En slags 6K i Panasonics nye GH5

Panasonic Lumix GH5
PROTOTYP: Panasonic har vist frem en prototyp av Lumix GH5, som først kommer i 2017. (Foto: Panasonic)
Panasonic Lumix GH5
PROTOTYP: Panasonic har vist frem en prototyp av Lumix GH5, som først kommer i 2017. (Foto: Panasonic)

Ryktet om 6K-muligheter i det kommende Panasonics Lumix GH5 viste seg både å stemme og ikke å stemme.

Panasonic viste frem en prototyp av det kommende Lumix GH5-kameraet på pressedagen før åpningen av Photokina-messen i Köln.

Forgjengeren GH4 var det første speilløse systemkameraet som kunne ta opp video i 4K da det ble lansert i 2014. Et av ryktene forut for årets Photokina var at etterfølgeren GH5 ville kunne gjøre det samme når det gjelder 6K-video.

LES OGSÅ: Panasonic GH5 – trolig med 6K-video

Kun 6K-foto

Ganske riktig snakket Panasonics representanter om 6K da det nye kameraet ble vist frem på mandag. Men det dreier seg altså ikke om 6K-videoopptak.

Derimot brukte Panasonic-folkene begrepet «6K-Photo».

GH5 er fortsatt et 4K-videokamera, og trolig et veldig godt 4K-videokamera, med en betydelig forbedring av 4K-teknologien siden forgjengeren GH4. Og fra en 4K-videostrøm kan man – som på andre kameraer med 4K-video – ta ut stillbilder fra videostrømmen med en oppløsning på cirka åtte megapiksler, som er oppløsningen i en enkelt 4K-bilderute.

6K-fotoløsningen i det kommende GH5-kameraet skal derimot gi mulighet til å ta ut et stillbilde på hele 18 megapiksler med omtrent ni ganger høyere oppløsning enn ved Full HD, ifølge pressemeldingen som Panasonic nå har lagt ut.

6K-Photo er en slags høyhastighets-funksjon der man kan klippe et stillbilde ut av et videoopptak på opptil 30 bps med en oppløsning på cirka 6000×3000 piksler.

I tillegg kan man altså velge ut et stillbilde på åtte megapiksler fra et videoklipp tatt opp i 4K med 60 bilderuter per sekund (bps). Dette kaller Panasonic for «4K Photo», og dette er en funksjon som er med fra GH4-modellen, men nå oppdatert til 50p/60p.

Micro Four Thirds-bildebrikken på Panasonic Lumix GH5 vil for øvrig være på 18 megapiksler, ikke 20, som det gikk rykter om på forhånd.

4K på 50/60 bps

Det er nettopp på bildefrekvensen den egentlig forbedringen av 4K-spesifikasjonene i GH5 ligger. Mens forgjengeren kunne ta opp 4K-video i opptil 30 bps, kan det nye kameraet ta opp video i opptil 60 bps – 50 bps hvis vi holde oss i PAL-verdenen. Dette skal være det første speilløse systemkameraet i entusiast- eller «prosumer»-klassen som kan gjøre dette.

Dette vil gi en betydelig økt kvalitet på en del videoopptak, særlig hvis det er mye bevegelse eller panorering i opptaket, ettersom lukkertiden per bilderute blir kortere, med desto mindre risiko for bevegelsesuskarpe i hver enkelt bilderute.

Den nye kameraet vil kunne skilte med 4:2:2 10-bits 4K-video.

Kommer ikke før neste år

Videointeresserte fotografer som ønsker seg Panasonic Lumix GH5 må imidlertid smøre seg med tålmodighet. Det var som sagt bare en prototyp som ble vist i Köln, og Panasonic er ganske vag på når kameraet egentlig kommer i salg. Det antydes bare en gang i løpet av første halvår 2017.

Panasonic Lumix G5 er myntet på både profesjonelle fotografer, videografer og entusiaster som ønsker høy kvalitet på både foto og video, ifølge Panasoic.

Sammen med GH5 viser for øvrig Panasonic på Photokina en ny objektivserie, Leica DG Vario-Elmarit, alle med lysstyrke f/2,8 i videvinkelmodus og f/4,0 i telemodus. Brennviddevalgene er henholdsvis 12-60 mm, 8-18 mm og 50-200 mm.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.