Skjult grafikk i Final Cut Pro X

Final Cut Pro X
SNUDD PIL: Her har vi begynt å snu pilen og så smått fått den på riktig plass i videobildet.
VIDEO MED PIL OG TEKST: Her er sluttresultatet fra tipset i denne artikkelen. Klikk på startpilen for å se videoen – den vare bare i 13,15 sekunder… (Video: Toralv Østvang)

TIPS: Apples videoredigeringsprogram Final Cut Pro X har noen små skatter av effekter som er godt skjult i menysystemet. Her er trikset for å sette inn grafikkelementer i filmen.

[toc] Det er slutt på den tiden da programvare ble ledsaget av tykke brukerhåndbøker. Når det gjelder akkurat Final Cut Pro X finnes det riktignok en digital brukerhåndbok som kan lastes ned gratis på nettet fra Apples digitale bokhandel. Her finner man svar og forklaringer på det meste man måtte lure på, men læreboka er hverken særlig oversiktlig eller pedagogisk. Ikke er den på norsk heller. I hvert fall har ikke jeg funnet noen norsk utgave. Men siden heller ikke programmet er oversatt til norsk, er det kanskje like greit å lese instruksjonsmaterialet på engelsk, for da stemmer jo henvisningene til menyvalg og kommandoer overens med det man ser på skjermen. 

Derfor måtte jeg lære

Hvorom allting er – nylig var jeg en tur til Hammerfest og besøkte blant annet Gjenreisningsmuseet i byen. Siden jeg har familietilknytning til folk som sto sentralt i gjenreisningsarbeidet etter den andre verdenskrig, ville jeg gjerne inkludere noen gamle fotografier i videoen min som viste noen av de første husene som ble reist. Som kjent ble Hammerfest totalt ødelagt i den brente jords taktikk – byens gravkapell var den eneste bygningen som sto igjen etter nazistenes herjinger.

Final Cut Pro X
SHAPES: Hvem skulle tro at en sirkel er det rette valget for en pil, men det er det faktisk. (Klikk/trykk på bildet for å se større skjermdump.)

På et par oversiktsbilder ønsket jeg å sette inn en pil eller et annet merke for å peke ut ett bestemt hus blant alle brakkene og skurene. Siden jeg aldri har tatt meg tid til å lese meg opp så godt som jeg burde ha gjort om et program jeg faktisk bruker en del, var jeg ukjent med at den slags grafikk faktisk finnes i Final Cut Pro X. Jeg trodde jeg måtte lage meg en pil i Photoshop, som for så vidt byr på en enkel løsning for den slags. Men det er jo greit med alt man slipper å måtte ut i andre programmer for å lage, for så å måtte importere det inn i videoredigerings-programmet.

YouTube har svar

På internett finner man jo svar på det meste, inkludert muligheten til å lage og sette inn mange slags grafiske former direkte inn i filmen, uten å måtte importere noe utenfra. Søker man etter svar på slike spørsmål, havner man gjerne hos en av de utallige YouTube-instruktørene som har lagt ut en videooppskrift på det man spør om.

Pil-oppskriften

Her er oppskriften på hvordan du setter inn en pil som skal peke på et spesielt element i et videoklipp – jeg har valgt et annet eksempelbilde enn husbildene som utløste behovet for å sjekke ut grafikkmulighetene i Final Cut Pro:

Plassér markøren over det punktet på tidslinjen der du ønsker å plassere grafikk-elementet. Klikk på symbolet for Titles & Generators eller gjør følgende menyvalg: Window > Go To > Titles and Generators. Klikk på Generators, og i listen som dukker opp nedenfor velger du Elements. Ett av symbolene som dukker opp, er en hvit sirkel i et sort bilde, med teksten Shapes nedenfor – se bildet ovenfor. Velg dette. Trekk sirkel-symbolet ned på tidslinjen, og plasser det over videoklippet der du ønsker pilen skal ligge. 

Final Cut Pro X
SIRKEL: Her er den store sirkelen på plass midt i videovinduet. (Klikk/trykk på bildet for å se større skjermdump.)

