Nye Sony FX2 ser ut til å være et av de mest gjennomførte hybrid-kameraene vi har sett på lenge. Selv om det i utgangspunktet er et profesjonelt videokamera, skal det også by på alt som trengs for å kunne ta fullformat-stillbilder slik kravstore fotografer ønsker det.
[LESETID: 12 MINUTER]
Sony FX2 er det tredje medlemmet i en trio bestående av Sony FX3, fullformat-kamera fra 2021, Sony FX30, APS-C-kamera fra 2022, og nykommeren Sony FX2, som lanseres nå i 2025. De utgjør det laveste sjiktet i Sonys familie av såkalte filmatiske kameraer – Sony Cinema Line. Altså profesjonelle kameraer utviklet for å gi en såkalt filmatisk videoeffekt – cinematic på engelsk.
Her finner man mye dyrt proff-utstyr, som for eksempel Sony Venice-kameraene til priser helt opp til over 900.000 kroner for enkelte modeller. Eller Sony FX6 til en mer folkelig pris på rundt 80.000 kroner. Vel, folkelig er kanskje ikke det rette ordet.

Spørsmålet om et folkelig prisnivå er faktisk noe jeg har sett flere diskutere også om nykommeren Sony FX2. Sammenlignet med dedikert proffutstyr er dette et rimelig videokamera – se pris-info på slutten av artikkelen. På den andre siden har vi jo sett at prisene på digitalkameraer for litt kravstore brukere – både såkalte entusiaster og proffer – er blitt ganske høye i senere år.
Men er du blant dem som har anledning til å bruke en god del tusen-lapper på et godt kamera for både foto og video, kan Sony FX2 være verdt å se nærmere på.
Er EVF-søker en viktig nyhet?
Det som i mine øyne gjør Sony FX2 ekstra interessant, er at det i motsetning til de nevnte nærmeste slektningene, FX3 og FX30, har en innebygd elektronisk søker i tillegg til den vanlige vridbare LCD-skjermen, som de fleste videokameraer har. Oppløsningen på søkeren er 3,68 millioner punkter.

Søkeren byr på flere fordeler. FX2 har en forholds lavoppløst LCD-skjerm. Ifølge enkelte testere kan det under visse forhold være vanskelig å bruke LCD-skjermen til for eksempel å ha full kontroll på fokuseringen, hvis man trenger å sjekke den. Da kan en høyoppløst EVF-søker være mer treffsikker.
Men viktigere er det kanskje at kameraet dermed også er mer attraktivt for dem som er (nesten) like opptatt av å fotografere som å ta opp video. Joda, det er en del av oss som er nettopp dét.
Nye Sony FX2 har teknologisk sett arvet mye av innmaten til mer foto-sentriske Sony-kameraer som Sony A7IV og den kompakte varianten A7CII. Begge med en 33-megapikslers fullformat-sensor av BSI CMOS-typen, og begge kapable til 4:2:2 10-bits 4K-video i tillegg til gode skussmål som stillbilde-kameraer. Prismessig ligger disse kamerahusene på rundt 30.000 kroner. Så hvorfor ikke velge et av disse kameraene hvis man både vil fotografere og filme? Her kommer resonnementet:
De subtile bevegelsene
EVF-søkeren på Sony FX2 er konstruert slik at den faktisk egner seg litt bedre under håndholdte videoopptak enn søkerne på ordinære fotosentriske kameraer som de nevnte Sony A7IV og A7CII. Begrunnelse: Man trenger ikke å holde øyet helt inntil søkeren for å se hele søkerbildet, men kan holde det en liten centimeter eller to unna.

