Sigma vidvinkel-zoom med tre fatninger

Sigma 10-18 mm
TRE FATNINGS-VALG: Den nye vidvinkel-zoomen fra Sigma kan blant annet leveres med objektiv-fatning for Fujifilm-kameraer. (Pressefoto: Sigma.)

Sigmas nye vidvinkel-zoom på 10-18 mm – myntet på APS-C-kameraer – har fått mye oppmerksomhet siden lanseringen. Det er lett og kompakt. Med objektivfatning for flere kamera-merker.

Er du på jakt etter en kompakt vidvinkel-zoom for ditt Fujifilm-kamera? Eller kanskje du har et av Sonys APS-C-kamerahus i fotobagen? Hva med et Leica-kamera eller et Panasonic-kamera? Naturligvis kan du gjerne også være bruker av et eller flere Sigma-kameraer.

Nye Sigma 10-18mm F2.8 DC DN Contemporary kan bestilles med tre forskjellige objektivfatninger: L-fatning for kameraer som støtter denne standarden, i utgangspunktet kameraer fra Leica, Panasonic og Sigma selv. I tillegg kommer Fujifilms X-fatning og Sonys E-fatning.

Sigma 10-18 mm
ENKELT: Sigmas nye 10-18 mm-objektiv har enkel betjening. Bare en zoom- og en fokus-ring, ingen knapper for å skifte fra autofokus til manuelt fokus for eksempel. (Pressefoto: Sigma.) (Klikk for større bilde.)

Det er med andre ord et forholdsvis stort utvalg kameraer som dette nye objektivet passer til, helt fra starten av. Vi er vel mest vant til at tredjeparts optikk-leverandører kommer med alternative fatninger først en tid etter at objektivet er lansert.

Mange bruksområder

Omregnet til 35 mm fullformat tilsvarer brennviddeomfanget 15-27 mm. Dette sammen med en forholdsvis brukbar lysstyrke på f/ 2,8 gjennom hele zoomområdet er med på å gjøre objektivet velegnet for blant annet landskapsfoto, reisefoto og arkitektur- og interiør-bilder.

Objektivet er også anvendelig for mange typer videofilming, inkludert video-blogging (vlogging). Video-bloggere liker å snakke til et kamera tett på – med god vidvinkel.

Sigma 10-18 mm
TETT PÅ: Eksempel på bruksområde for Sigmas nye vidvinkel-zoom på 10-18 mm. (Pressefoto: Graham Sheldon/Sigma.) (Klikk for større bilde.)

Ifølge Sigmas toppsjef Kenzo Yamaki har noe av ideen bak objektivet vært å designe det som et supplement til Sigmas «standard-zoom» Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary – altså tilsvarende 27-75 mm. Da sitter man med et samlet zoomomfang på 10-50 mm, tilsvarende 15-75 mm, med en samlet objektiv-vekt på bare rundt 550 gram.

I det hele tatt påstår Sigma at det nye 10-18 mm-objektivet er det minste og letteste vidvinkel-zoomobjektivet med lysstyrke på f/2,8 på markedet. Jeg er selv blant dem som har en forkjærlighet for kamerautstyr som er kompakt, lett og lite, så førsteinntrykket er at dette er et attraktivt objektiv. Men dessverre har jeg ikke noe kompatibelt kamerahus, så jeg er nok ikke i målgruppen.

Sigma 10-18 mm
SIGMA PÅ SIGMA: Sigma 10-18mm F2.8 DC DN Contemporary er bygd for APS-C-kameraer, men kan godt brukes på fullformat-kameraer, som for eksempel Sigmas eget fp-kamera. (Pressefoto: Sigma.) (Klikk for større bilde.)

Avansert og lett glass-løsning

Sigma hevder at de har greid å gjøre objektivet såpass kompakt som det er takket være «et unikt asfærisk linseelement» som har bidratt til å redusere behovet for flere elementer. Denne løsningen skal også ha gjort den optiske kvaliteten bedre, ifølge Sigma. Objektivet veier bare rundt 260 gram – litt forskjellig avhengig av valgt fatning. 

