Skikkelig vlogger-maskin fra Sony

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII
SONY-VIDEO: Sony frir til videoentusiaster og vloggere med video-tilbehørspakken for nye Sony RX100 VI. (Pressefoto: Sony)
Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII
SONY-VIDEO: Sony frir til videoentusiaster og vloggere med video-tilbehørspakken for nye Sony RX100 VI. (Pressefoto: Sony)

Sony fortsetter å fornye sin serie av kompaktkameraer for fotoentusiaster, RX 100-serien. Snart kommer Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII i salg. Vloggerne vil juble.

[toc] Sony RX100-serien har fått en spesiell plass i kamerahistorien. Det første RX100-kameraet ble lansert i 2012. Deretter er det kommet en oppgradert versjon så å si hvert eneste år etterpå, men Sony har overraskende nok i mange tilfeller fortsatt å produsere foregående modell parallelt med den nye. Så når du finner flere årganger av kameraet i samme fotobutikk, skyldes ikke det nødvendigvis at det er usolgte lagereksemplarer av forrige modell som fortsatt står i hyllene, men kanskje et eksemplar av forrige modell som er produsert samtidig med den nyeste.

RX100-rekkefølgen

På listen over år da en ny RX100-modell så dagens lys, mangler riktignok året 2017. Men til gjengjeld ble det lansert to modeller omtrent på samme tid i 2018. Sony brøt nummer-systemet da selskapet valgte å kalle den ene av 2018-modellene for Sony RX100 VA, selv om det tidligere var lansert en modell V (altså romertall 5).  Grunnen til dette valget var kanskje at Sony syntes det var så små forandringer fra forrige modell at det ikke var noen vits i å gå helt opp til neste steg i tallrekken? De bare slengte på en A…

Dette fører også til at den nye modellen som kommer i høst, faktisk er den åttende i rekken av Sony RX100-kameraer, til tross for at den har fått navnet RX100 VII – altså romertall 7.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII
SØKEREN: Sony RX100 VII har en oppfellbar søker, som de siste forgjengerne. Forstørringsgraden er oppgitt til 0,59x. (Pressefoto: Sony)

Så det gjelder å holde tungen rett i munnen når du går inn i en fotobutikk for å kjøpe deg et Sony RX100-kamera. Sjekk romertallet! På den andre siden gir vel prislappen klar beskjed om hvilket kamera som er nyeste modell. For Sony RX100 VII er definitivt et dyrt kompaktkamera.

Mye er likt

Når man sitter med listen over Sonys RX-modeller opp gjennom årene og de tekniske spesifikasjonene foran seg, er det lettere å se alt som fortsatt er likt fra modell til modell enn hva som er endret. Vi snakker fortsatt om et svært kompakt kamera med utfellbart zoomobjektiv, én-tommes CMOS-bildebrikke, en LCD-skjerm som har vært vridbar på alle modellene unntatt den første, med mange avanserte funksjoner tross den beskjedne størrelsen, og med et fullskala-menysystem, med mulighet for raske bildeserier og naturligvis med videomuligheter helt fra starten av – inkludert 4K-video fra 2015.

Selv om Sony 100 RX-kameraene per definisjon er forbruker-kameraer, fikk serien tidlig ord på seg for å ta såpass bra bilder at en del systemkamera-brukere valgte å skaffe seg et Sony RX100-kamera som tilleggskamera. 

Faktisk fikk kameraet også innpass i en del redaksjoner rundt omkring – ikke som kamera for profesjonelle pressefotografer, men som kamera brukt av fotograferende journalister i blant annet fagtidsskrifter på teknologisektoren.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII
UTE I FELTEN: Sony RX100 VII byr på en kompakt fotograferingsopplevelse. Det er ikke mye man trenger å bære på når man er ute i felten. (Pressefoto: Sony)

Selv hadde jeg gleden av å få låne med meg et testeksemplar av Sony RX100 III da jeg skulle dekke Adobe Max-brukerkonferansen i Los Angeles høsten 2015. Uvant å reise på en slikk jobb uten fotobag med tungt speilrefleksutstyr, men dette var den første modellen i RX100-serien med innebygd elektronisk søker, så jeg tok sjansen. Søkeren var et stort framskritt, syntes jeg. Om enn litt mer tungvint i bruk den gang enn på de nyere modellene. I tillegg til å trykke på knappen som fikk søkeren til å sprette opp, måtte man også trekke ut det bakre søkerelementet. Jeg mistet kanskje noen bilder som kunne ha blitt blinkskudd fordi jeg sto og fiklet med å få opp søkeren helt til motivet var borte.

