Siste Lightroom uten abo

Adobe CS
CREATIVE SUITE: Nostalgi for Adobe-brukere: Programpakkene slik de så ut da man kjøpte lisens i stedet for å abonnere på programmer i skyen. (Ill.: Adobe)
Adobe CS
CREATIVE SUITE: Nostalgi for Adobe-brukere: Programpakkene slik de så ut da man kjøpte lisens i stedet for å abonnere på programmer i skyen. (Ill.: Adobe)

Adobe har lagt ut versjon 6.14 av Lightroom, som blir siste utgave av programmet som kan anskaffes uten abonnement.

[toc] I fremtiden kommer det ikke noen flere oppdateringer til Lightroom for dem som fortsatt ikke vil gå over til abonnements-basert anskaffelse av Adobe-programvare.

Lightroom er som kjent Adobe-programvare for å administrere og arkivere bildesamlinger,  og programvaren inneholder også et begrenset utvalg verktøy for bildebehandling, altså en slags miniutgave av Photoshop.

Fra lisens til abo

Versjon 6.x av Adobe Photoshop Lightroom stammer fra siste runde før man gikk over fra lisensbasert til abonnementsbasert distribusjon av Adobes kreative programfamilie, som tidligere gikk under navnet Adobe Creative Suite, forkortet CS.

I dag finner man denne programfamilien under forkortelsen CC i stedet for CS, der CC står for Creative Cloud.

LES OGSÅ: Adobes Lightroom-julegave

Adobe har altså flyttet programmene sine «til skyen» og distribuerer dem for nedlasting via internett, med månedsabonnement i stedet for en éngangs-lisens ved anskaffelse av programvaren.

Ustoppelig debatt

Omleggingen, som fant sted i 2013 etter at skyløsningen kunne prøvekjøres fra året før, resulterte i en tilsynelatende ustoppelig debatt som fortsetter den dag i dag, med et nytt oppsving etter at Adobe for noen få dager siden kunngjorde at Lightroom 6.14 er lagt ut for nedlasting.

Du kan lese mer om selve omleggingen fra CS til CC i min artikkel om dette i PC World Norge i mai 2013.

Nettopp programmet Lightroom er blitt en slags stridens kjerne i omleggingen fra den gang man kjøpte en programpakke bestående av en bunke DVD-plater, slik det var mot slutten av Adobe Creative Suite-epoken, til dagens abo-baserte nedlastingsprosedyre.

Det meste av Adobes kreative programvare, som InDesign, Premiere Pro, Illustrator og mange andre, er i utgangspunktet myntet på profesjonelle brukere, for eksempel profesjonelle fotografer, mediebedrifter, reklameselskaper, film- og videoprodusenter og kringkastingsselskaper – NRK er for eksempel en av de største kundene Adobe har i hele verden når det gjelder videoredigeringsprogrammet Premiere Pro.

I særstilling

Men Lightroom og til en viss grad Photoshop befant seg i en særstilling der ikke minst mange fotoentusiaster – altså svært engasjerte hobbyfotografer som vanligvis ikke har inntekter fra fotograferingen – sto på kundelisten. Fra dette miljøet har det vært en betydelig motstand mot Adobes bestrebelser på å omgjøre kundene fra kjøpere til abonnenter.

Adobe har prøvd å komme miljøet i møte med en rimeligere abonnementsløsning enn fullt Creative Cloud-abonnement. I dag koster et fullt abonnement 590 kroner i måneden og er naturligvis ikke aktuelt for en vanlig fotoentusiast, ettersom fullt abonnement også inneholder programvare for en rekke andre formål, som web-design, trykksaksproduksjon og mye annet.

Adobe tilbyr derfor en egen Foto-pakke til 117,50 kroner per måned.

Fotopakkene

Man kan velge mellom to varianter, enten med nye internett-baserte Lightroom CC og én terabyte lagringsplass i skyen, eller en pakke med Photoshop CC og begge Lightroom-versjonene (nye Lightroom CC og Lightroom Classic CC), men bare 20 GB lagringsplass i skyen. Denne løsningen passer best for dem som fortsatt ønsker å lagre bildesamlingen sin på en lokal disk hjemme.

Er man villig til å øke abonnementsprisen til 236,25 kroner i måneden, får man den sistnevnte løsningen med én terabyte lagringsplass i skyen.

LES OGSÅ: Luminar får pris – og utfordrer Adobe

I alle tilfeller er opptil 10 terabyte lagringsplass i skyen tilgjengelig mot ekstra betaling.

Siste CS-versjon

Men Adobe innser at heller ikke disse abo-løsningene er akseptable i enkelte kretser. Frem til nå har disse kunnet fortsette å bruke Lightroom versjon 6.x, som er versjonen fra den siste Creative Suite-pakken.

Frem til nå har programmet fått en grei dose med oppdateringer og sikkerhetsforbedringer, selv om brukerne ikke har fått med seg internett-funksjonaliteten som abo-kundene av Lightroom har hatt, for eksempel med synkronisering av preview-versjoner av bildene i redusert oppløsning, slik at man har tilgang til bildene fra hvor som helst, inkludert på mobil og nettbrett.

Slutt på oppdateringene

For målgruppen har det vært helt greit, så lenge Lightroom 6.x har fått oppdatert støtte for Raw-formatet til nye kameramodeller som er kommet på markedet.

Men nå er det altså slutt på oppdateringene, selv om siste versjon, Lightroom 6.14, altså vil forbli tilgjengelig, trolig i mange år framover.

På sine nettsider skriver Adobe nå at «Lightroom 6.14 is the last perpetual, standalone version of Lightroom». Man kan fortsette å kjøpe og bruke Lightrom 6, men Adobe vil ikke lenger tilby oppdateringer, står det.

Dette innebærer for eksempel at hvis man en gang i framtida skulle finne på å kjøpe seg et nytt kamera som man ønsker å ta bilder med i Raw-format, vil det ikke bli implementert støtte for dette kameraet i Lightroom versjon 6.x.

Nødløsning: DNG Converter

Selv om man ikke får støtte for framtidige Raw-formater, finnes det heldigvis en nødløsning for dem som vil holde fast ved Lightroom 6. Løsningen heter Adobe DNG Converter, et program som finnes både for Windows og Mac, som kan lastes ned gratis og som konverterer Raw-filer til det såkalte DNG-formatet.

Adobe har lenge forsøkt å få fotobransjen til å enes om et felles Raw-format, og i den forbindelse har Adobe utviklet et såkalt digitalt negativ-format, med et tilhørende konverteringsprogram, Adobe Digital Negative Converter, til daglig kalt DNG Converter.

LES OGSÅ: PaintShop Pro klar for 2018

Adobe har til og med gått så langt som til å gi fra seg rettighetene til dette formatet og erklært det som en åpen standard, men så langt har få kameraprodusenter satset på DNG som sitt standard Raw-format. Leica er blant unntakene.

Ved hjelp av DNG Converter-programmet kan de som velger å fortsette å bruke Lightroom 6.14, trygt kjøpe seg nytt kamera i framtida, vel vitende om at de ved å konvertere filene til DNG-Raw-formatet kan fortsette å arbeide med Raw-filer fra det nye kameraet i det gamle programmet.

Forbedringer i 6.14

Oppdateringen til Lightroom 6.14 inneholder blant annet et par feilfikser og en siste oppdatering av hvilke kameraer og objektiver som støttes av programmet.

Informasjon fra Adobe om Lightroom 6.14-oppdateringen finner du her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.