Fjernstyrt vlogger-håndgrep fra Sony

Sony GP-VPT2BT
VIA BLUETOOTH: Sony GP-VPT2BT kan brukes til å styre opptakene via trådløs kommunikasjon mellom håndgrepet og kameraet. (Pressefoto: Sony)

Sony har lansert et kompakt håndgrep for sine speilløse kameraer. Grepet er en slags mellomting mellom et ministativ og en gimbal, og man kan styre kameraet trådløst via knapper på håndgrepet. Men navnet er håpløst.

Sony GP-VPT2BT. Smak på det. Det er vel schwung over dette produktnavnet, ikke sant? Eller kanskje ikke? For min del tror jeg at alle på Sonys markedsføringsavdeling hadde fri den dagen navnet på håndgrepet ble bestemt. Dermed fikk ingeniørene bestemme. Forkortelsene som navnet består av – GP-VPT2BT –  har sikkert en logisk og helt naturlig betydning på det interne Sony-språket, men for oss andre blir det bare en tungebrekkende bokstavrekke som de færreste greier å huske. Dessverre er teknologibransjen full av slike eksempler.

Ser vi bort fra navnet, er håndgrepet både et stilig og spennende produkt – i den grad håndgrep kan være stilige og spennende.

For de kreative

Sony sier selv i pressemeldingen at håndgrepet føyer seg inn i rekken av stadig flere kameraer og tilbehørsprodukter myntet på moderne kreative mennesker – modern creators. GP-VPT2BT er nyttig for mange typer innholdsproduksjon, fra videoblogging til reisefotografering og videofilming. Eller til den daglige bruken av kamerautstyret, for den saks skyld.

Sony GP-VPT2BT
FOR VLOGGERE: Videobloggere er trolig en av de fremste målgruppene for Sony GP-VPT2BT-håndgrepet. Hendig i selfie-modus. (Pressefoto: Sony)
Sony GP-VPT2BT
FJERNBETJENING: Knappene merket Photo og Movie brukes til å ta bilder og til å starte og stoppe videoopptak. Knappen som det står C1 på, kan programmeres til ulike funksjoner. TW-hendelen brukes til å styre zoom, og i tillegg har man en låseknapp. (Pressefoto: Sony)

En gimbal som demper rystelser under videoopptak, er kjekt å ha både for bloggere og mange andre. Ulempen er at de kan blitt store og tunge å dra med seg, og at det dessuten kan være en utfordring å kalibrere balanseringen av kamerautstyret som monteres på gimbalen. Sony spiller på dette i konstruksjonen av det nye håndgrepet, som er forholdsvis lite og lett å dra med seg. Dessuten er det gjort på et øyeblikk å feste et kamera på det.

Når kameraet først er på plass, er det dessuten fort gjort å svitsje fra landskap- til portrett-modus, altså å snu kameraet fra breddeformat til høydeformat.

Fremfor alt er det gjort på et øyeblikk å snu kameraet fra vanlig fotograferings-posisjon til selfie-modus. Det er grunn til å tro at håndgrepet ikke minst vil bli populært blant videobloggere, selv om selfie-modus naturligvis ikke er en funksjon som er begrenset til vloggere. Også under vanlig reisefotografering og videofilming er det kjekt å kunne ta opptak der både fotografen og vennene er med.

Nå er det ikke alltid det er mulig å filme i selfie-modus der man ser seg selv på en fremover-vridd LCD-skjerm, for eksempel hvis man har en ekstern mikrofon i tilbehørsskoen, altså i blitsskoen. Ifølge en uavhengig YouTube-video jeg har sett om håndgrepet er ikke det noe problem under vlogging, fordi Sony-kameraene har så effektiv øyefokus. Vloggerens ansikt vil derfor alltid være skarpt under opptak, selv om man ikke får kontrollert det selv under opptaket.

Stativ også

Håndgrepet har to små utfellbare ben som omgjør håndgrepet til et lite tre-bens bordstativ. Kjekt hvis man finner ut man vil ta noen bilder en kveld man er ute på byen eller hvis man vil sikre seg stødige videoopptak.

Sony GP-VPT2BT
STATIV OGSÅ: Sony GP-VPT2BT kan med et enkelt håndgrep omgjøres til et lite tre-bens bordstativ. (Pressefoto: Sony)

Håndgrepet har en viss værbeskyttelse, men Sony garanterer ikke at håndgrepet er 100 prosent beskyttet mot støv og fuktighet, så det kan hende at man bør være litt forsiktig med å bruke det i kraftig regnskyll.

Fjernstyring

Sony blir stadig mer trådløs og kabelfri. Det nye håndgrepet kommuniserer med kameraet via Bluetooth-oppkobling. Man må riktignok innom Sonys komplekse menysystem for oppkobling, men etter det skal det gå greit.

Via knapper på baksiden av håndgrepet kan man både ta stillbilder og starte og stoppe videoopptak, endre zoominnstillingen og foreta andre forandringer. Knappet merket C1 skal brukeren kunne endre funksjonen til.

I tillegg har håndgrepet en låseknapp.

Ikke ladbart batteri

Håndgrepet har fått kritikk for at det ikke har oppladbart batteri. I stedet er det et lite batteri av CR-typen, som ofte brukes i klokker og slikt. Man har ingen indikasjon på batteristatus og risikerer at håndgrepet plutselig slutter å fungere ute i felten.

Sony GP-VPT2BT
KAMERA PÅ PLASS: Et Sony a6600-kamera montert på Sony GP-VPT2BT-håndgrepet. I artikkelen finner du oversikt over kompatible kameraer. (Pressefoto: Sony)

Nå er slike batterier riktignok små og forholdsvis rimelige, så det er vel ingen stor utfordring å ta med seg et par ekstra i lommen. Men det er greit å være obs på problemstillingen.

Kompatibiliteten

Sony GP-VPT2BT er kompatibel med følgende Sony-kameraer: a9 II, a9, a7R IV, a7R III, a7 III, a6600, a6400, a6100, RX100 VII og RX0 II.

Det kan være nødvendig å oppdatere fastvaren på kameraet før man tar håndgrepet i bruk.

Prisen

Håndgrepet kommer i salg i Europa i februar, heter det i pressemeldingen fra Sony Norge. Norsk pris er satt til 2.000 kroner.

De norske Sony-nettsidene er greie når det gjelder priser. Her er det ikke lurepriser av typen «cirka 1.999 kroner» som man finner hos mange andre leverandører og som bare ser dumt ut. Her synes jeg Sony fortjener skryt.

Her er en PR-video fra Sony om det nye håndgrepet. (Video: Sony)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.