Video-funksjonaliteten ser ut til å være egenskapen som er vinneren hos nye Sony A6700. I tillegg til bedre og mer intelligent autofokus.
De første vurderingene og testomtalene av Sony A6700 har begynt å dukke opp. Det nyeste medlemmet av Sonys A6000-familie spås å kunne bli en bestselger.
Dette til tross for at designavdelingen hos Sony ser ut til å ha hatt sammenhengende ferie siden det første A6000-kameraet så dagens lys i februar 2014. Vel, ikke helt fri, da. Ergonomi-designerne har åpenbart vært innkalt på jobb for noen mindre forbedringer av det ytre brukergrensesnittet på Sony A6700. Ellers er de generelle design-trekkene ganske gjenkjennelige fra det vi så i 2014.
Men de viktigste forbedringene finner vi når vi leter under skallet.
Kompakt speilløst
For dem som ikke kjenner Sonys A6000-familie så godt, kan det sies at Sony A6700 er et forholdsvis kompakt speilløst systemkamera innenfor et design-konsept som Sony nå altså har holdt fast ved i over ni år.
Noen vil si at kamerahuset har en retro-preget design med søkeren helt ute på venstre side sett bakfra. Uten noen «søker-forhøyning» på toppen av kamerahuset av den typen vi er vant til fra mange speilløse kameraer som er designet som speilrefleks-replikaer. Toppen av Sony A6000-kameraene er derimot helt flat, omtrent som på et gammelt rammesøker-kamera fra Leica. Derav retro-stempelet.
Tilnærmet forbruker-pris
A6000-familien er myntet på engasjerte fotoentusiaster som ønsker seg en mest mulig avansert kameraløsning på et prisnivå som er noenlunde tilgjengelig for folk flest. Selv om Sony slett ikke er noe billigselskap.
Men for å tilpasses denne målgruppen må kameraet i tillegg ha et objektiv-utvalg som matcher det kompakte konseptet – både i størrelse og pris. Sony har relevant optikk, men er kanskje ikke så flink til å fortelle om det. Heftige zoomobjektiver gir bedre PR, ser det ut til at Sony mener. I hvert fall ut fra hvordan Sony selv gjerne presenterer A6000-kameraene – ofte på produktbilder med store zoomobjektiver. Jeg er litt i tvil om det forteller hele historien om denne kamerafamiliens bruksmuligheter.
Eksempel: Gjennom Sonys PR-system fikk jeg tilbud om å laste ned en samling på et 40-talls pressefotografier av nye Sony A6700. Masse fine produktbilder, bevares. Men ikke et eneste som promoterte det kompakte konseptet slik jeg hadde forventet.
I tillegg til bildene jeg fikk, skulle jeg gjerne hatt et produktbilde av kameraet med et super-kompakt vidvinkelobjektiv i tilnærmet «pannekake-størrelse». Dét tror jeg ville ha vakt interesse hos gatefotografer så vel som video-bloggere. Og hos sånne som meg, som har en generell forkjærlighet for kompakte kameraer. Kunne gjerne ha ruslet på byen med A6700 påsatt Sonys gode, gamle E 20 mm-primeobjektiv med lysstyrke f/2,8 (ELS20F28) og en vekt på 69 gram. Det hele ville ha fått plass i en litt romslig jakkelomme. Men et 2013-objektiv vil kanskje ikke gi et 2023-kamerahus full rettferdighet?
Både foto og video
En del av kundene som velger et kamera i A6000-familien, vil nok gjerne ha gode videomuligheter. Vel å merke uten å gi avkall på noe når det gjelder ytelse, betjening og kvalitet knyttet til tradisjonell fotografering. I så måte fremstår Sony A6700 som mer av et både/og-kamera når det gjelder foto og video enn mer videosentrerte Sony-kameraer som FX30 og de forskjellige ZV-modellene – de sistnevnte er fremfor alt «vlogge-kameraer». Takket være video-forbedringene kan video- og vlogge-interesserte nå også velge et A6000-kamera – nye A6700 – til virksomheten sin. Da får de samtidig et kamera som er ypperlig også til å ta stillbilder med.
