Sony fornyer sin 50x zoom-modell

Sony Cyber-shot HX350
NYKOMMER: Sony Cyber-shot HX350 kommer i salg i Norge i slutten av januar. (Foto: Sony)
Sony Cyber-shot HX350
NYKOMMER: Sony Cyber-shot HX350 kommer i salg i Norge i slutten av januar. (Foto: Sony)

På Sonys norske nettsider finner man nå den nye Sony Cyber-shot HX350, som kan skilte med hele 50x zoom.

Zoomomfanget tilsvarer imponerende 24-1200 millimeter, omregnet til 35 mm-format.

Forgjengeren HX300, som fortsatt er i salg, har imidlertid det samme zoomomfanget, og når vi ser på spesifikasjoner og bilder av de to kameraene, er det minimalt med ulikheter.

Kosmetiske forandringer

I den grad vi kan snakke om forandringer fra forgjengeren, dreier det seg mest om kosmetiske sådanne. Den nye modellen har fått en blå Zeiss-logo på den ene siden av objektivet – både den nye modellen og forgjengeren er utstyrt med et Zeiss Vario-Sonnar T*-objektiv.

LES OGSÅ: Sony a7R II – herlig, men dyrt

Zeiss-optikk har generelt et godt omdømme. Optikken kommer fra Carl Zeiss AG, en tysk optikkprodusent som har eksistert helt siden 1846.

Sony Cyber-shot HX350
SUPERZOOM: Nye Sony Cyber-shot HX350 byr på optisk zoom tilsvarende 24-1200 mm. (Foto: Sony)

Foruten det optiske zoomomfanget på 50x zoom, altså fra 24 til 1200 mm, byr kameraet på en funksjon som Sony kaller Clear Image Zoom (CIZ) , som dobler zoomomfanget til hele 100x.

Dette er en form for digital zoom i tele-enden av zoomspekteret, med påfølgende signalbehandling som skal dempe den økte bildestøyen som digital zooming vanligvis påfører bildet. Sony benytter denne teknologien i mange av sine kameraer, både stillbildekameraer og videokameraer, også i den mer profesjonelle delen av produktspekteret.

Her er en Sony-video som demonstrerer CIZ-teknologien:

Under skallet er signalprosessoren i HX350 oppgradert fra Sonys Bionz-prosessor til den nye varianten Bionz X.

Bionz-prosessoren fra Sony så dagens lys i 2007 og er stadig blitt forbedret. Den nyeste generasjonen, med X i navnet, skal by for forbedret støybehandling, bedre følgefokus på bevegelige motiver og mulighet for å håndtere serieopptak på opptil 10 bilder i sekundet, ifølge Wikipedia. Dette er også seriehastigheten som er oppgitt for Sony HD350, i serier på opptil 10 bilder før opptakshastigheten går ned mens bildene lagres.

Ser ut som speilrefleks

Som så mange andre kameraer i denne klassen ser Sony Cyber-shot HX350 ut som et speilreflekskamera, bare med den forskjellen at objektivet ikke kan skiftes ut.

Sony Cyber-shot HX350
SOM EN SPEILREFLEKS: Sett ovenfra oppleves Sony HX350 definitivt som et speilreflekskamera. (Foto: Sony)

Objektivet er innebygd, men denne klassen særpreges av kameraer med særdeles stort zoomomfang, og sånn sett tilsvarer dette kameraet i prinsippet et liksom-speilreflekskamera med et godt utvalg objektiver.

Skulle man ha hatt et zoomobjektiv med like stort brennviddeomfang på for eksempel et fullformat-speilreflekskamera, ville det ha blitt et monster av et objektiv – til en pris som ingen ville kunne betale.

LES OGSÅ: Nytt Zeiss-objektiv for Sony-filmfolk

Trikset med denne kameratypen er at det har så liten bildebrikke at det er fysisk mulig å konstruere objektiver med 50x zoom – til moderat pris.

Sony HX350 veier omlag 650 gram inkludert minnebrikke og batteri.

Bakbelyst bildebrikke

Sony HX350 har en moderne bakbelyst Sony Exmor R CMOS-bildebrikke med effektiv oppløsning på 20,4 megapiksler. Dette er en brikke Sony benytter i flere av sine kompaktkameraer.

Sony Cyber-shot HX350
VIPPBAR: Skjermen på Sony HX350 kan vippes opp og ned. (Foto: Sony)

Objektivets brennviddeomfang er 4,3-215 mm, som altså tilsvarer 24-1200 mm, det vil si fra god vidvinkel til ekstremt kraftig teleeffekt.

Lysstyrken på objektivet er f/2,8 i vidvinkelmodus. Den reduseres til f/6,3 i full telemodus.