Men som reisekamera for en fotograferende journalist opplevde jeg kameraet som ganske velegnet – selv om jeg i testomtalen i PC World Norge naturligvis var nøye på å understreke at et slik kamera ikke kan erstatte kamerautrustningen til profesjonelle fotografer. Det er jeg fortsatt enig med meg selv om.

Dette er ulikt

Digitalkamera-utviklingen har vært stor gjennom en årrekke, og det synes godt i spesifikasjonene på de forskjellige RX100-modellene. Selv om kameraet fortsatt er veldig kompakt – de interesserte krangler om hvor små lommer et RX100-kamera får plass i – har det lagt på seg litt. Bredden og høyden alltid vært den samme, 102 x 58 mm, men tykkelsen er økt gradvis fra 36 mm til 43 mm, som er den oppgitte tykkelsen på RX100 VI og VII. Vekten er gått opp tilsvarende, fra cirka 240 gram i 2012 til 302 gram inklusive batteri med årets modell. Men et 300-grams kamera, inklusive optikk, er naturligvis fortsatt lite og lett.

Mens oppløsningen på CMOS-bildebrikken har vært den samme hele veien, 20 megapiksler netto, er optikken bli endret tre ganger. Modellene fram til og med RX100 VA i 2018 hadde forholdsvis lyssterke objektiver med det vi kan kalle standard zoomomfang – først 28-100 mm, deretter litt mer vekt på vidvinkel-biten med 24-70 mm. Fra og med nest nyeste modell, RX100 VI, har Sony endret prioriteringene her og har lagt mer vekt på zoomomfanget enn på lysstyrken. Mens de tidligere modellene hadde lysstyrke på f/1,8 i vindvinkelmodus og f/2,8 i telemodus, er lysstyrken nå svakere, men zoomomfanget mye større, tilsvarende 24-200 mm. Det gjør kanskje kameraet mer anvendelig til flere typer motiver, for eksempel til nærbilder av dyr på lang avstand i zoo eller på safari eller bilder tatt tett på barn i lek og sport.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII
8X ZOOM: Sony har på de nyeste modellene i RX100-serien lagt større vekt på zoomomfang enn lysstyrke. Brennvidden på RX100 VII tilsvarer omlag 24-200 mm. (Pressefoto: Sony)

Men prisen for det er mye dårligere lysstyrke, nominelt f/2,8 i vidvinkelmodus og f/4,5 i telemodus. Allerede rundt en brennvidde tilsvarende 40 mm er lysstyrken redusert til f/4. I hvor stor grad den svekkede lysstyrken bidrar til dårligere bildekvalitet og mer bildestøy i bilder tatt i svakt lys, krangles det fortsatt om blant Sony-engasjerte debattanter.

Den største forbedringen med generasjon VII av Sony RX100-kameraet er vel at kameraet har fått ny bildesensorbrikke. Den er av samme fysiske størrelse som før, én tomme diagonalt eller 13,2 x 8,8 mm, men det er en nyutviklet såkalt stablet Sony Exmor RS CMOS-sensor med integrert DRAM-minnebrikke og den nyeste generasjon av Sonys Bionz X-signalprosessor. 

Prosessorbrikken er utstyrt med hele 357 fasedetekterende fokuspunkter i tillegg til 425 kontrastdetekterende fokuspunkter på brikken, og Sony hevder at kameraet har verdens raske autofokus-hastighet på 0,02 sekunder.

Sony a9-ytelse i lommeformat

Dette bidrar til å gi kameraet en ytelse på linje med det mye større og dyrere proffkameraet Sony a9, hevder Sony og snakker om opptil 60 autofokus- og autoeksponerings-kalkulasjoner i sekundet. Kameraet skal greie serieopptak på opptil 20 bilderuter i sekundet med følgefokus og automatisk eksponering – uten at søkerbildet går i sort innimellom. Akkurat som på Sony a9. Dette høres definitivt imponerende ut.