Oppsummert: I målgruppen finner vi både reisefotografer, gatefotografer og video-bloggere med interesse for både foto og video, i tillegg til tradisjonelle bloggere som prioriterer fotografier framfor video på sine nettsider og på sosiale medier.
Dessuten kommer definitivt også rene fotoentusiaster som foretrekker – eller må velge – kameraer i 20.000 -sjiktet kroner heller enn det som kamerabransjen ser ut til å være mest ivrig etter å presse på oss i dag: fullformat-kameraer til 40.000-50.000 kroner eller mer. Med ditto svindyr optikk.
Uansett synes jeg det ser ut til at Sony har et ypperlig våpen i dette kamerasjiktet med sine A6000-kameraer. Og dette våpenarsenalet er blitt ytterligere skjerpet nå med lanseringen av Sony A6700.
Gammel kjenning
Og A6700 er jo egentlig fornyet utgave av en gammel kjenning. I bildesamlingen min fant jeg nettopp 165 bilder som jeg har lagret etter et slektstreff sommeren 2014. Alle tatt med den første Sony A6000, som ble lansert i februar det året og som jeg hadde inne til test noen måneder senere, sammen med et 16-70 mm-objektiv. Jeg ga terningkast fem i testen, som riktignok ser ut til å ha ramlet ut av Computerworlds digitale arkiv, så jeg vet ikke hva pluss- og minus-faktorene var.
Men det har rent mye vann i havet siden den gang.
A6000-familien
Det første kameraet i A6000-familien kom altså til verden i 2014 og ble raskt en salgssuksess for Sony. Fram til i dag er har vi sett i alt sju modeller i denne kamerafamilien fra Sony, inkludert nykommeren Sony A6700.
Man skulle kanskje ha trodd at en slik kamerafamilie ville bli jevnlig oppgradert med modellnummer i stigende rekkefølge og ditto stigende spesifikasjoner. Men det er langtfra tilfelle med Sonys A6000-familie. Så når Sony i tillegg velger å beholde tidligere lanserte modeller i salg lenge etter at etterfølgere er lansert, kan det fort bli litt forvirrende.
Først kom altså A6000 i 2014, med gode spesifikasjoner for sin tid og sin klasse. I 2016 fulgte Sony opp med A6300, med forbedret elektronisk søker og mulig for å ta opp 4K-video. Senere samme år kom A6500 med 5-aksers bildestabilisator og S-Gamut3/S-Log3, som gir større fargerom på video og muligheter for mer avansert fargegradering.
Så hopper vi til januar 2019, da A6400 ble lansert – en enkel modell uten bildestabilisering i kamerahuset. I august samme år kom A6600 med mulighet for å ta opp 4K-video i HDR-fargekvalitet og de mest profesjonelle egenskaper fram til nå.
Men samtidig kom også en modell kalt A6100, som framsto nærmest som en billigmodell, med en pris nesten ned mot det halve av hva 6600 kostet. (Kilde: Photography Life, som beskriver A6000-familietreet som ganske forvirrende…)
Litt eller mye bedre?
For første gang i et APS-C-kamera finner vi i nye A6700 HEIF-formatet (High Efficiency Image File) med jevne 10-biters graderinger. Dette skal bidra til mer realistisk reproduksjon av skyer og hudtoner i portretter uten forvrengning. HEIF-formatet bruker også avansert komprimeringsteknologi til å opprettholde bildekvaliteten, samtidig som filstørrelsen reduseres betraktelig. På den måten spares lagringsplassen.
I A6700 dropper Sony for første gang 24-megapikslers-brikken som har vært i alle tidligere A6000-modeller. I utgangspunktet høres det ut til å være en beskjeden oppgradering, med en oppløsning som bare er to megapiksler høyere. Men den nye 26-megapikslers-brikken er den samme bakbelyste Sony Exmor R CMOS-brikken som man finner i Sonys videosentrerte FX30-kamera, et kamera til vesentlig høyere pris – startprisen ligger på rundt 28.000 kroner uten optikk. Vil man ha det med XLR-håndtak for å koble til profesjonell mikrofon, snakker vi om cirka 34.000 kroner – fortsatt uten optikk. Med X6700 får man omtrent samme videokvalitet til mye lavere pris. I tillegg får man innebygd elektronisk søker, som videosentrerte FX30 mangler, og dermed et kamera som samtidig er mye mer velegnet til ren fotografering. FX30 kan riktignok også bruke CFexpress-minnekort, mens A6700 bare kan bruke SD-kort opptil UHS-II-format.
