Kameranytt.no

Sony a9: Speilløst fartsmonster

Sony a9
UTFORDRER: Med nye Sony a9 og optikk som dette 24-70 mm-objektivet utfordrer Sony de profesjonelle speilreflekskameraene fra Nikon og Canon. (Foto: Sony)
Sony a9
UTFORDRER: Med nye Sony a9 og optikk som dette 24-70 mm-objektivet utfordrer Sony de profesjonelle speilreflekskameraene fra Nikon og Canon. (Foto: Sony)

Sony har lansert a9, et superraskt og speilløst fullformatkamera for profesjonelle presse-, sports- og naturfotografer.

[toc] Med Sony Alpha 9 utfordrer Sony nå speilrefleks-toppmodellene til Canon og Nikon på alle punkter, inkludert på pris.

  • Verdens første stablede CMOS-bildesensor i fullformat med innebygd minnemodul og 24 megapikslers oppløsning
  • Serieopptak på 20 bilder i sekundet med uavbrutt Live View-visning i 3,7 megapikslers elektronisk søker
  • Fem-aksers bildestabilisering i kamerahuset

Dette er bare noe av alt som Sonys nye flaggskipsmodell kan skilte med.

Listen over avanserte funksjoner er lang, og det samme er listen over elementer som enten forteller om høy ytelse og kapasitet eller om høy hastighet.

Utfordrer Nikon og Canon

Basert på spesifikasjonene er Sony a9 etter alt å dømme det første speilløse fullformatkameraet på markedet som er en reell utfordrer til toppmodellene i speilrefleksmarkedet, Canon EOS-1D X Mark II og Nikon D5.

Dette var tydelig under lanseringen i New York, der de fleste eksempelbildene var tatt av sportsfotografer eller av naturfotografer som trenger raske kameraer til å ta bilder av dyr og fugler.

Sony a9
FULLFORMAT: Nye Sony a9 har naturligvis fullformat-bildebrikke – med mye ny teknologi. (Foto: Sony)

Naturligvis er det vanskelig for andre å få innpass i det markedssegmentet der toppmodellene fra Canon og Nikon er nesten enerådende, altså i det profesjonelle sports- og pressefotografmarkedet. Her har fotografer og deres arbeidsgivere gjort store investeringer i kamerahus og objektiver over lang tid, med en del av oppgraderingssyklusen knyttet til neste OL, der Canon og Nikon pleier dette markedet med nennsom hånd.

For å komme inn på dette og nærliggende markeder må Sony slå i bordet med nye og overbevisende teknologiske løsninger. De superraske serieopptakene med uavbrutt visning i søkeren ser ut til å være Sonys kanskje sterkeste kort i forsøket på å vinne hjerter og lommebøker hos ekstremt kravstore og kresne brukere.

I tillegg argumenterer Sony nå sterkt for at speilrefleksteknologien rett og slett er utdatert, basert på mekaniske løsninger fra forrige århundre som ligger som en brems på kamerautviklingen videre. Fremtiden for profesjonelle fotografer ligger i løsningene som bare dagens digitale kamerateknologi kan by på, er Sonys mantra.

Stablet sensorbrikke

Såkalt «stacked» eller stablet sensorbrikke er egentlig ikke noe nytt. Ifølge Sony er teknologien blitt brukt en god stund i en del av de små bildesensorene som finnes i mobilkameraer.

I 2015 lanserte Sony flere kameraer med én-tommes bildebrikke – Sony Cyber-shot RX100 IV og RX10 II – med den samme bildebrikke-teknologien.

Sony a9
STABLET BRIKKE: Slik skisserer Sony den stablede flerlagsløsningen for bildebrikken i Sony a9. 1 er piksel-laget, 2 er det integrerte minnet, 3 er høyhastighetskretser for signalprosessering og 4 er selve bildeprosesseringsmotoren. (Ill.: Sony)

Tidligere i år lanserte Sony sin første tre-lags stablede CMOS-bildesensor med integrert DRAM-minnemodul for mobilkameraer. Minnemodulen ble altså det nye – tredje – laget i tillegg til piksel-laget og laget for kretsene for signalprosesseringen.

