Sigma-kameraer.

LES OGSÅ: Sigma med tre-lags APS-H-sensor

Objektivene kan vel å merke også brukes på APS-C-kameraer fra disse produsentene. Da må man gange den faktiske brennvidden med 1,5x for Nikons APS-C-kameraer – eller DX, som Nikon kaller det – og 1,6x for Canon for å finne ut hva den oppgitte brennvidden tilsvarer. For eksempel blir 14-millimeteren da til et 21 mm-objektiv på en Nikon-speilrefleks og 22,4 mm på en Canon-speilrefleks.

Utfordrer

Både Nikon og Canon har de siste årene brukt sine store utvalg av objektiver som et av de fremste salgsargumentene for sine respektive speilreflekskameraer. Samtidig har de skrytt uhemmet av at begge nå har solgt langt over 100 millioner objektiver hver.

Det var i august i fjor at Nikon kunngjorde at selskapet hadde produsert over 100 millioner objektiver under merkenavnet Nikkor, mens Canon sprengte den samme grensen for sine EF-objektiver allerede i 2014.

LES OGSÅ: Nikon-objektiv nummer 100 millioner

Den enorme installerte basen av optikk som Nikon og Canon råder over, er med på å forklare hvorfor salget av Nikon- og Canon-speilreflekser holder seg oppe til tross for mye dyster statistikk for tiden. Fotografer og kameraentusiaster som har investert mye i optikk til sine respektive speilreflekser, fortsetter gjerne å kjøpe nye kameraer til disse objektivene når ønsket om modernisering og oppdatering presser på.

LES OGSÅ: EOS har snart bursdag 

Konsekvens av dette igjen er at den installerte basen av Canon- og Nikon-speilreflekser fortsetter å være høy selv om speilreflekssalget synker, og dermed er disse kameramerkene også et attraktivt marked for tredjepartsprodusentene av optikk.

Det har riktignok alltid vært en del tredjepartsprodusenter av optikk som har villet slå seg inn på dette markedet – vi nevner i fleng merkenavn som Tamron, Tokina, Samyang, Zeiss, Voigtlander og ikke minst Sigma.

I noen grad har det vært snakk om konkurranse på pris, noe Nikon og Canon har slått tilbake på med argumentet om at det er liten vits i å kjøpe kamera i toppklassen (les: Nikon- eller Canon-kamera) og putte på et middelmådig objektiv.

Men Nikon og Canon har også møtte konkurranse i optikkmarkedet der høy bildekvalitet og høy ytelse, for eksempel i form av høy lysstyrke, har stått i fokus.

Sigmas lansering av fire nye objektiver på den store CP+-fotomessen i Tokyo nylig hører nok i stor grad hjemme på dette konkurranseplanet.

Stjerneobjektiv?

Den ene av nykommerne fra Sigma er et 14 mm vidvinkelobjektiv med særdeles høy lysstyrke for denne brennvidden, f/1,8. Objektivet hører hjemme i Sigmas Art-serie av kvalitetsobjektiver.

Sigma
LYSSTERK VIDVINKEL: Sigma 14MM F1.8 DG HSM ART. (Foto: Sigma)

Fotonettstedet PetaPixel spør i en artikkel om dette objektivet er stjernefotografenes våte drøm. Og særlig de stjernefotografene som gjerne vil at stjernene på nattehimmelen skal se ut som det menneskelige øyet ser dem, som prikker i stedet for streker. Mange som har tatt bilder av stjernehimmelen med kameraet på stativ har jo opplevd at jordrotasjonen har bidratt til å gjøre stjernene til en samling med streker, fordi man har benyttet lang eksponeringstid. Ønsker man at stjernene skal se ut som stjerner, er oppskriften å bruke et mest mulig vidvinklet objektiv med høyest mulig lysstyrke. Skal man ta et fint bilde av Melkeveien, bør man bruke et lyssterkt vidvinkelobjektiv montert på et kamera med stor sensor, fastslår PetaPixel, med referanse til det nye Sigma 14MM F1.8 DG HSM ART.

