Sony: Entusiast-markedet på vei opp

Sony, Hung Tang
Produktspesialist Hung Tang hos Sonys Norden-avdeling lover kameraentusiastene stadig flere profesjonelle kamerafunksjoner. (Foto: Toralv Østvang)
Sony, Hung Tang
Produktspesialist Hung Tang hos Sonys Norden-avdeling lover kameraentusiastene stadig flere profesjonelle kamerafunksjoner. (Foto: Toralv Østvang)

Markedet for kameraer til entusiastene vokser mest, og Sony lover entusiastene stadig mer profesjonelle kameraer.

Dette var budskapet fra produktspesialist for kameravirksomheten hos Sony i Norden, Hung Tang, da Sony samlet et knippe journalister og fotografer til en statusoppdatering i Oslo.

I lokalene til Interfoto på Skøyen hadde Sony rigget opp blitser og lyskastere, hyret inn fotomodeller og lagt ut en rekke av Sonys nyeste kameraer til et par timers prøveskyting.

Trend: Mer proffe kameraer

Ifølge Tang er det en klar trend nå at stadig flere avanserte funksjoner fra profesjonelle kameraer legges inn i både forbruker- og entusiastkamerasystemene.

– Dette betyr at hele økosystemet til Sony blir mer profesjonelt, sa Tang.

Nøkkelelementene i de stadig mer avanserte kameraene er optikken, bildebrikken og bildeprosessoren.

Sony
Statistikken viser at markedet for kameraentusiaster vokser kraftig, selv om kameramarkedet ellers ikke er så lystig. Slik presenterer Sony utviklingen. (Foto: Toralv Østvang)

– Fordelen for oss er at Sony utvikler alt dette selv, sa Tang, som hevdet at Sony presser utviklingen av bildebrikkene til stadig høyere oppløsning, økt hastighet og med stadig bedre følsomhet og dynamikk.

Sonys nordiske produktspesialist la ikke skjul på at kameramarkedet generelt er for nedadgående. – Men Sony vokser i dette markedet, fremholdt han.

Innovativt tiår

Tang tok utgangspunkt i det som skjedde for ti år siden da Sony overtok Minoltas kameradivisjon. 5. juni 2006 lanserte Sony sitt første speilreflekskamera, a100.

Noen år senere, i 2010, kom Sony med sin såkalte translucent-teknologi der det vippbare speilet ble erstattet av et gjennomskinnelig prisme, noe som åpnet for blant annet raskere serieopptak og video med full autofokus.

Dette var også et forvarsel om at Sony var på vei med speilløse systemkameraer, som manifesterte seg med Nex-familien av små og kompakte kameraer med utskiftbar optikk og like stor bildebrikke som speilrefleksene – i dette tilfellet altså APS-C.

I 2012 kom Sony med sitt første fullformat-speilreflekskamera, a99, og året etter med a7R, det første speilløse fullformatkameraet på markedet – vel å merke med autofokus. Tang la vekt på det siste, naturligvis i full forvissning om at noen ellers ville ha påpekt at Leica allerede var der med speilløst fullformatkamera. Men det var vel å merke med manuell fokus.

Tang tok en rask gjennomgang av forbedringene og utvidelsene av A7-familien de siste par årene, med stadig flere profesjonelle funksjoner både for foto og video, og ikke minst med ny femveis bildestabilisering, som gjør at også tredjepartsoptikk med adapter nyter godt av bildestabiliseringen, om enn redusert til treveis.

G Master

Sony benyttet også anledning til å presentere sin nyeste optikkteknologi, kalt G Master, basert på et nytt optikkelement med et presisjonsnivå i produksjonen som ifølge Sony er på bare 0,01 mikrometer.

Den nye optikkfamilien omfatter blant annet FE 24-70 mm f/2,8 GM og FE 70-200 mm F/2,8 GM OSS. Sluttbetegnelsen på sistnevnte har sammenheng med objektivet også byr på optisk bildestabilisering. Sony har valgt en slik løsning fordi objektivet også passer til mindre brikkeformater og dermed godt kan tenkes brukt til kameraer uten innebygd bildestabilisering.

Blant fordelene Sony hevder denne optikkfamilien byr på, er bedre bokeh – et begrep som antyder behagelig vakker, uskarp bakgrunn i for eksempel portrettet.

A6300 er storebror

For øvrig understrekte Sonys talsmann at den nye entusiastmodellen a6300 ikke er en erstatter for a6000, slik enkelte har oppfattet det som, men er en storebror til a6000.

LYNRASK: Sony a6300 har verdens raskeste autofokus, hevder Sony. (Foto: Sony/Creative Commons)
LYNRASK: Sony a6300 har verdens raskeste autofokus, hevder Sony. (Foto: Sony/Creative Commons)

– Dette er et kamera for entusiaster som ønsker større hastighet, avanserte 4K-videomuligheter, OLED-søker med oppfriskningsfrekvens på 100 bilderuter per sekund og et autofokussystem med 425 fokuspunkter i bildebrikken, sa Tang.

Kameraet har fått funksjoner som ikke minst vil være særlig attraktive for dem som driver mye med videoopptak, som for eksempel mulighet til å lade kameraet via USB mens man filmer, og ved at man kan filme med et 6K-signal som konverteres til 4K internt i kameraet.

I løpet av presentasjonen og kamerautprøvingen, som vel å merke bare må regnes som «hands-on»-prøving som bare gir et kjapt førsteinntrykk av mange av produktene, fremsto Sony som en av de mest innovative aktørene i dagens digitale kameramarked. Men det er naturligvis konkurrenter som puster Sony nakken – vi kommer tilbake til noen av dem snart.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.