Slutt på kameraer som julegave?

Julegaver
UNDER JULETREET: Er det slutt på å finne kameraer under juletreet? (Ill.: Pixabay.com. Toralv Østvang og kameraprodusentene. Montasje: Kamerablogg.no)
Julegaver
UNDER JULETREET: Er det slutt på å finne kameraer under juletreet? (Ill.: Pixabay.com. Toralv Østvang og kameraprodusentene. Montasje: Kamerablogg.no)

Foto- og videokameraer har i år falt ut av topp-ti-ønskelisten innenfor forbrukerelektronikk. Nok et dårlig trend-tegn for kamerabransjen?

[no_toc] Stiftelsen Elektronikkbransjen har nå fått undersøkt nordmenns ønsker om julegaver i forkant av jula 2017, og noen av funnene er dårlig nytt for kamerabransjen, i hvert fall ved første øyekast.

For to år siden lå foto- og videokameraer på sjetteplass på listen, og i fjor sank kategorien én plass nedover, til sjuendeplass.

LES OGSÅ: Nå kommer «layflat-fotobøkene»

I år, derimot, er ikke foto- og videokameraer inne på topp-ti-listen i det hele tatt, viser en pressemelding fra Elektronikkbransjen.

Mobilkameraer på topp

Ti-på-topp-listen viser samtidig at mobiltelefoner nå er hoppet opp på førsteplass, opp fra en tredjeplass i fjor. Er det en sammenheng her?

Betyr dette at mobiltelefoner er i ferd med å overta for tradisjonelle kameraer i så stor grad at folk flest ikke lenger bryr seg om å anskaffe foto- og videokameraer?

LES OGSÅ: Sony vant pris i Norge

Kan en del av forklaringen være at kameraer nå er i ferd med å bli noe som først og fremst er forbeholdt kravstore fotoentusiaster – og profesjonelle fotografer – som vil kjøpe seg kamera selv, og da fortrinnsvis kameraer som er for dyre til å settes opp på ønskelisten før jul? Mens «folk flest» nøyer seg med mobilkameraet?

5.288 kroner på julegaver

Da Stiftelsen Elektronikkbransjen samlet 150 av sine medlemmer til førjulssammenkomst i Oslo, der organisasjonen presenterte årets vinnere av et antall produktpriser innenfor forbrukerelektronikk, ble også spørreundersøkelsen fra Respons Analyse presentert. Det er sjette år på rad at undersøkelsen er gjennomført.

LES OGSÅ: GoPro HERO6 Black er Åres videoprodukt

Hovedkonklusjonen i undersøkelsen er at nordmenn i år regner med å bruke i snitt 5.288 kroner på julegaver i år, opp fra 5.150 kroner i fjor.

LES OGSÅ: Vant ærespris – og Leica med navnet sitt

Men på ti-på-topp-ønskelisten over hva nordmenn ønsker seg av forbrukerelektronikk under juletreet, er det altså ikke lenger plass til foto- og videokameraer.

Hva mener Fotorådet?

Kamerablogg.no benyttet anledningen til å be om en kommentar fra Runar Kristiansen, som er styreleder for Fotorådet. Fotorådet inngår nå i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Riktignok hadde ikke Kristiansen sett konklusjonen i den nye undersøkelsen fra Respons Analyse ennå da vi snakket med ham, men på generelt grunnlag ga han følgende kommentar:

Runar Kristiansen
OPTIMIST: – Forsiktig optimisme, sier Fotoråd-sjef Runar Kristiansen om stemningen i norsk fotobransje akkurat nå. (Foto: Toralv Østvang)

– I forhold til tallene våre som vi gjennomgikk nå på høstmøte vårt, er det vel ikke noe som tilsier at vi skulle ha blitt noe mindre populære som julegave sett i forhold til salgstall, sa Kristiansen.

LES OGSÅ: Asus fokuserer på mobilkameraet

– Men er det ikke slik at kamerasalget nå er i ferd med å gå mer til entusiaster som vil ha dyrere kameraer, og disse kameraene havner kanskje ikke så lett under juletreet?

– Ja, helt klart. Våre tall viser to klare trender, og det er trender som har vart i flere år nå. Det ene er at kompaktkameraer fortsatt går en del ned i antall solgte enheter, men opp i verdi, det vil si at de kanskje blir for dyre til å være en julegave. Det andre er at videokameraer går kraftig tilbake, men også der ser vi at snittprisen øker. Uansett er det klart at mobil gjør et enda sterkere inntog enn tidligere. Og det blir tatt stadig flere bilder med mobil enn med tradisjonelle kameraer. Så det er jo utviklingen, fremholdt Kristiansen, men tilføyde:

– Men når det kommer til speilløse kameraer, som vi har ventet på skal øke, er det faktisk kommet en kraftig økning i første halvår i år sammenlignet med første halvår i fjor. Samtidig er det jo usikkert hvor mye sensorproblematikken hadde å si i fjor. Derfor, sa jeg, la oss vente og se på helårstallene når de kommer.

– Forsiktig optimisme

– Men vil du si det er optimisme eller pessimisme som råder i fotobransjen nå?

– Jeg tror vi var mer negative før, da vi fikk mobilsalget slengt i trynet. Vi ville jo liksom ikke akseptere at det var blitt et så sterkt fotoprodukt som det er blitt. Så det var nok større pessimisme for noen år siden. Nå har vi akseptert utviklingen, så jeg tror ikke det er så mye pessimisme. Men det er jo klart at for fotobransjen er det mye viktigere å få inn verdiene, altså pengene, enn å selge så og så mange tusen enheter. Jeg vil derfor konkludere med at det er forsiktig optimisme som råder i fotobransjen i Norge nå, sa Kristiansen til Kamerablogg.no.

Plassering201720162015
1MobiltelefonNettbrettNettbrett
2KjøkkenprodukterSmartklokke/-armbåndMobiltelefon
3Smartklokke/-armbåndMobiltelefonSmartklokke/-armbånd
4NettbrettKjøkkenprodukterKjøkkenprodukter
5Bærbar PCBærbar PCBærbar PC
6DAB-radioMusikkanleggFoto-/videokamera
7Smarthjem-produkterFoto-/videokameraPersonlig pleie-produkter
8Personlig pleie-produkterVirtual Reality-brillerMusikkanlegg
9SpillkonsollSpillkonsollHodetelefoner
10HodetelefonerPersonlig pleie-produkterTV
Undersøkelse fra Stiftelsen Elektronikkbransjen 2017. Kilde: Respons Analyse.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.