Av objektivets 13 linseelementer finner vi fire asfæriske elementer, tre FLD-elementer og ett SLD-element.

Sigma 10-18 mm
ASFÆRISK: Sigma har brukt en kombinasjon av asfæriske linseelementer og elementer med glasstyper som holder vekten nede til å konstruere et lett og kompakt objektiv. (Pressefoto: Sigma.) (Klikk for større bilde.)

Sigmas FLD-forkortelse står for «F» Low Dispersion. Altså et linseelement med såkalt lav spredning, det vil si liten fare for fargeblødning. FLD-glass skal ha lavere tetthet enn vanlig optisk glass og bidrar derfor til lettere objektiv-konstruksjoner. Bokstaven F satt i anførselstegn skal bety at glasset angivelig har samme ytelse, altså evne til å slippe gjennom lys, som glass produsert av ekte fluoritt (flusspat), uten å være produsert med ekte (og dyr) fluoritt, ifølge DPReview.

Forkortelsen SLD står for Special Low Dispersion-glass, en glasstype Sigma lanserte så tidlig som i 1984. SLD-glass skal også bidra til reduserte optiske forvrengninger.

Sigma 10-18 mm
VERDENS MINSTE: Ifølge Sigma er 10-18 mm-objektivet verdens minste vidvinkelzoom med f/2,8-lysstyrke gjennom hele zoomområdet. (Pressefoto: Sigma.) (Klikk for større bilde.)

Puster ikke

Ifølge Sigma er objektivt så å si fritt for «fokuspusting», en betegnelse som brukes på at et objektiv «ufrivillig» kan endre litt på brennvidden når man endrer fokus. Dette er et problem som i første rekke kan slå ut under videoopptak.

Men man slipper altså å bekymre seg for det med dette objektivet, om vi skal tro Sigma. Og det ser ut til å stemme. Jeg har sett et testopptak på nettet der objektivet på satt på prøve på akkurat dette problemet. Objektivet så ut til å bestå prøven.

Sigma 10-18 mm
KLIKK-PÅ: Sigmas 10-18 mm-objektiv leveres med en solblender som skal klemmes på plass, ikke skrus på. (Pressefoto: Sigma.) (Klikk for større bilde.)

Objektivet er for øvrig utstyrt med en klikk-på-solblender som bidrar til å holde størrelsen nede. Den eneste ulempen med solblenderen som noen tidlige testere har påpekt, er at den kan ramle av litt for lett hvis man støter borti noe.

Objektivet har ingen optisk bildestabilisering, så hvis man ønsker stabilisering, må man montere det på et kamerahus som innebygd stabiliseringsløsning.

Prisen

Det nye 10-18 mm-objektivet koster om lag 8.590 kroner og ser i skrivende stund ut til å være tilgjengelig i begrenset antall hos en del forhandlere, om enn ikke med alle de forskjellige fatningene foreløpig. Men tilgjengeligheten vil etter alt å dømme øke ganske snart. Ifølge Sigma sentralt skal objektivet være tilgjengelig hos autoriserte Sigma-forhandlere fra 26. oktober 2023.

Sigma 10-18 mm
LETT OG LITE: Sigma 10-18mm – et objektiv for dem som er glad i lett og kompakt optikk. (Pressefoto: Sigma.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde10-18 mm. Designet for APS-C-format.
Lysstyrkef/2,8
Konstruksjon13 linseelementer i 10 grupper
Spesialglass-elementer4 asfæriske linseelementer, 3 FLD, 1 SLD
Minste blenderåpningf/22
Antall bladlameller7 (avrundet blenderåpning)
ObjektivfatningL-fatning (Leica, Sigma, Panasonic), E-fatning (Sony), X-fatning (Fujifilm)
FokuseringssystemInnvendig fokusering -
Maks forstørrelsesgrad1:4 (10mm) – 1:6,9 (18 mm)
Nærgrense11,6 cm (10 mm) – 19,1 cm (18 mm)
Filterdiameter67 mm
Optisk bildestabiliseringNei
LengdeCa. 62 mm
DiameterCa. 72,2 mm
VektCa. 250 g (X-fatning), ca. 255 g (E-fatning), ca. 260 g (L-fatning)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.