Sony-blitser med avansert kommunikasjon

Sony HVL-F60RM2
15 BLITSER: Kommunikasjonsløsningen knyttet til Sony-blitsene tillater opptil 15 blitser sammenkoblet trådløst. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Sony har lansert to nye blitser som byr på forbedret kommunikasjon med kameraene de brukes sammen med, inklusive Sonys nye Alpha 7 IV. Målgruppene omfatter både profesjonelle fotografer og innholdsprodusenter som ønsker å utnytte mulighetene som Sonys Alpha Lighting System byr på.

Vi snakker om blitser som kan brukes ved kontinuerlig fotografering og synkronisering med lukkerhastigheter helt opptil 1/400 sekund. Gjennom Sony Alpha Lighting-systemet kan man oppnå trådløs radiokontroll for opptil 15 blitsenheter med begge de to nye blitsene, fordelt på blits- og mottaker-enheter i opptil fem separate grupper.

Med ekstra tilbehør som den radio-baserte fjernkontrollen FA-WRC1M og mottakeren FA-WRR1 kan man også sette opp kommunikasjon med blitsenheter som ikke har innebygd trådløs kommunikasjon.

Sony HVL-F60RM2
HUDTONER: Sony HVL-F60RM2 byr på automatisk kontroll av hvitbalansen basert på fargetemperatur-informasjon fra blitsen. (Pressefoto: Sony/Kate Kirkman.) (Klikk for større bilde.)

Produktnavnene på de to blitsenhetene forteller litt om hvilken ytelse de er i stand til å gi. Flaggskip-blitsen Sony F60RM2 har et oppgitt ledetall – guide number på engelsk, forkortet GN – på 60, mens lillebror Sony HVL-F46RM tilbyr en lysstyrke på ledetall 46.

HVL-F60RM2 er bygd for å kunne dekke et brennviddespektrum fra fra 20 til 200 mm, mens HVL-F46RM er myntet på bruk med objektiver fra 24 til 105 mm.

Som to-tallet bakerst i produktnavnet på HVL-F60RM2 antyder, er denne blitsen en etterfølger etter en tidligere modell kalt HVL-F60RM, som ble lansert i februar 2018 som flaggskips-produktet blant Sonys blitser. Mange av de tekniske dataene fra den gang finner man igjen på den nye modellen.

LES OGSÅ: Blits-flaggskip fra Sony

Sony HVL-F60RM2
FLEKSIBEL BETJENING: De nye Sony-blitsene – her HVL-F60RM2 – har mange betjeningsmuligheter på selve blitsen, men kan i stor grad også styres fra kameraet. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Ansiktssporing

De to nye blitsene bygger videre på teknologi som Sony lanserte for ett år siden i blitsen HVL-F28RM. En kompakt blits for bedre portretter, fremholdt Sony da. I samarbeid med kompatible Sony-kameraer utnyttet blitsen Sonys teknologi for ansiktsdetektering til korrekt autofokusering og til automatisk justering av hvitbalansen tilpasset den aktuelle portrett-situasjonen.

De kompatible kameraene som ble trukket fram da denne blitsen ble lansert høsten 2020, var Sony a7C, a7S III, a7R IV og a9 II. Kompatibilitetslisten er lengre når det gjelder den nye lanseringen nå i 2021, men litt vag, så de som vurderer å kjøpe blits til eksisterende kameraer bør sjekke om det er noen begrensninger i forhold til akkurat deres kameraer.

Sony HVL-F60RM2
FLAGGSKIPS-ETTERFØLGER: Sony HVL-F60RM2 er oppfølgeren til en forgjenger som Sony lanserte som sin flaggskipsblits i 2018. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Vekt, størrelse og ytelse

Den nye 60 GN-blitsen er naturligvis den største og tyngste av de to nykommerne, med en oppgitt vekt på 439 gram uten batterier og dimensjoner på cirka 78,1 x 143,1 x 104,6 mm (bredde x høyde x dybde). Den litt mindre 46 GN-blitsen veier til sammenligning cirka 308 gram, fortsatt uten batterier, og har dimensjonene cirka 69,4 x 114,7 x 88,9 mm.

Kontinuerlig blitsytelse for 46 GN-blitsen er 60 blitsavfyringer med 10 blitsskudd i sekundet, mens den større 60 GN-blitsen skal greie opptil hele 200 blitsavfyringer sammenhengende med 10 blitsskudd i sekundet.

Blitsalgoritmen som styrer de to blitsene skal blant annet bidra til å forhindre overoppheting når man presser dem hardt. I tillegg har Sony brukt mer varmebestandige materialer i konstruksjonen og hevder at disse forbedringene gjør det mulig med lengre fotograferingsøkter enn før.

Blitsene kan benytte fire vanlige alkaliske AA-batterier, men får best ytelse med nikkel metallhydrid-batterier (NI-MH-batterier). Da snakker Sony om opptil 240 blitsavfyringer med 1,7 sekunders ventetid mellom blitsavfyringene med GN 60-blitsen, mens GN 46-blitsen skal greie opptil 320 blitser med en «resirkuleringstid» på to sekunder mellom blitsavfyringene.

Skal tåle en støyt

Sony lover at de to nye blitsene skal tåle både røff håndtering og påkjenningene ved vær og vind, inklusive fuktige fotograferingsmiljøer. Blitssko-konstruksjonen inneholder forseglinger mot støv og fuktighet som gjør at de skal tåle dårlige værforhold bedre enn før.

HVL-F46RM
MER KOMPAKT: Sony HVL-F46RM er litt lettere, mindre og mer kompakt enn storebroren med ledetall 60. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Mekanismen for å kontrollere roteringen av blitshodet på FM60RM2 skal være forbedret fra tidligere modeller på en måte som gjør at man beholder fleksibiliteten, men med større beskyttelse mot utilsiktet endring av retningen på reflekteringen av blitslyset. Nyttig når man ønsker å benytte refleksjon av blitslyset fra tak og vegger til å få litt mykere lys.

Kan styres fra kameraet

De nye blitsene har naturligvis de vanlige knapper, hjul og ratt til å endre innstillinger, men med kompatible Sony-kameraer kan mye også styres fra menysystemet i kameraet. Dette kan bidra til raskere og kanskje også enklere justering av blitsinnstillingene.

I oversikten fra Sony har selskapet listet opp nærmere 20 kameramodeller som presenteres som kompatible med de nye blitsene, men Sony understreker at graden av kompatibilitet varierer litt mellom de forskjellige kameraene. Som sagt – sjekk!

HVL-F46RM
MONTERT PÅ ET FLAGGSKIP: Sony-blitsen HVL-F46RM montert på et Sony a1-kamera. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Prisene

Både toppmodellen Sony HVL-F60RM2 og den noe mer nøkterne blitsen Sony HVL-F46RM vil ifølge Sonys kjøreplan komme på markedet i november 2021. HVL-F60-modellen vil få en anbefalt utsalgspris på 6.700 kroner, mens HVL-F46-modellen kommer til å koste 4.400 kroner, ifølge pressemeldingen som Kameranytt har mottatt fra Sony Norge.

I noen av de første nettdebattene om de nye blitsene er HVL-F60-modellen blitt omtalt av enkelte som litt i dyreste laget, men såvidt jeg kan se, ligger konkurrentenes blitser på noenlunde samme ytelsesnivå i noenlunde samme prissjikt. HVL-F60RM2 er faktisk 400 kroner rimeligere på lanseringstidspunktet enn forgjengeren var i 2018.

Sonys nye a7 IV-kamera, som er nevnt innledningsvis, blir for øvrig presentert i en separat artikkel.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.