Ifølge Sony var laget med DRAM-minnemoduler det avgjørende for å greie å konvertere analoge videosignaler til digitale signaler raskt nok til at man kunne hente ut bildedata med en hastighet på opptil 1.000 bilderuter per sekund.

Den stablede bildesensoren i Sony a9 har fått navnet Exmor RS CMOS-sensor og er ifølge Sony den første i verden i sitt slag i 35-mm fullformatstørrelse.

Sensoren skal være i stand til å prosessere bildedata opptil 20 ganger raskere enn i de tidligere speilløse fullformatkameraene fra Sony.

Bildesensoren arbeider sammen med en oppgradert versjon av Sonys Bionz X-signalprosessor og nyutviklede integrerte kretser som skal gi kraftig økning av prosessorytelsen.

For å appellere til profesjonelle brukere har Sony sørget for at det nye kameraet til og med har en Ethernet-port for rask, kablet bildeoverføring til FTP-servere. Kameraet byr ellers på trådløs Bluetooth- og WiFi-kommunikasjon.

Sony topper det hele med et nytt batteri som skal over dobbelt så stor kapasitet som dagens W-batterier.

– Danker ut speilrefleks

Sony hevder nå at det nye a9-kameraet kan by på ytelse som konstruktører av konvensjonelle mekaniske speilreflekskameraer bare kan drømme om. For eksempel lover Sony en elektronisk søker som kan håndtere de raskeste serieopptak fullstendig uten «blackout», mens konvensjonelle systemer i beste fall bare greier å redusere blackout-tiden, hevder Sony – med klar adresse til speilreflekstilhengerne.

Sony a9
BETJENINGEN: Sony a9 har en betjeningsdesign som vi kjenner fra a7-familien. (Foto: Sony)

Sony mener også at den nye elektroniske lukkeren går utenpå alt som finnes av mekaniske lukkere. Den er lynrask og lydløs, helt uten vibrasjoner og gir ingen antydninger til forvrengninger i bildene, hevder Sony. Og tilføyer at konstruktørene av mekaniske lukkere må nøye seg med bare å prøve å redusere vibrasjonene og dempe lyden litt til.

Den elektroniske lukkeren i Sony a9 byr på lukkertider ned til 1/32.000 sekund.

I tillegg har a9 en mekanisk lukker med lukkertider fra 30 sekunder til 1/8.000 sekund.

Minnebufferet i a9 gjør at man kan serier på 20 bilder i sekundet på opptil 241 bilder i Raw-format og 362 bilder i JPEG-format.

Sony a9 byr på et fasedetekterende autofokussystem med hele 693 fokuspunkter på bildesensoren som greier opptil 60 fokus- og eksponeringsmålinger i sekundet. Fokuspunktene dekker omlag 93 prosent av bilderuten, noe som ifølge Sony skal gi superrask følgefokus over nesten hele bilderuten.

Fokussystemet i Sony a9 er av hybridtypen som kombinerer rask fasedetekterende autofokus med treffsikker kontrastbasert autofokus. Resultatet skal være omlag 25 prosent raskere autofokus enn med den eksisterende Sony a7R II.

Kameraet byr på dobbelt SD-kortkammer der det ene kan brukes av den raske UHS-II-typen.

Sømløs Live View

Den nye elektroniske søkeren, kalt Quad-VGA OLED Tru-Finder, har en oppløsning på hele 3.686.000 piksler – altså over 3,6 megapiksler. Få kameraer på markedet har så høy oppløsning på den elektroniske søkeren. I skrivende stund kommer jeg bare på Panasonic GH5, som har søker med samme oppløsning. Dessuten blir Sony og Panasonic slått av Leica SL, som har en søkeroppløsning på hele 4,4 megapiksler.