Folk som bare fotograferer og aldri tar opp video, tenker kanskje ikke over det. Men når man skal videofilme med øyet mot søkeren i et kamera med ordinær kamera-design, slik vi er vant til både fra speilreflekskameaer og moderne speilløse systemkameraer, er det større risiko for små rystelser i videobildet enn med kameraer som man kan benytte uten annen kroppskontakt enn bare hendene – med armene formet som gimbaler. Altså slik man filmer ved å se på LCD-skjermen. Eventuelle utilsiktede beveglser blir da forholdsvis myke. For å se hele søkerbildet i klassiske «fotoapparat»-kameraer må man som oftest presse kameraet mot hodet slik at det er i kontakt med pannebrasken og kanskje også nesen – sistnevnte gjerne mot skjermen. Ubevisst gjør de fleste av oss ofte bittesmå, men kjappe bevegelser med hodet som kan forårsake uønskede bevegelser og bevegelses-uskarphet i videoopptak. Det er altså større håp om mykere og mer langsomme kamera-bevegelser når slipper å presse øyet inn mot søkeren – altså uten fysisk kontakt mellom hode og kamera. En liten detalj som har større betydning enn vi er obs på, altså.

Sony sier for øvrig at forbedringene som kameraet byr på, er basert på innspill og ønsker fra brukere av tidligere FX-modeller. Det må vel tolkes som at mange brukere av disse kameraene faktisk ønsker seg EVF-søker i tillegg til LCD-skjermen.
Og når man først har fått en god søker på videokameaet som er utformet slik at man kan bruke den uten den nevnte hode-kontakten, opplever man kanskje at kameraet også er mer velegnet til stillbilde-fotografering enn dedikerte videokameraer vanligvis er.
Tilbehørsmontering
Sony FX2 har imidlertid også andre egenskaper som gjør kameraet mer velegnet til videoopptak enn de foto-sentriske A7IV og A7CII, samtidig som foto-egenskapene er holdt i hevd bedre enn på Sony FX3 og FX30 på grunn av søkeren. FX2-kamerahuset er godt tilpasset videofolks behov for å montere ekstrautstyr på kameraet, og da i første rekke profesjonelt eksternt mikrofonutstyr som for eksempel Sonys XLR-grep XLR-H1. Det er skrufester i flere størrelser på kamerahuset for diverse typer håndtak, gimbaler og annet rigg-tilbehør, inkludert montering i en drone, hvis man tør å sende kameraet høyt til værs.

I tillegg byr Sony FX2 på mulighet for svært lange videoopptak. En innebygd kjølevifte skal bidra til at man kan filme i opptil 13 timer i ett strekk uten at kameraet går varmt – forutsatt at kameraet er tilkoblet ekstern strømforsyning for så lang filming.
Hvis man isteden må bruke batteristrøm, skal NP-FZ100-batteriet ifølge Sonye være kraftig nok til å gi opptil 100 minutter med videotid og opptil 155 minutter med kontinuerlig opptak. Antallet stillbilder som batteriet greier, er oppgitt til cirka 330 bilder målt etter CIPA-standarden.
Baksidebelyst 4K-sensor
Sony FX2 har altså den samme 33-megapikslers fullformat-sensoren som i de to nevnte populære speilløse systemkameraene, A7IV og A7CII. Dette er kameraer som har fått gode skussmål både fra brukere og i kameratester. Jeg nøyer meg med å referere to A7IV-tester – hos nettstedene PetaPixel og DP Review.
Bildesensoren, en Sony Exmore R-sensor, berømmes for å by på svært høy bilde- og video-kvalitet, selv om tilløpet til rullende lukker/rolling shutter trekker noe ned – altså tidsforskyvningen som kan oppstå i linje-for-linje-eksponeringen når man bruker elektronisk lukker i stedet for den mekaniske gardinlukkeren. Og som gjør at en rett golfkølle blir buet eller at alle høye bygninger ser ut som et visst tårn i Pisa når man panorerer raskt.

