Sony med 120.000-kroners supertele

Sony FE 400mm F2.8 G-Master OSS
KRAFTIG OG LETT: Sonys nye 400 mm-proffobjektiv er et kraftig og lyssterkt teleobjektiv, men likevel betydelig lettere enn konkurrerende objektiver fra Nikon og Canon. (Pressefoto: Sony)
Sony FE 400mm F2.8 G-Master OSS
KRAFTIG OG LETT: Sonys nye 400 mm-proffobjektiv er et kraftig og lyssterkt teleobjektiv, men likevel betydelig lettere enn konkurrerende objektiver fra Nikon og Canon. (Pressefoto: Sony)

Sports- og action-fotografer må forberede seg på en skikkelig investering til høsten. Da kommer Sonys nye 400-mm-teleobjektiv i salg.

[toc] Sony FE 400mm F2.8 G-Master OSS er det hele og fulle navnet på Sonys nye og angivelig etterlengtede teleobjektiv. Det kommer i salg i september og vil ha en veiledende pris på 120.000 kroner, melder Sony Norge.

Tungt, men lett

Med sin vekt på nesten tre kilo – 2.897 gram, for å være nøyaktig – er det jo et ganske stort og tungt objektiv, generelt sett. Men blant kraftige teleobjektiver er objektivet ifølge Sony det letteste i sin klasse.

Til sammenligning veier Nikons AF-S Nikkor 400mm f/2.8E FL ED VR cirka 3,8 kilo, mens Canons EF 400mm f/2.8L IS II USM har en oppgitt vekt på 3,85 kilo. Det ser ut til at Sony har rett i påstanden når vi snakker om sammenlignbare lyssterke 400-mm teleobjektiver for fullformatkameraer.

Byggematerialene i det nye Sony-objektivet inkluderer lette, men solide magnesiumlegeringer og kraftig og lett karbonfibermateriale.

Sony FE 400mm F2.8 G-Master OSS
RINGEN: Med denne rød/oransje ringen rundt solblenderen kan det se ut til at Sony prøver å følge konkurrenters tradisjon om å gjøre en farget ring rundt objektivet til et merkevare-blikkfang. (Pressefoto: Sony)

Objektivet består av i alt 23 linseelementer fordelt på 17 grupper.

Lengden på objektivet er oppgitt til 359 mm, mens diameteren er 158 mm.

Sport og natur

Sony markedsfører det nye 400 mm-objektivet først og fremst for dem som driver med sportsfotografering, naturfotografering og fotografering av dyreliv. Og det er jo først og fremst myntet på Sonys E-fatningskameraer som Sony a9, a7R III og de øvrige a7-kameraene, selv om det også kan brukes på Sonys APS-C-kameraer med E-fatning.

På de sistnevnte kameraene, eksempelvis Sony a6300, vil brennvidden tilsvare 600 mm. Det høres ut som en drømmetele, men er naturligvis myntet på helt andre brukere enn forbruker- og entusiastmarkedet som Sonys APS-C-kameraer sikter mot.

Matcher på pris

Prislappen er høy, men prismessig ser det ut til at Sony matcher konkurrentene ganske godt. Den nevnte 400-mm-telen fra Nikon er hos Prisjakt.no listet opp med priser fra rundt 110.000 til nærmere 140.000 kroner i Norge, mens prisen på den nevnte Canon-telen varierer fra rundt 105.000 kroner til cirka 113.000 kroner.

Sonys store utfordring med sine a7- og a9-kameraer i proffmarkedskampen mot Nikon og Canon er jo nettopp optikkutvalget. Her utfordrer de speilløse Sony-kameraene to kameraprodusenter som begge har produsert godt over 100 millioner objektiver hver for sine speilreflekskameraer.

