Sony klar for Paris-OL med lynrask a9 III

Sony A9 III
FOR TREDJE GANG: Sony har lansert tredje generasjon av sitt høyhastighetskamera: Sony Alpha 9 III. Eller a9 III, om du vil. (Pressefoto: Sony.)

Sony har lansert sitt bidrag til kampen om de profesjonelle sportsfotografenes gunst foran sommer-OL i Paris i 2024: Sony Alpha 9 III – gjerne kalt a9 III. Et kamera proppfullt av banebrytende teknologi.

Sony a9 III er verdens første fullformatkamera i sin klasse der dataene leses av fra hele bildesensoren i én jafs, ikke en og en linje om gangen nedover som før. På bransjespråket kalles teknologien «global lukker». Den skal ikke minst bidra til å bekjempe fenomenet «rullende lukker». Altså at bilder og videoklipp blir forvrengt med skakke og forvridde elementer på grunn av forsinkelsene som er uunngåelig med progressiv avlesing av data fra bildebrikken.

Sony A9 III
I SIKTET: Sports- og nyhetsfotografer samt fugle- og dyrefotografer er de viktigste målgruppene for Sonys a9 III-kamera. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Den globale lukker-løsningen gjør det mulig for kameraet å ta opptil 120 bilder per sekund uten forvrengning i bildene og uten kamera-blackout i søkersystemet, ifølge Sony. Her spiller også en ny Sony Bionz-prosessor en betydelig rolle.

120 fokusendringer i sekundet

Alt dette kombinert med et sterkt forbedret autofokussystem – Sonys mest avanserte til nå, ifølge selskapet selv – bidrar til at a9 III åpner en ny verden av fotomuligheter til å fange det avgjørende øyeblikket. Ikke minst sportsfotografene jakter på og konkurrerer om nettopp de store blinkskuddene under OL og lignende begivenheter.

Det er i hvert fall Sonys budskap. Vi må nok fortsatt vente litt på tester som bekrefter påstandene.

Sony A9 III
VELKJENT DESIGN: Sony a9 III – umiskjennelig Sony-design. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Sony a9 III kan gjøre 120 beregninger av autofokus og autoeksponering i sekundet takket være assistanse fra kunstig intelligens, KI.

Lukkertidshastighet: 1/80.000 sekund

Andre data er like imponerende. Som for eksempel at den hele-elektroniske lukkeren bidrar til en korteste lukkertidshastighet helt ned til 1/80.000-dels sekund.

For det første bidrar dette til at fotografen kan ta enkeltbilder med ekstremt kort lukkertid. For det andre er det mulig med en kompatibel Sony-blits å synkronisere blitsen til å ta bilder med alle lukkerhastighetene ned til 1/80.000 sekund.  Med fullhastighets blitssynkronisering er det nå mulig å fotografere motiver og scener som var vanskelig med konvensjonell teknologi, ifølge Sony.

Korteste lukkerhastighet under kontinuerlige opptak er 1/16.000 sekund, opplyser Sony. 1/80.000 sekund er heller ikke tilgjengelig når man filmer. Når man bruker objektiv på blenderåpning f/1,8 eller større, er korteste lukkertidshastighet 1/16.000 sekund.

Sony tar også et par andre forbehold på disse ekstreme ytelsestallene, som for eksempel at det kan forekomme noen variasjoner mellom bildene i lysstyrke og farge når man bruker lukkerhastighet raskere enn 1/10.000 sekund.

Sony A9 III
MIKROFON OG BATTERIGREP: Baksiden av Sony a9 III med påmontert batterigrep. Den røde pilen indikerer hvor mikrofonen er plassert. Via den kan fotografen lese inn viktig informasjon om bildet før det overføres til hjemmeredaksjonen. (Pressefoto: Sony. Minimal redigering: Kameranytt.) (Klikk for større bilde.)