LES OGSÅ: En kremlologisk Sigma-test

Sigma selv hevder at objektivet gir uovertruffen bildekvalitet fra sentrum til bildekant, blant annet takket være bruken av asfæriske glasselementer. Tre av linseelementene består av såkalt FLD-glass, lavspredningsglass («Low Dispersion»-glass) med kalsiumfluorid-baserte fluoritt-krystaller, noe som minsker behovet for antirefleksbelegg på objektivet. I tillegg har objektivet fire andre linseelementer av lavspredningstypen som reduserer kromatisk aberrasjon.

Sigma hevder dessuten at objektivet har lynrask autofokus.

14 mm-objektivet er forholdsvis stort og tungt, med en vekt på 1.170 gram

Lyssterk tele

Det andre av de nye Sigma-objektivene er Sigma 135MM F1.8 DG HSM Art.

Sigma
LYSSTERK PORTRETT-TELE: Sigma 135MM F1.8 DG HSM Art. (Foto: Sigma)

Dette er et teleobjektiv i samme klasse som 14 mm-vidvinkelobjektivet, faktisk også med samme lysstyrke, f/1,8. Sigma selv presenterer objektivet som et premiumobjektiv – begrepet som gjerne brukes om objektiver av høy klasse med fast brennvidde – med middels rekkevidde.

Den høye lysstyrken gjør objektivet ideelt for dem som vil fotografere med stor blenderåpning og sikre seg at hovedmotivet står klart frem mot en uskarp bakgrunn. Brennvidden og lysstyrken gjør det ypperlig til portrettfotografering, og fin bokeh er garantert gjennom ni blenderlameller montert for sirkelrund nedblending.

Objektivet har en nye HSM-motor – Hyper-Sonic Motor – for rask autofokus, og det er bygd med ekstra beskyttelse mot støv og fuktighet.

Vekten er oppgitt til 1.130 gram.

Arbeidshest

Sigma betegner det nye Sigma 24-70MM F2.8 DG OS HSM Art-objektivet som en moderne arbeidshest som byr på høy bildekvalitet og mange bruksområder.

Sigma
STANDARDZOOM: Sigma 24-70MM F2.8 DG OS HSM Art. (Foto: Sigma)

Objektivet har en nyutviklet optisk bildestabilisator som de to foregående objektivene på 14 og 135 mm mangler, og det er jo kjekt, for hverken Nikon eller Canon har bildestabilisator innebygd i kamerahuset.

LES OGSÅ: Sigma sikter mot cinema-markedet

Med fast brennvidde over hele zoomområdet hører objektivet hjemme i den øvre klassen av standardzoom-objektiver. På billigere zoomobjektiver minsker lysstyrken etter hvert som man zoomer inn på motivet.

Objektivet er værbestandig med beskyttelse mot støv og fuktighet.

Vekten er 790 gram.

Ifølge Sigma blir objektivet delvis produsert for hånd ved Sigma-fabrikken i Aizu i Japan.

Kompakt telezoom

For 12 år siden hadde jeg gleden av å få være med på en fotosafari i Afrika, og favorittobjektivet som jeg fikk tilgang på, var et zoomobjektiv med brennvidden 100-400 mm.

Sigma
KOMPAKT TELEZOOM: Sigma 100-400MM F5-6.3 DG OS HSM. (Foto: Sigma)

Nå har Sigma lansert et mye mer kompakt objektiv med samme brennviddeomfang, Sigma 100-400MM F5-6.3 DG OS HSM. Det er flere hundre gram lettere enn safari-objektivet fra Canon som jeg brukte på min Afrika-safari.

Den observante leser vil ha lagt merke til at dette Sigma-objektivet ikke har Art i modellnavnet, og det hører altså ikke hjemme i Sigmas proffklasse, men er mer for et forbrukerobjektiv å regne, med attraktiv størrelse og vekt.

Objektivet har en dytt-og-dra-funksjon for rask zooming.

OS-betegnelsen i produktnavnet viser at også dette objektivet har innebygd optisk bildestabilisator.

At objektivet er kompakt i forhold til brennviddeomfanget vises også ved at filterdiameteren er 67 mm, noe som er forholdsvis lite for denne objektivklassen.

Vekten er oppgitt til 1.160 gram.

Også dette objektivet har beskyttelse mot støv og fuktighet.

Prisene ikke klare

Norske fotohandlere ser i skrivende stund ikke ut til å være klar med prisinformasjon og leveringsdato for de nye Sigma-objektivene, så det får vi komme tilbake til. Norsk importør for Sigma-optikken er Scandinavian Photo i Oslo.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.