Sony A6400 får autofokus på dyreøyne

Øyefokus på dyr
BLIKKET: Eiere av Sony A6400-kameraet kan glede seg over at det blir lettere å få kattens øyne — eller ett av dem — i fokus. (Foto: Pixabay.com)
Øyefokus på dyr
BLIKKET: Eiere av Sony A6400-kameraet kan glede seg over at det blir lettere å få kattens øyne — eller ett av dem — i fokus. (Foto: Pixabay.com)

Internett flommer over av kattebilder og fotografier av andre dyr, og Sony følger nå opp trenden med å tilby øyedetekterende autofokus på dyreøyne på Sony A6400-kameraer.

[toc] Den nye funksjonen kommer i form av en fastvareoppdatering som Sony nå har lagt ut for Sony A6400, som er et APS-C-kamera blant Sonys speilløse systemkameraer.

Løsningen ble forhåndsvarslet da kameraet ble lansert, men nå er altså fastvare-oppdateringen endelig lagt ut.

ILCE-6400 System Software Update Ver. 2.00 bidrar dessuten til en generell bedring av stabiliteten til kamerasystemet, i tillegg til at den gjør det mulig å bruke en av Sonys fjernkontroller til A6400-kameraet — vi snakker om fjernkontrollen ved navn RMT-P1BT. 

Ikke alle dyr

I bruksanvisningen til fastvareoppdateringen understreker Sony at detekteringen av dyreøyne ikke fungerer med alle slags dyr. Dette kan skyldes at detekteringen baserer seg på et «bibliotek» av dyrearter som er lagt inn i systemet. For eksempel har det dukket opp påstander fra fotograferende gårdbrukere om at selv om løsningen fungerer utmerket på hunder og katter, fungerer den ikke på kuer. Det var i leserdebattseksjonen hos nettstedet DPReview at denne påstanden dukket opp. 

Sony A6400
A6400: Det er Sony A6400-kameraet som nå får øyefokus på dyr gjennom en ny fastvare-oppdatering. (Pressefoto: Sony)

Men det hører altså inn under Sonys liste over forbehold at detekteringen ikke fungerer med alle slags dyr. Dyrets bevegelser og omgivelsene som dyret ferdes i, kan også påvirke detekteringsfunksjonen, advarer Sony.

Fastvare-oppdateringen er lagt ut for nedlasting til Windows-PC-er og Mac-er, så man trenger altså en datamaskin av en av disse typene for å få oppgradert sitt A6400-kamera.

Kan ikke brukes samtidig

Blant de øvrige forbeholdene som Sony har tatt når det gjelder denne oppgraderingen, er at automatisk detektering og følgefokus på dyreøyne ikke kan brukes samtidig som øyefokus på mennesker er aktivert i kameraet.

Slik aktiveres den

Autofokus på dyreøyne fungerer når kameraet er innstilt i AF-C-modus, altså for kontinuerlig autofokus. Funksjonen aktiveres når utløserknappen trykkes halvveis ned eller når man trykker ned AF-ON-knappen — forutsatt at man har programmert funksjonsknappen for denne funksjonen.

Sony lanserte for øvrig en lignende autofokusløsning for dyreøyne på sine speilløse fullformat-kameraer A7 III og A7R III for noen måneder siden.

Video

Sony har lagt ut en video som viser hvordan øyedetekteringen på dyreøyne funger.

En komplett oppskrift på løsningen finner Sony A6400-eiere her.

Nedlasting

På Sonys norske nettsider finner man nedlastingen for Windows her, med norsk oppskrift.

Mac-versjonen av fastvareoppdateringen finner man her.

Ikke bare internett

Innledningsvis antydet jeg – kanskje litt flåsete – at kamerabransjens motiv for å utvikle teknologi for autofokus på dyreøyne er at det er blitt så populært med kattebilder på internett. Men mange fotografer og fotoentusiaster har høyst seriøse motiver for å ta dyrebilder. Natur og dyreliv er viktig for oss på denne planeten, og vi som driver og tar bilder kan gjøre en innsats for å øke folks oppmerksomhet på hvor viktig det er å sørge for at vi sikrer dyrenes levekår. Derfor bør vi ikke betrakte Sonys arbeid med å utvikle teknologi for detektering og autofokus på dyreøyne bare som noe som har med lek og moro å gjøre.

DET VIKTIGE MÅLTIDET: Jeg har selv hatt gleden av å være på fotosafari i Afrika. I 2005 hadde vi ikke øyedetekterende autofokus, men noen bilder med god øyekontakt ble det jo likevel, da. (Foto: Toralv Østvang)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.