Kameraet er utstyrt med optisk bildestabilisator av Sonys SteadyShot-type, og kameraet har fått låsbar autofokus.

Man kan ta opp video i Full HD med opptil 60 bilderuter per sekund, og man kan også ta opp video med 30 bilderuter per sekund eller 24 bps – sistnevnte gir en viss kinofilm-aktig effekt.

Også videomodus har vibrasjonsdemping. Sony kaller dette for Intelligent Active Mode der systemet utfører en avansert analyse av videoopptaket, bilderute for bilderute, og prøver å justere for vibrasjonseffekter.

LES OGSÅ: PRØVD: Sony a6300 – vanskelig å slå

Lysfølsomheten er oppgitt til ISO 80-12.800. Under videoopptak er lysfølsomheten ISO 80-3.200.

Korteste lukkertid er 1/4000 sekund – lengste er 30 sekunder, avhengig av fotograferingsmodus.

På baksiden av kameraet finner man en vippbar tre-tommers LCD-skjerm i 4:3-proporsjoner med oppløsning på 921.600 punkter.

Sony Cyber-shot HX350
SKJERM OG SØKER: Sony HX350 har tre-tommers LCD-skjerm og elektronisk søker. (Foto: Sony)

Kameraet har også en innebygd elektronisk søker. Det er bra, for det er lettere å ta stødige bilder med kameraet holdt inntil hodet enn på strak arm. Sony lover speilrefleksopplevelse med denne søkeren, men med en oppløsning på bare 201.600 piksler er nok denne speilrefleksopplevelsen noe beskjeden.

Batteritiden er oppgitt til å holde til rundt 300 bilder, ifølge CIPA-standarden.

Kamera byr på en rekke forhåndsoppsett for forskjellige typer «scener», som nattportrett, landskap, strand, snø, sport og så videre, og har også en panoramamodus.

Lover mer enn de holder?

Personlig har jeg aldri vært overvettes begeistret for slike kameraer – da snakker jeg om kamerasjangeren, ikke denne bestemte modellen fra Sony, som godt kan være et utmerket kamera.

LES OGSÅ: Sony: Entusiast-markedet på vei opp

For det første får man ikke ordentlig utbytte av det enorme zoomomfanget, i hvert fall ikke den kraftige teleeffekten, hvis man ikke er villig til å ta en god del av bildene med kameraet på stativ. Og det kvier man seg jo for å ta med seg.

Sony Cyber-shot HX350
LIKSOM-SPEILREFLEKS: Sony HX350 ser nesten ut som et vanlig speilreflekskamera. (Foto: Sony)

Produsentene av disse kameraene, som fås i ulike varianter både fra Sony, Nikon, Canon, Fujifilm, Pentax, Panasonic og Olympus, skryter ganske uhemmet av vibrasjonsdempingen i kameraene. Det er nærmest så man kan ta portrettbilder på en kilometers avstand, ser det ut til på demobildene som brukes i markedsføringen.

I praksis må man ha sola i ryggen og lav hvilepuls for å få brukbare bilder på maks telemodus med så kraftig teleeffekt. Objektivene er ikke særlig lyssterke, særlig ikke i teleområdet, så det skal ikke mange gråværsskyer til før lukkertidene blir altfor lange til skarpe bilder med håndholdt kamera, tross vibrasjonsdempingen.

LES OGSÅ: Sony oppdaterer til a6300

For det andre er disse kameraene i realiteten kompaktkameraer. De benytter samme type – og størrelse – bildebrikke som kompaktkameraene. Nye Sony HX350 er typisk i så måte, med en bildebrikke av 1/2,3 tomme eller en størrelse på 7,82 mm målt diagonalt. Selv om digitalkamera-teknologien er kommet langt siden kompaktkameraenes begynnende glansperiode, kan ikke så små bildebrikker måle seg med hverken Micro Four Thirds, APS-C eller fullformat.

For meg oppleves det som en selvmotsigelse å fly rundt med et kamera på størrelse med en speilrefleks, men med så liten bildebrikke.

På den andre siden skal jeg ikke se bort fra at jeg kan anklages for å ha fordommer mot disse kameraene som kan ha frarøvet meg mange spennende fotoopplevelser.

Prisen

Sony Cyber-shot HX350 vil være tilgjengelig i Norge i slutten av januar 2017 til en veiledende pris på 4.500 kroner, opplyser Sony Norge.

Forgjengeren HX300 har en veiledende pris på 4.100 kroner. Ute i butikkene ligger dette kameraet nå i prissjiktet rundt 3.700 kroner, ifølge Prisjakt.no.

Sony Cyber-shot HX350
KOSMETISK: Blant de kosmetiske endringene på Sony HX350 er den blå Zeiss-logoen på objektivet. (Foto: Sony)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.