Bildebrikken støttes av Sonys kraftige Bionz XR-signalprosessor og har ingen problemer med å gi høyoppløst 4K-video opptil 120 bps. Sony lover høyt dynamisk omfang tilsvarende «14+» blendersteg som håndterer motiver i halvmørke like godt som i kraftig lys. I tillegg får man med Sonys S-Cinetone-bildeprofil, akkurat som i Sonys profesjonelle Cinema Line-videokameraer. Da skal man blant annet være sikret flotte hudtoner uten å måtte drive med krevende fargegradering.
4K-video hentes fra 6K-opptak, inkludert langsom-kino i 4K opptil 120 bps. Men i denne hstigheten får man en beskjæringsgrad på om lag 38 prosent.
Kravstore videoentusiaster – og profesjonelle, for den saks skyld – kan velge å filme i S-Log3. Da ligger alt til rette for avansert fargegradering av videoopptakene.
Videobloggere vil sikkert sette pris på Auto-Framing-funksjonen. Dette er teknologi basert å kunstig intelligens (KI) som gjør at kameraet kan spore og fokusere på objekter uten at man trenger bevege kameraet.
Video krever også god lyd. Blitsskoen på toppen av kamerahuset er en såkalt Multi-Interface Shoe som er kompatibel med lydopptaks-løsninger, for eksempel Sonye nye ECM-M1-mikrofon. Ifølge Sony er dette verdens første «shotgun-mikrofon» med åtte valgbare opptaksmodi. Videre har systemet avansert støyreduksjon og støtte for fire-kanalers opptak.
Den tre-tommer store LCD-skjermen har på A6700 fått oppløsningen økt fra 0,92 megapiksler til 1,04 MP. Kanskje ikke allverden. Viktigere for en del brukere er det nok at skjermen nå kan vris helt rundt og betjenes på en hensiktsmessig måte for eksempel av en videoblogger som befinner seg foran kameraet.
Apropos betjening: Selve menysystemet er betydelig forbedret og er blitt mye enklere å forholde seg til. Det er mindre fare enn før for at man graver seg helt bort på jakt etter bestemte funksjoner eller innstillinger.
Hva synes pressen?
Sony A6700 ser ut til å ha fått en ganske god mottakelse i foto- og kamera-pressen. Foreløpig er det riktignok mest subjektive førsteinntrykk som er blitt publisert, altså såkalte «First Look»-artikler. Slike artikler er gjerne basert på førproduksjons-utgaver. Tester som går mer i dybden kommer senere. Men la oss se på noen av de foreløpige konklusjonene som er presentert.
DPReviw beskriver A6700 som et betydelig fremskritt for Sonys APS-C-satsing, med betydelige teknologiske fofbedringer. Men viktigst er de samlede forbedringene av brukeropplevelsen, med det nye kommando-hjulet på framsiden og det mye mer brukervennlige menysystemet, heter det.
Digital Camera World fastslår at det beste salgsargumentet for Sony A6700 er at her har hybrid-fotografer – les: folk som både vil filme og fotografere – et kompakt kamera som er det beste Sony kan by på inår det gjelder stillbilder i APS-C-format, men som samtidig byr på store fremskritt innen video med 4K 120p-video, effektiv bildestabilisering og det nyeste innen KI-basert autofokus. Kameraet er nå et av de beste for hybrid reisefoto og for innholdsskapere som ønsker profesjonelt utstyr som samtidig er kompakt. Kritiske merknader: Litt dyrt og med en litt svak elektronisk søker.
Norske Lyd & Bilde fastslår at med A6700 får Sonys beste kompakte systemkamera viktige oppdateringer.