Når man tar stillbilder eller filmer under LED-belysning, kan man aktivere funksjonen Hi Frequency Flicker. Da blir lukkerhastigheten finjustert for å matche flimmerfrekvensen i omgivelsene.

Ny bildebrikke

Bildebrikken i Sony a9 III er en nyutviklet – av Sony selv, naturligvis – stablet CMOS-brikke i fullformat og med en oppløsning på 24,6 megapiksler. I denne kameraklassen er fart overordnet alt annet, og da er dette en velegnet oppløsning. Ikke noen 45 eller 60 megapikslers-brikke her.

Dette er altså det første kameraet i verden med denne typen bildebrikke i denne størrelse og oppløsning som er utstyrt med en såkalt global lukker. Altså at bildeinformasjonen blir lest ut fra hele bildebrikken i sanntid, fra alle pikslene samtidig. Ikke etter tur, linje for linje.

Fordelene er at søkerbildet aldri går i sort uansett hastighet, at man slipper skråstilte og forvridde elementer i deler av bildet, og at man ikke trenger å bekymre seg for blits-synkronisering.

Sony A9 III
HENDIG: Sony a9 III har en fire-akset flervinkel LCD-skjerm som kan anvendes på mange måter. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Et av problemene med den globale lukker-teknologien har vært at den har gått litt ut over bildekvalitet og dynamikk. Men dette ser det ut til at Sony – og kanskje andre produsenter – nå er i ferd med å løse med de nye måtene å «stable» brikkeelementene på og få plassert kretser, transistorer og andre hindringer for lyset der de ikke lenger er i veien.

10-bits video

De høye spesifikasjonene gir også gode videomuligheter. Ifølge Sony skal man for eksempel ikke være redd for å ta bilder eller filme naturmotiver fra et kjøretøy i rask bevegelse. Kameraet er det første i Sonys Alpha-serie som kan ta opp 4K 120p-video med høy bildefrekvens uten beskjæring. Det er også mulig å filme høyoppløselige 4K 60p-videoer med 6K oversampling.

Første versjon av Sony a9-kameraet, som kom i 2017, var også et veldig raskt kamera for sin tid, men innfridde ikke helt på videosiden, har enkelte testere påpekt. Tredje generasjon i denne kameraserien ser ut til å være kommet opp på et helt annet nivå på video.

Sony A9 III
I ETT JAFS: Bildebrikken i Sony a9 III er på 24,6 megapiksler og opererer i et såkalt globalt lukker-system med svært rask utlesing av bildedata. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Her snakker vi 10-bits video med rike muligheter til fargegradering. Kameraet støtter S-Log3, og i Log-opptaksmodus kan brukeren benytte sine favoritt-importerte LUT-innstillinger – Look Up Tables – for ønskede farge- og videostil-effekter.

Kameraet har også støtte for S-Cinetone. Dette er videoteknologi som stammer fra Sonys profesjonelle Venice-videokameraer. Ifølge Sony skal ikke minst gjengivelse av hudtoner bli sterkt forbedret takket være denne teknologien.

Sony a9 III er kompatibel med mobilappen Monitor & Control, som brukes av videoskapere.

Kjapt i bruk

For fotografer som har behov for å være klare til å fotografere veldig kjapt, har Sony utstyrt a9 III med en Pre-Capture-funksjon som lar brukeren gå tilbake ett sekund for å få tatt opp øyeblikket før man trykker på utløserknappen.

Bufferminnet kombinert med økt total systemhastighet gjør at man ta opp cirka 390 bilder i Fine JPEG-format i en kontinuerlig serie på 30 bilderuter per sekund. Dette forutsetter at man bruker CFexpress-minnekort.

Sony A9 III
TA GREP!: Batterigrepet VG-C5 er hendig når man vil ta bilder på høykant. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Batterigrep og 9MP-søker

Et kamera for nyhets- og sportsfotografer må naturligvis kunne utstyres med et batterigrep. I tillegg til forlenget batteritid skal det også skal gi komfortabel støtte for lange arbeidsøkter. Samt forbedrede betjeningsmuligheter. 

