Sony: Her er Norges vinnerfoto

2022 Sony World Photography Award
VINNER-BILDET: Sony presenterer vinnerbildet i den norske delen av Sonys globale fotokonkurranse med tittelen «Bondhusvatnet Glacier». (Foto: Hans Kristian Strand, 2022 Sony World Photography Award.)

Hans Kristian Strand (32) fra Skien er kåret til vinner av den norske delen av Sonys verdensomfattende fotokonkurranse, 2022 Sony World Photography Awards. Vinnerbildet er tatt ved Bondhusvatnet nær Sundal i Kvinnherad kommune i Hardanger, midt mellom Folgefonna Nasjonalpark og Hardangerfjorden.

På sine nettsider presenterer Sony bildet under navnet «Bondhusvatnet Glacier». Bondhusbrea, som er en utløper fra Folgefonna, skimtes i det fjerne på bildet til Hans Kristian Strand.

Han har altså funnet motivet i et område som på flere nettsider omtales som en av de mest populære fotturene i Hardanger-regionen. Til Kameranytt.no forteller fotografen at han har oppsøkt området rundt Bondhusvatnet hvert år de siste årene, nettopp fordi det så fantastisk vakkert der – med utallige fotomotiver på alle kanter.

2022 Sony World Photography Award
I FULL STØRRELSE: Kameranytt designoppsett gjør at forside- og oppslagsbilder må gjengis i 16:9-proporsjoner, greit for de fleste produktbilder, men litt problematisk når mer kunstferdige fotografier skal presenteres. Derfor gjengis vinnerbildet her på nytt uten slike restriksjoner. (Foto: Hans Kristian Strand, 2022 Sony World Photography Award.) (Klikk for større bilde.)

340.000+ bilder

Sonys globale fotokonkurranse er i år arrangert for 15. gang og er blant verdens største fotokonkurranser. Denne gang er det levert inn over 340.000 bidrag fra i alt 61 land. Hvor mange bidrag det er kommet fra Norge, har ikke Sony sagt noe om.

Men pressemeldingen fastslår i hvert fall at Hans Kristian Strand og de øvrige nasjonale vinnerne kan vente seg noe digitalt fotoutstyr i premie fra Sony. I tillegg vil vinnerbildene bli publisert på utstillingen som blir arrangert i London fra 13. april til 2. mai. Dessuten vil de bli å finne i fotoboka som Sony vil gi ut i kjølvannet av konkurransen.

LES OGSÅ: Sony inviterer til ny global fotokonkurranse

Fotokonkurransen er imidlertid ikke ferdig bare fordi de nasjonale vinnerne er kunngjort. Deltakerne har sendt inn bidrag til fire forskjellige klasser, for studenter, for ungdom, for profesjonelle fotografer og en åpen klasse. Vinnerbidragene i hver av disse klassene vil bli kunngjort 12. april 2022.

2022 Sony World Photography Award
NORSK FOTO-VINNER: Vinner-fotograf Hans Kristian Strand med datteren Evelina på fanget. (Foto: Privat.) (Klikk for større bilde.)

Sony a7R III

Til Kameranytt.no forteller Hans Kristian Strand at hans norske vinnerbilde er tatt med et Sony a7R III-kamera påsatt et Sigma 14-24 mm-zoomobjektiv. Utenpå objektivet hadde han skrudd på et CPL-filter – forkortelsen står for circular polarizer/linear, eller det vi på godt norsk kaller et polarisasjonsfilter eller polafilter.

Med dette utstyret – samt en smule bildebehandling i ettertid – har Hans Kristian skapt et vinner-fotografi som Kameranytts skribent synes har elementer i seg som leder tankene hen til den nasjonalromantiske glansperioden i Norge og Norden. Dette dominerte både i bildende kunst, litteratur og musikk på midten av 1800-tallet, her til lands med kjente maler-navn som J.C. Dahl, Tidemand, Gude og mange andre.

I tillegg fotograferer Hans Kristian en del med et Fujifilm-kamera han har.

Hans Kristian, som til daglig jobber som omsorgsarbeider, forteller at han ble hektet på fotografering i 2018. Det året var han sykmeldt i en lengre periode. – Da var det fint å komme seg ut, med foto som medisin, sier han til Kameranytt.no.

Ønsker du å se flere av Hans Kristians fotografier, kan du ta en titt på Instagram-kontoen hans, hans.k photography. Der vil du ikke minst finne mange flotte landskapsfotografier.

2022 Sony World Photography Award
NASJONALROMANTIKK: Er det flere enn Kameranytts skribent som synes at det norske vinnerbildet i Sonys fotokonkurranse kan sies å ha en aldri så liten tematisk likhet med dette klassiske bildet fra den nasjonalromantiske epoken i norsk malerkunst? Vi snakker naturligvis om «Brudeferd i Hardanger» av Adolph Tidemand og Hans Fredrik Gude, her i 1848-utgaven, eid av Nasjonalgalleriet. (Foto: Wikimedia Commons.) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.