PetaPixel skriver at selv om Sony A6700 ikke har noen «sexy» design å by på, er de ergonomiske forbedringene betydelige. Større batteri har gjort batterilevetiden utmerket, og det er flott å se at Sony nå tilbyr «lossless» komprimerte RAW-filer også på APS-C-plattformen. PetaPixel konkluderer med at A6700 er et kamera det har vært verdt å vente på. For eksisterende Sony APS-C-fotografer kan det være verdt å vurdere en oppgradering, heter det.
TechRadar er imponert over den KI-baserte autofokusen og skryter av den forbedrede kamera-betjeningen. Men menysystemet er fortsatt for komplisert for nybegynnere, skriver nettstedet. Solid batteri-levetid og stort utvalg optikk trekker også oppover. På den kritiske siden påpeker TechRadar at bildestabiliseringen i kamerahuset ikke strekker helt til for video og at 1,6x beskjæring på 4K 120p video er for kraftig.
PC Mag UK har en plussliste som blant annet omfatter 5-aksers bildestabilisering med brikkeforskyvning, utsvingbar LCD-skjerm, høy batteri-kapasistet og 10-bits 4K-video på 60p med bruk av nesten hele bildebrikken, samt forbedret menysystem. På minus-siden pekes det på mangel på fokus-joystick, utdatert elektronisk søker, serieopptak med følgefokus begrenset til 11 bps, bare én SD-kortplass og fare for overoppheting under videoopptak. Forbedringene gjør at eksisterende brukere av en av A6000-modellene bør vurdere å oppgradere, men kameraet greier ikke å utkonkkurrere Canon EOS R7 som nettstedets favoritt i dette kamera-segmentet, skriver PC Mag UK.
Prisen
Ifølge Sony er veiledende pris i Norge satt til 21.000 kroner for kamerahuset.
Blant pakkeløsningene hos forhandlerne er blant annet observert en pris på 21.990 kroner med kit-objektivet Sony16-50mm f/3.5-5.6 OSS, alternativt 25.490 kroner med kit-objektivet Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSS.
I skrivende stund ser det ut til å være ventetid på levering. Det antydes levering hos noen forhandlere rundt utgangen av juli 2023.
Tekniske data
Brutto oppløsning | Ca. 27 megapiksler |
Netto oppløsning | 26 megapiksler |
Bildeoppløsning | 6.192 x 4.128 piksler |
Brikkestørrelse | APS-C 23,3 x 15,5 mm |
Sensortype | BSI-CMOS (Exmor R) |
Lysfølsomhet | ISO 100-32.000, utvidbart til ISO 50-102.400 |
Bildestabilisator | 5-aksers brikkeflytte-system tilsv. 5 trinn |
Autofokus | Hybrid fase-/kontrast-gjenkjennende |
Fokussoner | 759 fokuspunkter (foto), 495 fokuspunkter (video) |
Objektivfatning | Sony E-fatning |
LCD-skjerm | 3 tommer |
LCD-skjermoppløsning | 1.036.800punkter |
Søkertype | Elektronisk (2,36.mill. punkter) |
Søkerforstørrelse | 0,93x, 0,62x omregnet til 35 mm-format m/50 mm objektiv |
Lukkertider | 30 sek.-1/4.000 sek. (Elektronisk lukker: 1/8.000 sek.) |
Innebygd blits | Nei (blitssko) |
Serieopptak | 11 bps |
Videoformater | XAVC, XAVC HS, XAVC S-I, H.264, H.265/HEVC |
Mikrofon | Innebygd stereo-mikrofon |
Høyttaler | Innebygd mono-høyttaler |
Lagring | SD/SDHC/SDXC/UHS-I/UHS-II |
USB | USB 3.2 Gen 2 (10 GBit/sek.) |
USB-lading | Ja (USB-PC) |
HDMI | Micro HDMI-kontakt Type D |
Mikrofoninngang | Ja, 3,5 mm |
Hodetelefonutgang | Ja, 3,5 mm |
WiFi | 802.11ac MIMO 2x2 |
HDMI | HDMI Micro (Type-D) |
Bluetooth | Bluetooth 4,2 |
Batteritid CIPA | Ca. 550 (søker), ca. 570 (LCD) (CIPA) |
Vekt | Ca. 493 g inkl. batt. og SD-kort, ca. 409 g netto |
Størrelse | Ca. 122 x 69 x 75,1 mm |