Det er naturligvis ikke noen stor sirkel – standard på min Final Cut-installasjon er en rød sirkel fylt med hvitt – du ønsker å plassere midt i bildet. Dette er bare utgangspunktet. Nå går vi over til feltet til høyre for videovinduet, det såkalte Inspector-vinduet. Under teksten Published Parameters er det en lang liste over parametere som kan endres. La oss starte med Shape. Klikker man på dette valget, kommer det opp omlag ett dusin former og fasonger, inkludert firkant, rektangel, hjerteform og en del andre former – samt pil, Arrow.

Final Cut Pro X
STOR PIL: Den store sirkelen er omdannet til en pil via menyvalget Arrow. (Klikk/trykk på bildet for å se større skjermdump.)

Gjennomsiktig

Nå sitter du der med en stor rød pil midt på skjermen, fylt av hvitt. Det neste parametervalget på listen er Fill. Deaktiver dette valget, slik at det altså ikke er noe hvitt fyll i pilen. Den er nå blitt gjennomsiktig.

Final Cut Pro X
RØD PIL: Pilen har fått et gjennomsiktig indre, men ønsker vi rød pil? (Klikk/trykk på bildet for å se større skjermdump.)

Vi velger ikke å røre parameterne Roundness og Outline, men beveger oss til Outline Color. Her er det flere måter å endre fargen på. Det kommer fram et fargehjul som man kan velge farge fra, eller man kan dra i spaker merket rødt, grønt og blått. Eller man kan taste inn tallverdier, noe som kan være greit hvis man ønsker et konstant fargevalg gjennom hele videofilmen – eller jobber i team med andre kollegaer som skal lage grafikk i samme farge. Man kan også lagre valgte farger i et felt nederst i fargehjulet. I dette eksempelet velger jeg en klar grønnfarge – en passende grønn og miljøvennlig farge på pilen over Equinor-anlegget på Melkøya i Hammerfest. 

Det neste er det spennende valget som virkelig endrer formen på pilen og gjør den litt mer visuelt interessant, Outline Width. Her kan man for eksempel få en litt kraftig og tykk pil som fortsatt er gjennomsiktig i midten.

Final Cut Pro X
STOR PIL: Den store sirkelen er omdannet til en pil via menyvalget Arrow. (Klikk/trykk på bildet for å se større skjermdump.)

Det neste valget er Corners, hjørnene. Om man ønsker dem avrundede, Round, spisse, Square, eller avkuttede, Bevel. Jeg velger spisse hjørner.

Snu pilen og gjør den mindre

Nå har pilen fått den form og fasong som jeg ønsker meg, men den peker jo gal vei og er altfor stor. Nederst i venstre hjørne på visningsvinduet ligger det et symbol som drar fram valgene Transform, Crop og Distort når man klikker der. Velg Transform. Nå kommer det fram en ramme som omfatter et mye større felt enn selve pilen, men i hjørnene og på hver side er det små blå sirkler som man kan trekke og dra i for å endre størrelse og fasong på det grafiske elementet, i dette tilfelle altså pilen. I midten er det et sirkelsymbol, og man kan dra i «stangen» ut fra dette symbolet for å snu pilen i den retning man ønsker.

Final Cut Pro X
SNUDD PIL: Her har vi begynt å snu pilen og så smått fått den på riktig plass i videobildet. (Klikk/trykk på bildet for å se større skjermdump.)

Til slutt kan man eventuelt leke seg litt med kommandoene for å endre skyggebakgrunn bak pilen, dersom man ønsker det. Det hele avsluttes eventuelt med å legge til en tekstblokk ved pilen som et forklarende element, men det får høre hjemme i et kommende tips. Jeg antar at de fleste som har prøvd seg på Final Cut Pro X, har lært seg hvordan man legger inn start- og slutt-tekster, og i dette tilfellet gjøres det på omtrent samme måte.

Man kan for øvrig også legge på vanlige overgangseffekter som Cross Dissolve eller hva man ønsker for at piler og tekst skal få en myk inn- og utgang i klippet.

Sluttresultatet av å ha brukt dette videotipset kan du se i videoen i innledningen til denne artikkelen.

Hva med Premiere Pro?

Hvordan legger man inn et pil-symbol når man jobber i Adobe Premiere Pro? Der er det ikke fullt så strømlinjeformet, men det lar seg gjøre. Så det kommer jeg tilbake til i et kommende tips. Da vil de som redigerer video på Windows-PC også få noen gode råd. Apple Final Cut Pro X er som kjent bare tilgjengelig på Mac-plattformen. 

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.