Kameranytt.no

Sony med øye-fokus – på dyr

Sony a6400
NYKOMMER: Sony er på banen med sitt nye Sony a6400-kamera, moderat oppgradert fra a6300. (Pressefoto: Sony
Sony a6400
NYKOMMER: Sony er på banen med sitt nye Sony a6400-kamera, moderat oppgradert fra a6300. (Pressefoto: Sony

Sony har oppdatert sin a6000-serie med nye a6400. Kameraet har verdens raskeste autofokus, hevder Sony. Blant nyhetene er sanntids øyefokus, som nå også fungerer når man tar bilder av dyr.

[toc] Sony a6400 er en forbedret utgave av Sony a6300, som kom på markedet tidlig i 2016, kort tid senere etterfulgt av en dyrere og raskere modell som fikk navnet a6500.

Disse kameraene var igjen etterfølgere av Sony a5000- og a6000-kameraene, som ble lansert tidlig i 2014 og som var basert på Sonys Nex-serie av kompakte APS-C-kameraer som har eksistert siden Sony lanserte sin E-objektivfatning i 2010.

LES OGSÅ: PRØVD: Sony a6300 – vanskelig å slå

a6000-familien har hatt ord på seg for å være raske, kompakte og lette systemkameraer i APS-C-klassen, med et anstendig utvalg objektiver og mulighet til også å bruke objektiver myntet på Sonys fullformat-kameraer med E-fatning.

11 bilder i sekundet

Nykommeren Sony a6400 følger opp Sonys satsing på hastighet og kan skilte med imponerende 11 bilder i sekundet med motivsporing i kombinasjon både autofokus og automatisk eksponering. Selv ved lydløs fotografering når den mekaniske lukkeren er slått av, kan man ta seriebilder med opptil åtte bilder i sekundet. Minnebufferen for serieopptak holder til 116 bilder i JPEG-format og 46 bilder i Raw-format.

Sony a6400
VIDEOKAMERA: Sony følger tradisjonen og har sørget for å gjøre også a6400 til et interessant alternativ for videoentusiaster. (Pressefoto: Sony)

Med a6400 lanserer Sony to autofokus-forbedringer. Den ene har fått navnet Real-time Eye AF, den andre Real-time Tracking. I alle autofokus-moduser detekterer systemet motivets øyne og aktiverer øye-autofokus når utløserknappen presses halvveis ned. I AF-C- og AF-A-modus velger kameraet det fortrukne øyet som man har stilt inn, altså høyre eller venstre øye. Man kan stille inn på automatisk øyevalg, høyre øye eller venstre øye, og man kan legge inn kjapt skifte mellom høyre og venstre øye som en funksjon på en av funksjonstastene. Dermed kan fotografen konsentrere seg om å komponere bildet best mulig, i forvissing om at fokus vil være riktig plassert. På portretter betyr jo det nesten uten unntak det øyet som er nærmest kameraet.

LES OGSÅ: PRØVD: Er Sony a7R III beredt på utfordrere?

Sony a6400
FRONTEN: Sony a6400 er et umiskjennelig a6000-seriekamera. (Pressefoto: Sony)

Apropos øyefokus: I løpet av sommeren vil Sony legge ut en fastvareoppdatering som vil gjøre autofokussystemet i stand til å bruke øyefokus på dyr også, ikke bare på mennesker.

Kunstig intelligens

Nytt i a6400 er også «Real-time Tracking», en teknologi som utnytter Sonys nyeste algoritmer der blant annet kunstig intelligens – Artificial Intelligence, AI – benyttes til motivgjenkjenning og til å prosessere informasjon om avstand, mønster og andre elementer i motivet til å gi alle deler av motivet best mulig eksponering. AI-teknologi brukes også når man tar bilder eller video av folk og dyr, der informasjon knyttet til ansikt og øyne monitoreres i sanntid med svært høy sporingspresisjon, ifølge Sony. Disse funksjonene kan aktiveres ved å trykke utløserknappen halvveis ned eller ved å programmere dem til en funksjonsknapp.