Med S-Log3-modus aktivert skal bildesensoren kunne by på et dynamisk omfang på opptil 15 steg. Det skulle borge for god gjengivelse av detaljene både i høylys- og skygge-områder av motivet.
Kompakt kamera eller kompaktkamera?
I den norske pressemeldingen presenterer Sony det nye videokameraet som et «kompaktkamera» – i ett ord. Men mange av oss som husker den store kompaktkamera-æraen for en del år siden, forbinder kanskje ikke FX2 med datidens små og unnselige kompaktkameraer?
Derimot er det ingen tvil om at dette er et kompakt videokamera. Vekten er oppgitt til 679 gram inklusive batteri, og de ytre målene ligger ganske nær Sony A7IV, som har mye av den samme innmaten. Så hvis man monterer et kompakt objektiv på FX2, kan man gå rundt og videofilme ganske diskret, uten å måtte bære på tungt og godt synlig videoutstyr.
Dobbel basis-ISO
Alle kameraer har en basis-innstilling for lysfølsomheten, altså ISO-innstillingen. Grunnleggende ISO for fotografier tatt med Sony FX2 er ISO 100. På vanlige digitale kameraer opererer man som regel bare med én grunnleggende ISO-innstilling. De øvrige innsstillingene vil gjerne gi varierende grad av økt bildestøy og korn i bildene.
Mer video-sentriske kameraer har derimot gjerne to ISO-verdier definert som basis-ISO eller grunnleggende ISO, én lav ISO-verdi supplert av én høy for opptak i dårligere lys.
I videomodus har FX2 ifølge Sony grunnleggende ISO for S-Log3-opptak på ISO 800, mens det høye alternativet er ISO 4.000. Dette er i prinsippet de to ISO-innstillingene som skal gi best videokvalitet og minst bildestøy i videoopptak.
Sony FX2 støtter log-opptak i Cine EI, Cine EI Quick – EI står for eksponeringsindeks – og Flexible ISO. Man kan laste opp inntil 16 LUT-oppsett – forkortelsen for Look-Up-Table – for å kunne se i søkeren eller på skjermen hvordan det valgte fargegraderings-oppsettet vil bli seende ut etter redigering og fargegradering basert på det valgte LUT-oppsettet.
Kamerat har innebygd støtte for bruk av anamorfiske objektiver. Perspektivendringer på 1,3x og 2,0x er støttet.
Heftig autofokus
Autofokus-systemet på kameraet skal være i stand til å detektere og følge mennesker, dyr, fugler, insekter, kjøretøy og enkelte andre motiver.
Bildestabiliseringen støtter såkalt Active Mode og Dynamic Active Mode. Dette er nyutviklet bildestabilisering for Sonys filmatiske kamerafamilie som skal sikre mykere og mer stabil håndholdt videoinnspilling.

Kameraet har også en automatisk innrammings-funksjon – Auto Framing – som følger hovedmotivet automatisk og sikrer at det beholder en fremtredende plass i videobildet under opptak med stativ. På lignende måte som funksjonen innrammings-stabilisering – Framing Stabilizer – automatisk holder motivet på samme sted i videobildet. Disse funksjonene er i noen grad basert på kunstig intelligens.
Kameraet er utstyrt med mulighet for direkte sanntids-strømming og skal enkelt kunne fjernstyres under opptak, for eksempel fra en PC eller et nettbrett, ifølge Sony. Man kan strømme til en datamaskin via USB eller til et trådløst eller kablet LAN-nettverk. Man skal kunne strømme 4K-video opptil 60p via LAN samtidig som opptaket tas opp på minnekortet i kameraet.
Sony FX2 har en HDMI Type A-utgang, altså full størrelse. Via denne utgangen kan man sende 4:2:2 10-biters eller 16-biters RAW-videodata til en ekstern opptaker. Videodata kan sendes via HDMI samtidig som det gjøres et proxy-opptak til et internt minnekort.
Hvem passer FX2 for?
Slik jeg tolker Sonys pressemelding om FX2, er målgruppen todelt. På den ene siden uavhengige filmskapere, som kan være både ivrige entusiaster med video som hobby og profesjonelle videoskapere som har videoproduksjon som en viktig inntektskilde. Og på den andre siden profesjonelle filmteam som ønsker å supplere videoutstyret sitt med et – i profesjonell sammenheng – rimelig ekstra-videokamera som passer godt inn i den utrustningen som teamet kanskje allerede har.