Sony lanserer derfor det vertikale håndgrepet VG-C5, som skal tilby samme betjeningsevne som når man fotograferer horisontalt. Designen er integrert med kamerahuset.

Et annet viktig betjeningsredskap er LCD-skjermen. Sony a9 III har en fire-akset flervinkel LCD-skjerm av en type som jeg har hørt fotografer uttale seg begeistret om tidligere på grunn av fleksibiliteten.

Den elektroniske søkeren på Sony a9 III høres også ut til å være av høy klasse. Her snakker vi om en Quad XGA OLED-søker med oppløsning på hele 9,44 millioner punkter. Det er ikke mange kameraer som har søker med så høy oppløsning. Blant tidligere Sony-modeller finner vi Sony a7R V fra 2022. Derimot hadde forrige a9-modell, a9 II fra 2019, bare 3,68 MP å skilte med. Forstørrelsesgraden på søkeren er omtrent 0,9x.

Sony A9 III
PÅ TOPPEN: Sony a9 III må vel sies å ha et ganske «travelt» brukermiljø – her ser vi toppen av kamerahuset. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Kameraet har dessuten en egen knapp for rask akselerasjon. Det dreier seg om en knapp foran på kamerahuset som kan programmeres til funksjonen Continuous Shooting Speed Boost. 

Arbeidsflyt for nyheter og sport

Hovedmålgruppen for Sony a9 III er altså nyhets- og sportsfotografer. Sony har derfor lagt stor vekt på arbeidsflyt og kommunikasjon. For en sports- eller nyhets-fotograf kan det være aktuelt å sende bildefiler av gårde til redaksjonen med viktige meldinger og beskjeder. Derfor har kameraet fått en liten mikrofon på baksiden der fotografen kan lese inn sine kommentarer. Mikrofonen er plassert nær fotografens munn for å fungere optimalt selv i støyende omgivelser. Lyddataene kan overføres via FTP sammen med bildene.

Dessuten kan fotografen kjapt legge inn opptil 20 forhåndsinnstillinger av IPTC-data, et system utarbeidet for mange år siden som internasjonal bransjestandard for nyhetsorganisasjoner verden rundt.

Ifølge Sony kan a9 III overføre data opptil dobbelt så raskt som forgjengeren a9 II. Via FTP-protokollen kan bilder og video leveres umiddelbart.

Sony A9 III
TO KORTPLASSER: Det er en selvfølge at et kamera som Sony a9 III har doble – og raske – kortplasser. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Kameraet har to mediespor med støtte for CFexpress Type A-kort og SD-kort av type UHS-I og UHS-II.

Sony varsler dessuten at det vil bli lansert viktige funksjonelle forbedringer av kommunikasjonsmulighetene i tiden som kommer, tilgjengelig innen våren 2024. Det snakkes blant annet om FTP-drift og reléavspilling. I tillegg kommer forbedringer som fokuspuste-korreksjon og C2PA-støtte.

Sistnevnte er den samme typen beskyttelse mot manipulering av bilder, blant annet gjennom kunstig intelligens, som Leica kunngjorde i forbindelse med lanseringen av Leica M11-P nylig. Det kan du lese mer om her:

LES OGSÅ: Nye Leica M11-P har fått sannhetsvern

Prisene

Veiledende norsk pris for kamerahuset er satt til 86.000 kroner. Sony A9 III er nå tilgjengelig for forhåndsbestilling, men Sony har ikke angitt noe eksakt leveringstidspunkt foreløpig.

Forgjengeren Sony a9 II er fortsatt tilgjengelig hos norske fotohandlere, og prisen ser ut til å ligge på rundt 65.000 kroner.

Batterigrepet VG-C5 vil koste 5.500 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.