Sony filmer 4K i rommet

Sony a7S II
I ROMMET: Sony a7S II har hatt sin debut i verdensrommet. (Foto: Sony/Montasje: Kamerablogg.no)
Sony a7S II
I ROMMET: Sony a7S II har hatt sin debut i verdensrommet. (Foto: Sony/Montasje: Kamerablogg.no)

For første gang i historien er det nå blitt tatt opp 4K-video i verdensrommet med et fullformatkamera tilgjengelig for alle. Se video.

[toc] Det er Sony som står bak bragden, som har funnet sted på Den internasjonale romstasjonen – International Space Station (ISS). Se video nedenfor.

Kameraet som er brukt, er Sony a7S II.

a7-familien

Sonys a7-familie av speilløse fullformat-kameraer består av tre hovedmodeller som alle nå er ute i andre generasjon. Den rimeligste av nyeste generasjon er Sony a7 II med oppløsning på 24 megapiksler, deretter kommer flaggskipet Sony a7R II med 42 megapikslers bildebrikke og til slutt Sony a7S II, med bildebrikke på 12 megapiksler.

LES OGSÅ: Sony a7R II – herlig, men dyrt

Det er sistnevnte kamera det dreier seg om her, a7S II med «bare» 12 megapikslers oppløsning. Noen stusser kanskje over den lave oppløsningen, men dette er et kamera spesialkonstruert for henholdsvis videofilming og fotografering i dårlig lys. Kameraet er kjent for svært lavt bildestøynivå selv på høye ISO-innstillinger og for særdeles lite støy i videoopptak i dårlig lys, ikke minst i 4K-modus.

Kameraet har S-log-profiler som bidrar til utvidet dynamisk omfang i etterbehandlingen av videoopptak, samt en del andre funksjoner som profesjonelle videofolk setter pris på.

LES OGSÅ: Sony a9: Speilløst fartsmonster

I tester har kameraet derimot fått noe kritikk for treg autofokus i dårlig lys, for at batteritiden er dårlig og for at skjermen ikke er berøringsfølsom.

Det siste punktet har neppe bekymret de japanske romfartsingeniørene og Sonys fagfolk i prosjektet, i og med at a7S II-kameraet på ISS-romstasjonen har vært montert utvendig og blir fjernstyrt fra Jorden.

I rommet

Nå har altså Sony sørget for at a7S II har fått prøvd seg skikkelig – i rommet. 9. desember i fjor ble kameraet sendt ut i rommet ved hjelp av raketten «Kounotori», et romfartøy for frakt av varer til romstasjonen ISS.

«Kounotori» ble skutt opp fra det japanske romfartssenteret Tanegashima Space Centre og leverte sin last til den japanske eksperimentmodulen «Kibo» ombord på romstasjonen.

Der ble kameraet installert 8. februar i år. Etter den tid har kameraet gjort en rekke opptak, både stillbilder og 4K-video, fra en høyde på 400 kilometer over jordens overflate.

Objektivet som er montert på kameraet, er Sony FE PX 28-135mm F4 G OSS.

LES OGSÅ: PRØVD: Sony a6300 – vanskelig å slå

Visuell prakt

Romstasjonen beveger seg med en hastighet på rundt åtte kilometer i sekundet – raskere enn en geværkule – og bruker omtrent 90 minutter på hver runde rundt Jorden.

Videoen som Sony nå har publisert, viser blant annet Japan i all sin visuelle prakt, med majestetiske snøkledde fjelltopper på dagtid og store byer i all sin elektriske opplysning på nattestid.

Hvis man vil se flere opptak en det som vises nederst på denne siden, kan man gå til nettstedet «a Universe», Sonys nettstedet om romstasjonsprosjektet. Der finner man blant annet opptak av østkysten av USA om natten.

Tåler store påkjenninger

Den japanske romfartsorganisasjonen JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) har utført en rekke rigide tester med Sony-kameraet på romstasjonen. Ifølge en pressemelding fra Sony bekrefter JAXA at Sony a7S II er så solid og kraftig bygd at kameraet tåler det ugjestmilde miljøet i det lufttomme ytre rom, med kosmisk stråling og drastiske temperaturskifter på over 200 grader Celsius.

Blant utfordringene Sony sto ovenfor, var at kameraet jevnlig varmes opp av solstrålene, men at det i det lufttomme ytre rom ikke er noen luft til å kjøle ned kameraet – les: til å fjerne varmen fra kameraet. Kameraet og optikken ble derfor plassert i en spesialbygd aluminiumskonteiner, der direkte kontakt med aluminiumsplatene har bidratt til å fjerne varmen fra kameraet.

Kameraet som er plassert på romstasjonen, er så å si ikke modifisert sammenlignet med a7S II-kameraene man får kjøpt i butikken, bortsett fra at fastvaren er spesialtilpasset fjernstyring fra Jorden.

LES OGSÅ: Sony: Entusiast-markedet på vei opp

Se 4K-video av Japan både på dagtid og natten, tatt opp med Sony a7S II fra romstasjonen ISS nedenfor:

I pressemeldingen hevder altså Sony at Sony a7S II er verdens første kommersielt tilgjengelige kamera som er brukt til å filme 4K-video fra utsiden av Den internasjonale romstasjonen ISS, presisert gjeldende per 27. juli 2017.

Sony a7S II

Sony a7S II har en veiledende pris på 28.000 kroner på det norske markedet, ifølge Sony Norge.

Det er altså et 35 mm fullformatkamera med Sony Exmor CMOS-sensor med cirka 12,2 effektive megapiksler. Kameraet støtter 4K-videoopptak med full pikselavlesning uten at piksler slås sammen.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.