Store ambisjoner

Men Sony har utvilsomt store ambisjoner. – Fullformat krever en rekke objektiver av høy kvalitet, og vi akter å oppfylle disse kravene, sa Sonys nordensjef Rik Willemse i et intervju med Kamerablogg.no i februar 2018. Les mer her:

LES OGSÅ: – Nå er Sony en av de store

Det er i dette perspektivet at det nye 400 mm-objektivet fra Sony er et viktig og sikkert også etterlengtet objektiv, både for Sony selv og for fotografer som har valgt Sony-plattformen. Det vises blant annet ved at Sony varslet om det kommende 400-mm-objektivet så tidlig som i oktober 2017, altså nesten ett år før det kommer i salg.

Sony FE 400mm F2.8 G-Master OSS
HEMMELIG: Under tidlige fremvisninger av det nye objektivet har Sony vært svært hemmelighetsfull om hva som skjuler seg bak denne døren på den ene siden av objektivet. (Pressefoto: Sony)

Ikke minst blant sportsfotografer er nok en lyssterk 400-mm ansett for å være viktig. At det er viktig å kunne tilby kraftig teleoptikk, demonstrerte Sony da selskapet lanserte sitt superraske speilløse fullformatkamera Sony a9 våren 2017. For samtidig lanserte Sony telezoomen Sony FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS Super Telephoto Zoom. Sikkert en viktig objektivlansering for Sony den gang og et signal til proffmarkedet om Sonys ambisjoner. Men mange sportsfotografer jobber ofte under forhold som krever mer lyssterk teleoptikk, og da er det nye 400-mm teleobjektivet kanskje en vel så viktig lansering når vi snakker om Sonys sjanser i denne delen av markedet.

LES OGSÅ: Sony a7R II – herlig, men dyrt

Som promo-videoen fra Sony viser – se nederst i artikkelen – er det lyssterke 400-mm-objektivet også velegnet for fotografer som ønsker å få motivene sine til å stå godt ut fra en myk og uskarp bakgrunn – Sony skryter med andre ord av bokeh-en i denne videoen. Det nye objektivet har en sirkulær blendermekanisme med 11 blenderblader.

Ny motorer

Blant de teknologiske forbedringene i det nye 400 mm-objektivet er to nye fokusmotor som skal gi opptil fem ganger så rask følgefokus som Sonys 300 mm-objektiv (F.8 G2).

Sony FE 400mm F2.8 G-Master OSS
FILTERPLASS: Nær objektivfatningen er det en åpning for å sette inn ulike filtre. (Pressefoto: Sony)

Sony legger også vekt på at nykommeren har en bedre vektfordeling enn på en del tidligere teleobjektiver fra Sony, blant annet noen kraftige A-fatningsobjektiver for Sonys speilrefleksvarianter. Noe av disse objektivene opplevelse som svært tunge i fronten. Jevnere vektfordeling er en fordel både når man fotograferer håndholdt og med kameraet montert på ettbens-stativ. 

Det nye objektivet er for øvrig kompatibelt med Sonys telekonvertere for E-fatning, med brennviddeforlenqelse på henholdsvis 1,4x og 2,0x.

Filteråpning

Objektivet har dessuten en filter-slot, en åpning der man kan plassere forskjellige typer filtre, for eksempel ND-filtre hvis man ønsker å fotografere med stor blenderåpning selv i sterkt lys, eller polarisasjonsfilter for spennende refleks- og farge-effekter.

LES OGSÅ: Sony går for sølv og ny zoom

Til Sony a9 kommer det nå en fastvareoppgradering som gjør at kameraet blir bedre i stand til å utnytte bildestabiliseringen som det nye 400 mm-objektivet byr på. Oppdateringen gjør det også mulig å få lagt inn kameraets serienummer i Exif-dataene, noe som profesjonelle sportsfotografer og fotojournalister har etterspurt, ifølge Sony.

I tillegg bidrar oppdateringen til raskere autofokushastighet i dårlig lys, forbedret følgefokus og redusert forsinkelse ved blitsfotografering.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.