Kameranytt.no

Sony a9 med høy DxO-score

Sony a9
UTFORDRER: Med nye Sony a9 og optikk som dette 24-70 mm-objektivet utfordrer Sony de profesjonelle speilreflekskameraene fra Nikon og Canon. (Foto: Sony)
Sony a9
DXO-TESTET: Sony a9 kommer veldig godt ut av bildesensortesten til DxO Labs. (Foto: Sony)

Nye Sony a9 har fått høy karakter i DxOMark-testen og slår både Nikon D5 og Canon EOS 1D X Mark II.

[toc] Nesten like overraskende er det kanskje at Sony a9 selv blir slått av Sony A7R II, en forgjenger til a9 og et kamera som på papiret har noe svakere spesifikasjoner enn a9, om enn ikke når det gjelder oppløsning.

Kamerablogg.no tillater seg å minne om at sensortestene til fransk-amerikanske DxO Labs, selskapet bak DxOMark-testene, har vært gjenstand en del debatt opp gjennom årene.

Selv om testene er veldig grundige, måler de bare et fåtall av elementene som bidrar til den totale bildekvaliteten, med fokus på yteevnen til bildesensoren. En del mener derfor at man ikke bør likestille DxO-karakteren med sluttkarakteren i en totalvurderingen av et kamera.

Med dette forbeholdet er DxOMark-resultatene likevel interessante.

Blant de aller beste

DxO Labs fastslår i sin omtale av testen at Sony a9 har en av de beste bildesensorene som selskapet noensinne har testet.

LES OGSÅ: Sony a9: Speilløst fartsmonster

Det var i slutten av april at Sony lanserte a9, her hos Kamerablogg.no omtalt som et superraskt og speilløst fullformatkamera for profesjonelle presse-,  sports- og naturfotografer.

Kameraet er blitt betegnet som en utfordrer særlig av toppmodellene i speilrefleksmarkedet, som Canon EOS 1D X Mark II og Nikon D5.

Stikkord er verdens første stablede CMOS-bildesensor i fullformat med innebygd minnemodul og 24 megapikslers oppløsning, mulighet for serieopptak med hele 20 bilder i sekundet med uavbrutt Live View-visning i en elektronisk søker på 3,7 megapiksler, og fem-aksers bildestabilisering i kamerahuset.

Slått av Pentax — og Sony selv

I DxOMark-testen får bildesensoren i Sony a9 en samlet karakter på 92 poeng. To kameraer har fått høyere karakter, Sonys eget speilløse fullformatkamera Sony a7R II med 98 poeng og Pentax K-1 med 96 poeng. Begge har høyere oppløsning — Sony a7R II på hele 42 megapiksler og Pentax K-1 med 36 megapiksler.

LES OGSÅ: Sony: Entusiastmarkedet på vei opp

Erkerivalene Canon EOS 1D X Mark II og Nikon D5 har i tidligere DxOMark-tester fått 88 poeng hver.

Sony a9
STABLET BRIKKE: Slik skisserer Sony den stablede flerlagsløsningen for bildebrikken i Sony a9. 1 er piksel-laget, 2 er det integrerte minnet, 3 er høyhastighetskretser for signalprosessering og 4 er selve bildeprosesseringsmotoren. (Ill.: Sony)

DxOMark-testen består av flere deltester. I den såkalte Sports-testen, som dreier seg om sensorens ytelse under dårlig lys, får kameraet karakteren 3.517 ISO, noe som plasserer kameraet på andreplass i denne testen, umiddelbart bak Sony a7S. Dette er en spesialversjon av Sonys a7-kameraer spesielt tilpasset videofilming og fotografering i dårlig lys.

Den såkalte Landscape-testen måler dynamisk omfang på ISO 50. Her er poengtallet oppgitt til 13,3 EV. I Portrait-testen, som dreier seg om fargedybde, er karakteren oppgitt til 24,9 bits. Dette er svært gode resultater, om ikke oppsiktsvekkende gode, heter det.

Kameraets styrke

Kameraets styrke ligger ifølge DxO Labs først og fremst på ytelsen når kameraet er innstilt på de høyere ISO-verdiene. Det er her presse- og sportsfotografer stiller de største kravene til ytelse, altså når de trenger kortest mulig lukkertid for å fotografere bevegelige motiver i dårlig lys.

LES OGSÅ: Sony med to autofokusmotorer

Her kan Sony a9 vise til et DxOMark-resultat på «excellent» fargedybde på over 20 bits på ISO 1.600 og god fargedybde på over 17 bits på ISO 6.400.

Det dynamiske omfanget er enda mer imponerende, heter det i DxO-rapporten, som også fastslår at fotografen har full kontroll over bildestøyen helt opptil ISO 3.200.

Hele DxOMark-rapporten om Sony a9 kan du lese her.

Generell informasjon om DxO Labs finner du her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.