Uansett er det lett å konkludere med at det er lett å si «ja takk, begge deler» til dette kombinerte foto- og video-kameraet. Selv om formuleringen i Torbjørn Egners oversettelse antydes å være litt mer bastant enn i A. A. Milnes nå 100 år gamle original-fortelling om den levende lekebamsen Ole Brum…

Prisen
Sonys har satt prisen på kamerahuset til 39.000 kroner. Hvis man bestiller kamerahuset sammen med Sonys XLR-håndtaksenhet, blir prisen 45.000 kroner. Optikk kommer i tillegg.
Som vi ser, kjører Sony Norge – som vanlig – med fornuftig avrundede priser i stedet for lokkeprisene som en del konkurrenter benytter. Og som gjerne ender på et 9-tall, for eksempel 9.999 kroner i stedet for 10.000 kroner. Noe som ser latterlig ut på såpass dyre produkter. Stjerne i boka til Sony Norge. Moderselskapet er ikke fullt så fornuftig, som lanserer det nye kameraet på det amerikanske markedet med en pris på 3.099,99 dollar. Og i det norske forhandler-apparatet ser vi også at prisene gjerne justeres litt ned, formodentlig for å se litt snillere ut, for eksempel ned fra Sonys 39.000 kroner til forhandlerens 38.990 kroner. Igjen – tror du det er mange som bryr seg om en tier til eller fra på dette prisnivået?
Men det var et sidesprang.
Sony FX2 vil komme i salg i løpet av juli 2025.
Tekniske data
Brutto oppløsning | 34 megapiksler |
Netto oppløsning | 33 megapiksler |
Høyeste bildeoppløsning | 7.008 x 4.572 piksler |
Brikkestørrelse | Fullformat 35,6 x 23,8 mm |
Sensortype | BSI CMOS-sensor |
Lysfølsomhet | ISO 100-51.200, utvidbart til ISO 50-204.000 |
Bildestabilisator | Brikke-flytting, 5-akser, 5,5 steg |
Signalprosessor | Sony Bionz XR |
Autofokus | Kontrast- og fase-detekterende autofokus m/ansikts-gjenkjenning |
Fokuspunkter | 759 |
Objektivfatning | Sony E-fatning |
LCD-skjerm | 3-tommer, 1.036.800 punkter, vridbar |
Søkertype | Elektronisk søker, 3.686.400 punkter |
Søkerforstørrelse | 0,7x |
Lukkertider | 30 sek.-1/8.000 sek. |
Serieopptak | Opptil 10 bps |
Videoformater | MPEG-4, XAVC S, XAVC HS, XAVC S-I, H.264, H.165 |
Videokomprimering | N-RAW (12-bit), H.265/HEVC (8-bit, 10-bit), H.264/AVC (8-bit) |
Lyd | 4-kanals 24-bits digital lyd med støtte for XLR/TRS |
Mikrofon | Innebygd stereo-mikrofon |
Høyttaler | Innebygd mono-høyttaler |
Lagring | To kortplasser for henholdsvis CFexpress Type A + UHS-II SD |
USB | USB 3.2 Gen 2 (10 Gbit/sek.) |
HDMI | HDMI Type A-kontakt |
Mikrofoninngang | Ja, 3,5 mm |
Hodetelefonutgang | Ja, 3,5 mm |
WiFi | 802.11 ac, 2,4 GHz, 5 GHz |
Bluetooth | Bluetooth |
Batteritid | 330 bilder (CIPA) |
Dimensjoner | Ca. 130 x 104 x 78 mm |
Vekt | Ca. 679 g m/batteri |