Slik blir Canons kommende OL-kamera

Canon EOS-1D X Mark III
UNDERVEIS: Utviklingen av Canon EOS-1D X Mark III er godt i gang, melder Canon. (Pressefoto: Canon)
Canon EOS-1D X Mark III
UNDERVEIS: Utviklingen av Canon EOS-1D X Mark III er godt i gang, melder Canon. (Pressefoto: Canon)

Canon annonserer nå at selskapet er i full gang med å utvikle neste generasjon av sitt toppkamera, Canon EOS-1D X Mark III. Hverken navnet eller nyheten er overraskende. For Canon må jo tilby et nytt superkamera til OL.

[toc] Ikke bare fordi vertskap for neste års sommer-OL er Japans hovedstad Tokyo – Canon er jo som alle vet et japansk selskap. Men de største kameraprodusentene, og i særdeleshet Nikon og Canon, har også lang tradisjon for å lansere nye og raske profesjonelle kameraer myntet på sports- og pressefotografene i forkant av sommer-OL.

Holder fast på speilrefleks

Som Kameranytt skrev om tidlig i oktober, har Sony har allerede lansert sitt kamera myntet på sportsfotografene som kommer for å dekke sommer-OL i Tokyo i juli og august 2020, Sony a9 II. Dette er et superraskt speilløst fullformat-kamera.

LES OGSÅ: Sonys OL-kamera er her: a9 II

De to andre store, Nikon og Canon, holder derimot fast på speilrefleks som den beste løsningen for sportsfotografene, i hvert fall i denne OL-runden. Nikon kunngjorde i september 2019 at deres kommende Nikon D6 er under utvikling, og nå følger Canon opp med en tilsvarende annonsering om Canon EOS-1D X Mark III.

Canon EOS-1D X Mark III
ARBEIDSHEST: Canon EOS-1D X Mark III skal bli den nye arbeidshesten til presse- og sportsfotografer, samt til til profesjonelle fotografer av dyre- og fugleliv. (Pressefoto: Canon)

Forhåndsannonsering

Siden det bare er snakk om en kunngjøring av at utviklingsarbeidet med det nye kameraer er i gang og ikke noen reell produktlansering, er det begrenset med teknisk informasjon som foreligger. Men vi kan allerede nå fastslå at noen av spekulasjonene som har gått på enkelte rykte-nettsteder i senere tid, ikke stemmer. Canon EOS-1D X Mark III får ikke støtte for 6K-video, for eksempel.

Men Canon bekrefter at kameraet vil få støtte for 4K-video med opptil 60 bilderuter i sekundet, og at opptakene kan lagres i 10 bits Canon Log ved internt videoopptak, altså uten å måtte bruke HDMI-overføring til ekstern videoopptaker. Det høres jo ut som et fornuftig valg med tanke på målgruppen.

Taus om oppløsningen

Pressemeldingen inneholder heller ingen konkret informasjon om oppløsningen på bildebrikken, selv om jeg har sett noen ryktenettsteder spekulere i en oppløsning på rundt 28 megapiksler. Den første modellen i kameraserien, Canon EOS-1D X fra 2011, hadde en oppløsning på 18 megapiksler netto, mens andre-generasjons Canon EOS-1D X Mark II fra 2016 kunne skilte med en oppløsning på 20 megapiksler.

Canon EOS-1D X Mark II
SPORT OG DYRELIV: Kameraene i Canon EOS-1D X-familien – her Mark II – brukes gjerne med heftig teleoptikk, fortrinnsvis på idrettsarenaer eller under bildejakt på ville dyr. (Pressefoto: Canon)

Siden sportsfotografer og de som som fotograferer raske og ville dyr ofte fyrer av store og raske serieopptak og dessuten gjerne skal sende «hjem» en masse bildefiler trådløst i løpet av en fotosesjon, er de som regel ikke interessert i så høy oppløsning. De har helt andre behov enn dem som benytter kameraer som Nikon Z 7 og Sony a7R IV – altså de som nå er oppe i oppløsning på rundt 45-60 megapiksler. I sportsverdenen betyr hastighet mer enn oppløsning. For eksempel nøyer Sony seg med 24 megapiksler på a9 II, og det er vel rimelig å anta i oppløsningen neppe blir høyere enn det på Canon EOS-1D X Mark III heller.

