Sony-brukere må oppdatere etter AF-feil på Samyang-optikk

Samyang-fastvare for Sony
PÅ SJEKKLISTEN: Samyang AF 85 F1.4 FE II trenger ny fastvare hvis objektivet har hatt autofokus-problemer på utvalgte Sony-kamerahus. (Pressefoto: Samyang.)

Den sør-koreanske objektiv-produsenten Samyang har oppdaget at autofokusen ikke fungerer som den skal på en del av selskapets objektiver bygd for Sony-kameraer.

Samyang-fastvare for Sony
MELDINGEN; Denne illustrasjonen ledsaget meldingen fra Samyang om at en del Sony-brukere med Samyang-optikk må sjekke kompatibiliteten. (Ill.: Samyang.) (Klikk for større bilde.)

Selskapet har derfor satt i gang en omfattende og tilsynelatende ganske kompleks fastvareoppdatering. Fire Sony-kameramodeller er berørt av problemene.

Eiere av to bestemte Samyang-objektiver blir anmodet om umiddelbart å oppdatere fastvaren til objektivene, mens eiere av hele 15 andre objektiver blir bedt å sjekke om de er berørt av problemene – og å oppdatere fastvaren dersom de er berørt. Men hvis de ikke har oppdaget noen autofokus-problemer, blir de faktisk anbefalt å la være å oppdatere betaversjonene av fastvaren som nå blir lagt ut for nedlasting.

Utfordrende

Det som er med på å gjøre situasjonen ekstra utfordrende, ser ut til å være at noen av Samyangs objektiv-modeller har 2-3 fastvare-versjoner som brukeren må velge mellom. Dette skyldes at det har vært brukt litt forskjellige komponenter i objektivene avhengig av når de ble produsert.

Samyang-fastvare for Sony
I SAMME BÅT: Sony a7C II og a7C R er begge på Samyangs liste over kamerahus som kan ha enkelte autofokus-problemer med en del Samyang-objektiver. For ordens skyld: Objektivene på disse to pressebilde-kamerahusene er Sony-objektiver og har ingenting med fastvare-oppdateringen å gjøre. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Samyang har lagt ut informasjon som skal hjelpe brukerne til å identifisere hvilken objektivutgave de er i besittelse av, slik at de kan velge riktig fastvare-fil.

Siden 1972

Samyang er det vi kaller en tredjeparts objektivprodusent. Selskapet ble opprettet i 1972 og har i mange år produsert objektiver for en rekke kameramerker, blant dem både Canon, Nikon, Minolta, Pentax og flere andre – og altså for Sony-kameraer.

Lenge holdt selskapet seg til forholdsvis rimelige objektiver med manuelt fokus, men i senere år har Samyang trappet opp utviklingen og produksjonen av moderne autofokus-objektiver.

Selskapet er forholdsvis lite, med rundt 150 medarbeidere, ifølge Wikipedia. 

Samyang-fastvare for Sony
NY FASTVARE: Sony a6700-eiere med AF-optikk fra Samyang må kanskje oppdatere fastvaren så fort som mulig. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Foruten å produsere objektiver under sitt eget merkenavn, Samyang, har selskapet også markedsført en del optikk opp gjennom årene under andre merkenavn, som Rokinon, Bower, Opteka, Vivitar, Phoenix og Quantaray. 

Berørte Sony-modeller

Det er i alt fire spesifiserte Sony-kameraer som er eller kan være berørt av Samyang-problemet. Dette er Sony a7C II, Sony a7C R, Sony a6700 og Sony FX6 – sistnevnte er et profesjonelt videokamera i 75.000-kronersklassen.

De to objektivene som det umiddelbart bør lastes ned nye fastvare-programvare for, er Samyang AF 18mm F2.8 FE og Samyang AF 75mm F1.8 FE, ifølge meldingen fra Samyang Optics som dumpet ned i Kameranytts e-postkasse.

Samyang-fastvare for Sony
PROFF-VIDEO: Det profesjonelle videokameraet Sony FX6 er også blant Sony-kameraene som er havnet på listen over dem som Samyang ønsker å få sjekket opp angående Samyang-optikk med mulige autofokus-problemer. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

De andre objektivene som kan være berørt, men ikke trenger å være det, er altså i skrivende stund 15 autofokus-objektiver med brennvidde fra 12 mm og oppover til 135 mm. Alle med fast brennvidde, unntatt Samyangs zoomobjektiv 24-70mm F2.8 FE. Og alle de berørte og potensielt berørte objektivene har bokstavene AF som en del av produktnavnet.

Mer informasjon om oppdateringsprosjektet finner du på Samyangs nettsider her.

Sony oppdaterer også

Uavhengig av Samyangs fastvare-oppdatering for sine Sony-objektiver legger Sony selv ut oppdateringer for fire av sine kameraer. Tre av dem er de samme som er eller kan være berørt av Samyangs autofokus-problem.

De fire modellene dette gjelder, er Sony a7R V, Sony a6700, Sony a7C II og Sony a7C R. Oppdateringene er i hovedsak myntet på fiksing av småfeil og forbedret drift. Sony a7R V ser ut til å få de mest omfattende forbedringene, blant annet en forbedring av av/på-bryteren som ikke har fungert stabilt til nå. Du kan lese mer hos Digital Camera World.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.