Kameraet skal dessuten greie å håndtere sanntids følgefokus og øyedetekterende autofokus – både på dyr og mennesker – inkludert under videoopptak.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII
BAKSIDEN: Sony RX100 VII er et kompakt kamera, og det er tett mellom betjeningsknappene på kameraet. (Pressefoto: Sony)

Synes man 20 bilderuter i sekundet er altfor langsomt, kan kameraet i stedet greie serieopptak på hele 90 bilder i sekundet, men da begrenset til serier på opptil sju bilder. Fokus og lysmåling låses da på første bilde. Man kan om ønskelig sette ned hastigheten til 60 eller 30 bilderuter i sekundet.

Bildestabilisering

Kameraet har optisk bildestabilisering som skal gi en effekt tilsvarende fire lukkertrinn. Under videofilming kan man i tillegg aktivere en elektronisk/digital bildestabilisering. Dette går ut på at video tas opp fra en litt mindre del av bildesensoren, og at dette utsnittet «flytter på seg» for å motvirke bevegelser og rystelser av kameraet. Løsningen fungerer både under 4K-opptak og Full HD-video.

Sony har tatt konsekvensen av at mange av oss legger ut video på sosiale medier, gjerne tatt opp med mobiltelefon på høykant. RX100 VI har derfor en sensor som registrerer om du tar opp video med kameraet på høykant, og sørger for at opptaket blir gjengitt på høykant når det blir spilt av. 

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII
SØKEREN: Sony RX100 VII har en oppfellbar søker, som de siste forgjengerne. Forstørringsgraden er oppgitt til 0,59x. (Pressefoto: Sony)

Dermed forsvant poenget ut av en morsom historie jeg hørte tidlig på 1990-tallet om en kjent avisjournalist som hadde søkt jobb i nyhetsredaksjonen i nystartede TV2 og som under jobbintervjuet ble sendt ut på gata med et videokamera for å vise at han kunne lage nyhetsinnslag for TV. Han var erfaren fotograf, men hadde aldri brukt videokamera, og holdt videokameraet på høykant da han filmet et intervju. Det var jo slik han alltid hadde fotografert intervjuobjektene sine for avisen. De som så opptaket, holdt angivelig på å le seg ihjel, men journalisten fikk jobben likevel. Jeg røper ikke navnet. Hadde Sony RX100 VII eksistert da, hadde ingen ledd.

Mikrofon for vloggere

En annen nyhet som noen kanskje vil hevde styrker Sony RX100 VII sine sjanser til å bli brukt til nyhetsinnslag, er at dette er det første RX100-kameraet som har fått mikrofoninngang. En etterlengtet egenskap blant dem som vil bruke dette kompakte kameraet til å lage videoreportasjer og videoblogg-innslag.

I tillegg kommer det et eget grep myntet på vlogging som kan kombineres med ekstern mikrofon, og et grep for den nevnte vertikale filmingen.

Sony har rett og slett lansert et eget komplett kamerasett myntet på video-bloggere, kalt Shooting Grip Kit (DSC-RX100M7G). Settet består av kameraet RX100 VII, et håndgrep, VCT-SGR1, som gjør at du får et bedre grep om kameraet under videofilming, og med en tilbehørssko til å montere ekstern mikrofon på, samt en batteripakke med to batterier. Mikrofon må du kjøpe i tillegg.

For videointeressert er det også greit å vite at kameraet støtter fargegraderings-teknologier som Hybrid Log-Gamma (HDR), S-Gamut3, S-Log3 og S-Gamut3/S-Log3. Kameraet kan også ta opp super-sakte-film med opptil 1.000 bilderuter per sekund.

Batterikapasiteten rekker til 40 minutter med sammenhengende videoopptak, ifølge nettsted Newsshooter.

Her er en promo-video fra Sony som viser videoegenskapene:

Prisen

Sony Cyber-shot RX100 VII kommer i salg i Europa i august 2019, melder Sony Norge. Veiledende pris her til lands er satt til 13.000 kroner.

Dagens pris på den eksisterende Sony RX100 VI er cirka 12.500 kroner, ifølge Prisjakt.no. RX100 V fra 2016 får du for rundt 9.500 kroner, mens firer’n , RX100 IV, er tilgjengelig for vel 6.700 kroner. Jakter du på en enda eldre modell, RX100 III, kan du regne med finne et eksemplar med prislapp på rundt 5.000 kroner, mens modell II skal kunne finnes til rundt 4.500 kroner. Den originale RX100 fra 2012 skal det også være mulig å få tak i hos enkelte fotobutikker, til en pris på rundt 3.500 kroner.

Sony RX100-familien har satt spor etter seg, altså.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.