Slik får du nytt Sony-kamera – gratis

Slik får du nytt Sony-kamera – gratis
BEDRE OG SIKRERE: Sonys flaggskipsmodell Sony a9 III er det ene av fire av Sonys fullformat-kameraer som nå vil bli enda bedre – og sikrere – å bruke takket være en omfattende fastvare-oppdatering. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Nei da, aprilspøkenes tid er over for i år. 1. april var for flere dager siden. Men hvis du allerede eier en av de fire Sony-kameramodellene som nå har fått ny fastvare, kan det jo hende at du vil oppleve kameraet som i det minste litt nytt.

De heldige som nå får gleden av en ganske omfattende fastvare-oppdatering fra Sonys side, er de som eier ett eller flere av følgende kameraer:

Sony a1, lansert i januar 2021.

Sony a7S III, lansert i juli 2020.

Sony a7 IV, lansert i oktober 2021.

Sony a9 III, lansert i november 2023.

Fullformat-oppdatering

Alle de fire kameraene som nå får en fyldig runde med firmware-oppdateringer, tilhører Sonys familie av speilløse fullformat-kameraer. Hver for seg får de enkelte kameraene en tilpasset blanding av forbedringer knyttet til både fotografering og videoopptak, samt forbedringer av arbeidsflyten etter at opptakene er gjort.

Forbedret fjernkontroll av noen av kameraene hører også med, samt utvidet tilgang til skytjenester for overføring av bilder.

Sony til krig mot «fake news»

Fastvareoppdateringen markerer dessuten at Sony mener alvor med sin deltakelse i kampen mot manipulasjon av fotografier. Før pleide vi å si at ett bilde sier mer enn tusen ord. Nå tør vi snart ikke lenger å tro våre egne øyne når vi ser på et bilde i en avis, på en TV-skjerm eller på internett. I kjølvannet av fremveksten av kunstig intelligens er manipulerte fotografier blitt noe vi er redd for å se overalt. På den andre siden har jeg nok en aldri så liten mistanke om at det også er en del som som går rundt og ser spøkelser ved høylys dag når det gjelder manipulerte bilder.

Men bevares – trusselen er reell. Og kamerabransjen tar den på alvor. I oktober 2023, altså for et halvt år siden når dette skrives, lanserte Leica sitt nye M11-P-kamerahus. På sedvanlig Leica-vis vakte naturligvis prisen en viss oppsikt – den lå på et sekssifret antall kroner. Men mer oppsikt vakte det nok at dette var det første kameraet på markedet som støttet de to forkortelsene CAI og C2PA. 

Forkortelsene står for henholdsvis Content Authenticity Initiative og Coalition for Content Provenance and Authenticity. Sistnevnte, C2PA, jobber for å utforme den tekniske løsningen, men CAI har til oppgave å formidle og promotere den.

Bak forkortelsene skjuler det seg en koalisjon av bransjeaktører som utvikler og promoterer en royalty-fri teknisk standard til å bekjempe manipulasjon av bilder, utført med eller uten kunstig intelligens. Sony følger nå opp Leicas initiativ med å la kameraene legge til Content Credentials – det vi kan kalle et innholdssertifikat – i opptaksøyeblikket.

Lanseringen av Leica M11-P og den nye teknologien for sannhetsvern av bilder kan du lese mer om her:

LES OGSÅ: Nye Leica M11-P har fått sannhetsvern

Sony sitter i styret for C2PA-koalisjonen. Kombinert med uttalelser om saken fra Sony bidrar dette til at selskapet definitivt ser ut til å ha et sterkt engasjement i arbeidet med den nye teknologien mot falske bilder.

– Ingenting ligger nærmere vårt hjerte enn å lytte til stemmene til fotografer, videofolk og filmprodusenter som benytter Sony Alpha-kameraer i sitt arbeid, sier sjefen for Imaging Solutions hos Sony Electronics Inc., Yang Cheng.

– Vi vet at våre brukere har etterspurt disse oppdateringene, og vi er glad for å kunne innfri ønskene, sier han ifølge Sonys pressemelding. Og han tilføyer: – Vi er særlig glad for å kunne levere støtte for C2PA i denne oppdateringen. Dette sammen med vår teknologi for digitale signaturer gjør at vi kan levere den sikreste og mest omfattende løsningen til å beskytte profesjonelle fotografer, nyhetsbyråer og samfunnet mot manipulerte bilder. (Kameranytts oversettelse.)

3D-dybdeinformasjon

Sonys teknologi for digitale signaturer i bildefilene inneholder for øvrig 3D-basert dybdeinformasjon basert på proprietær Sony-teknologi i bildebrikken. Denne dybdeinformasjonen kan vise om et bilde faktisk er av et 3D-objekt eller om det er et fotografi av et bilde eller en video.

Slik får du nytt Sony-kamera – gratis
AVSLØRT: Sonys dybdemålings-teknologi skal kunne avsløre om noen prøver å ta et bilde av et bilde og utgi det for å være et bilde av en ekte 3D-person. (Presseillustrasjon: Sony.)

Sony argumenterer med at dette er en ekstra forsikring av autentisiteten til bildet, noe som bør gjøre gjøre Sonys kameraer ekstra interessante for fotojournalister og nyhetsbyråer, heter det.

Ikke for alle – ennå

Dessverre ser det ikke ut til at Sonys nye sannhetsvern-teknologi blir tilgjengelig for alle, i hvert fall ikke på en stund ennå. Sonys løsning vil inneholde en nettsted-tjeneste kalt Image Validation Site. Her får man verifisert bilder selv etter at de er blitt redigert, vel å merke med C2PA-godkjent redigeringsprogramvare.

Til å begynne med vil denne tjenesten bare tilbys utvalgte nyhetsbyråer. Men tjenesten vil utvides til å gjelde andre på et senere tidspunkt, heter det i Sonys pressemelding.

Sømløs kortavspilling

Fastvareoppdateringen byr også på en del nyheter som fotografene vil ha nytte og glede av under selve fotograferingen og videofilmingen. For eksempel får man sømløs sekvensiell avspilling mellom de to minnekortene i henholdsvis Sony a1, a7S III og a9 III.

Sonys populære teknologi for å motvirke fokuspusting, altså at brennvidden utilsiktet endres seg litt når man endrer fokusinnstillingen på objektivet, blir nå tilgjengelig på Sony a1 og a7S III.

Sony tilbyr også en gratis lisens på oppgradering til DCI 4K-videoopptak i 24p for Sony a7S III.

Benytter man to eller flere kameraer tilknyttet et hovedkamera, vil man nå kunne gjøre opptak med synkronisert lukkerfunksjon på a1 og a9 III.

Sony a1 får dessuten bedre bildestabilisering takket være bedre samspill mellom kamerahus og objektiv.

Sony a1 og a7S III vil nå kunne benytte en dedikert adapterkabel som sikrer synkron tidskoding av opptak. Kabelen må kjøpes separat.

Bedre arbeidsflyt

Flere andre forbedringer står også på listen for opptak og avspilling. Det samme gjelder filoverføring og nettverkstilknytning. For eksempel skal man kunne overføre filer direkte fra kameraet til Sonys skyløsning Creators’ Cloud, om enn litt avhengig av hvor man befinner seg.

Brukere av Sony a1, a7S II og a9 III kan nå ta i bruk Secure File Transfer Protocol (SFTP) for sikrere bildeoverføring. I tillegg får a1 og a7S III støtte for WPA3-SAE. Sony a7 IV får tilgang til direkte strømming til et strømmenettsted, men igjen avhenger tilgjengeligheten av hvilken region man befinner seg i.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.