28X oppløsning

Det som Canon derimot kan fortelle om oppløsning allerede nå, er at 1D X Mark III vil få en ny autofokussensor som tilbyr så mye som 28 ganger høyere oppløsning i midten av sensoren sammenlignet med den i EOS-1D X Mark II. Dette gjelder autofokussensoren som trår i kraft når man bruker den optiske søkeren på kameraet, altså ikke autofokuspunktene på bildebrikken, som brukes til fokusering under Live View.

Om autofokus-forbedringene sier Canon at den nye autofokus-algoritmen forbedrer stabilitet og sporing – med både optisk søker og Live View-fotografering – ved hjelp av dyp læringsteknologi for å sikre nøyaktig fokussporing.

I Live View kan man benytte seg av 525 AF-områder ved å bruke Canons Dual Pixel CMOS-autofokussystem, som dekker 90 prosent av bildebrikken horisontalt og 100 prosent vertikalt. Det er den samme AF-algoritmen som brukes både når man fotograferer med den optiske søkeren og i Live View.

Rask på serieopptak…

Det nye proffkameraet fra Canon vil bli raskt på serieopptak. Canon opplyser at kameraet greier opptil cirka 16 bilderuter i sekundet med mekanisk lukker og bruk av den optiske søkeren, eller opptil cirka 20 bps i Live View – og her er hastigheten like stor enten man bruker mekanisk eller elektronisk lukker. Disse hastighetene oppnås selv ved full autofokus og full autoeksponering.

Canon EOS-1D X Mark III
TRÅDLØST: Canons trådløse filsender WFT-E9 er allerede tilgjengelig. (Pressefoto: Canon)

…og rask på overføring

Det nye Canon-kameraet kan overføre bildefiler med dobbelt så høy hastighet som 1D X Mark II når man bruker den innebygde Ethernet-tilkoblingen eller den nye trådløse filsenderen WFT-E9, som allerede er tilgjengelig. Den koster rundt 5.300 kroner.

Kameraet har naturligvis også innebygd WiFi og lavenergi-Bluetooth.

Et enklere nettverksoppsett skal bidra til mer effektiv arbeidsflyt.

En annen forbedring fra forrige generasjon er en ny tilleggskontroll for å velge autofokus-punkter innebygd i AF-ON-knappen. Batteriets levetid er også dramatisk forbedret, skriver Canon i pressemeldingen.

Kameraet vil for øvrig få bakbelyste knapper og vil dessuten kunne lagre bildefilene i HEIF-format (High Efficiency Image File). Dette er komprimeringsformatet som etterfølger gode, gamle JPEG og som byr på mer effektiv 10-bits filkomprimering enn JPEG-formatets 8-bits komprimering – HEIF støtter faktisk fargedybde helt opptil 16-bits. JPEG-komprimering kom på markedet i 1992 og er altså gammel teknologi. HEIF-komprimering fører til at bildefilene bare tar halvparten så mye plass eller enda mindre, og byr samtidig på bedre bildekvalitet enn JPEG.

Canon EOS-1D X Mark III
PÅ LUFTA: Canon EOS-1D X Mark III med den trådløse filsenderen WFT-E9 påmontert. (Pressefoto: Canon)

Canon EOS-1D Mark III har naturligvis dobbel minnekort-plass – for CFexpress-kort.

Canon har foreløpig ingen konkret informasjon om når kameraet kan ventes på markedet, men det er all grunn til å regne med at det er i god tid før sommer-OL 2020.

Prisen

Prisen er naturligvis ukjent på dette tidspunktet, men det kan være greit å vite at dagens 1D X Mark II koster i overkant av 56.000 kroner, ifølge Prisjakt.no. Ikke et kamera for massemarkedet, naturligvis.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.