Sony a9
SØKEREN: Foruten LCD-skjermen er det den store elektroniske søkeren som dominerer på baksiden av Sony a9. (Foto: Sony)

Den nye Sony-søkeren byr på 0,78x forstørrelsesgrad og har en ny optisk design med et dobbeltsidig asfærisk glasselement som skal sikre skarpt søkerbilde helt ut i kantene. Dessuten har de optiske elementene i søkeren nye typer overflatebelegg som skal redusere reflekser og sørge for at støvpartikler frastøtes, ifølge Sony.

Alt i alt skal søkeren i a9 være dobbelt så lyssterk som søkeren i Sony a7R II. Den gir et søkerbilde som er omtrent identisk med motivet, hevder Sony. Søkeren kan stilles inn på oppfriskningsfrekvens på 60 eller 120 bilderuter i sekundet for å matche raske bevegelser under for eksempel sportsfotografering.

I kombinasjon med den elektroniske lukkeren skal den elektroniske søkeren gi sømløs Live View-visning av motivet, selv når man tar seriebilder med hastighet på opptil 20 bilder i sekundet.

Fokus-styring

Med Sony a9 kan fotografen styre posisjoneringen av fokus på flere måter.

Kameraet har en ny joystick på baksiden som fotografen kan aktivere i utvalgte autofokusinnstillinger for å flytte fokuspunktet manuelt.

Sony a9
SLANK FASONG: Sony a9 byr på et mye slankere kamerahus enn det man finner i speilrefleksverdenen. (Foto: Sony)

Dette kan også gjøres via den berøringsfølsomme LCD-skjermen, der man kan flytte fokus mens man ser på motivet gjennom den elektroniske søkeren.

Som om ikke det er nok kan man be kameraet memorere fokuspunkter man bruker ofte – AF Area Registration. Man kan koble dette til andre innstillinger som eksponering, lukkertid, enkelt- eller seriebildeopptak og så videre og deretter knytte det hele til en samlet innstilling som hentes frem ved å trykke på én knapp.

Lysfølsomheten til kameraet spenner i utgangspunktet over et område fra ISO 100 til ISO 51.200, men kan utvides ukalibrert nedover til ISO 50 og oppover til ISO 204.800.

4K-video

Sony a9 kan naturligvis ta opp full 4K-video med oppløsning på 3.840 x 2.160 piksler. Hele bildesensoren avleses og samler opp 6K med data som bearbeides til 4K-sluttresultatet.

Man kan også gjøre videoopptak i Super 35mm.

Full HD-video kan tas opp med hastighet på opptil 120 bilderuter i sekundet i kapasitet på 100 Mbps som kan vises og redigeres til 4x- eller 5x-slowmotion video i Full HD-oppløsning med autofokussporing.

Sony a9
HÅNDGREP: Sony a9 har et solid håndgrep, men kan bygges ut med både ekstra håndgrep og separat batterigrep. (Foto: Sony)

Tilbehørslisten inkluderer blant annet ekstra batterigrep, flere batteri- og ladeløsninger og «uknuselig» glassbeskyttelse over LCD-skjermen som bevarer berøringsfølsomheten.

Vekten på kamerahuset er oppgitt til 673 gram inklusive batteri. Batteritiden er oppgitt til opptil 650 bilder etter CIPA-standarden.

Samtidig med lanseringen av kameraet lanserte Sony også et nytt kompakt 100-400 mm telezoomobjektiv som jeg kommer tilbake til i en annen artikkel.

Prisen

Sony a9 vil være tilgjengelig på markedet i juni 2017, og den veiledende prisen for kamerahuset er satt til 51.000 kroner, opplyser Sony Norge.

Siden jeg allerede har nevnt toppmodellene fra Canon og Nikon som noen av kameraene Sony a9 vil utfordre, kan jeg ta med Canon EOS-1D X Mark II nå koster omlag 62.900 kroner, mens Nikon 5D har en kamerahus-pris på rundt 67.800 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Dette innebærer at Sony stiller med en utfordrer som også har et sterkt prisargument å slå i bordet med.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.