Sony a6400
VLOGGER-VERKTØY: Sony a6400 fremstår som et hendig vlogger-verktøy med LCD-skjerm som kan ses forfra. (Pressefoto: Sony)

Sony hevder at a6400 har verdens raskeste autofokus, på kun 0,2 sekunder.

LES OGSÅ: Sony a9: Speilløst fartsmonster

Kameraet byr på 425 fasedetekterende fokuspunkter og like mange kontrastdetekterende fokuspunkter som til sammen dekker omtrent 84 prosent av bildefeltet.

24 megapiksler

Sony a6400
HÅNDGREP: Sony a6400 er kompakt, men har et solid håndgrep. (Pressefoto: Sony)

Sony a6400 er altså et APS-C-kamera med en bildesensorbrikke på 24,2 megapikslers nettooppløsning – cirka 25 megapiksler brutto. Sony har oppgradert sin Bionz X-signalprosessor og lover forbedringer i bildekvalitet og fargegjengivelser under alle slags fotograferingsforhold sammenlignet med forgjengerne.

Lysfølsomheten går fra ISO 100 til ISO 32.000 både for stillbilder og video, og kan utvides ukalibrert opp til ISO 102.400 for stillbilder. Sony hevder at støyreduksjonen er forbedret gjennom bruk av prosesseringsalgoritmer som er hentet fra Sonys nyeste fullformat-kameraer.

4K-video med rask fokus

I tillegg kommer 4K-video med utlesing fra hele bildebrikken samt mulighet til å kunne snu LCD-skjermen i 180-graders vinkel. Med andre ord et ypperlig redskap for vloggere, i hvert fall om man skal dømme etter spesifikasjonene.

Sony a6400
LCD-SKJERMEN: Skjermen på baksiden kan vris oppover og nedover, men ikke sideveis. (Pressefoto: Sony)

Ifølge Sony greier kameraets videofunksjon å samle inn omtrent 2,4 ganger så mange data som egentlig trengs til 4K-videoopptak. Disse videodataene oversamples til å generere et endelig 4K-videoopptak av høy kvalitet.

LES OGSÅ: Sony godtar norske proffer

Autofokusen er forbedret slik at den er rask og stabil også under videoopptak, takket være en oppgradert Fast Hybrid AF-teknologi. Sony lover at hovedmotivet alltid vil være i fokus, selv når et element passerer foran motivet.

Sony a6400
PÅ TOPPEN: Heller ikke sett ovenfra er det mange forandringer på a6400. (Pressefoto: Sony)

De som vil lage tidssekvenser – time-lapse-film – kan sette intervallopptakene til mellom 1 og 60 sekunder per bilderute, med en opptakslengde på mellom 1 og 9.999 bilderuter. Man kan sette eksponeringsjusteringen til høy, middels eller lav under intervallopptak, slik at opptaket ikke får en blafrende effekt hvis lyset skifter raskt under opptaket.

HDR (HLG)

Det nye Sony-kameraet har en Hybrid Log-Gamma-profil (HLG) som støtter HDR-arbeidsflyt – High Dynamic Range. Dette skal gi vakker 4K HDR-avspilling på tv-er som støtter HDR (HLG)-standarden, lover Sony. Videoentusiaster som liker å jobbe med fargegradering på pc-en når opptakene redigeres, vil også sette pris på at a6400 støtter både S-Log2 og S-Log3 og andre avanserte funksjoner.

For dem som like å ta opp sakte-film-opptak er det godt å vite at kameraet kan ta opptak med opptil 120 bilderuter per sekund, men da vel å merke i Full HD-kvalitet, ikke 4K. Bitraten er da opptil 100 megabit per sekund. Følgefokus fungerer også under slike opptak.

LCD-skjermen er på tre tommer og har en oppløsning på 921.000 piksler. Den er berøringsfølsom, og man kan blant annet sette ønsket fokuspunkt med fingeren mot skjermen.

Elektronisk søker

Den elektroniske OLED-søkeren har oppløsning på vel 2,3 megapiksler, og kameraet er bygd for dem som liker å ha kontroll på innstillingene. 89 forskjellige funksjoner kan programmeres til åtte funksjonsknapper. I tillegg skal menysystemet har blitt sterkt forbedret fra tidligere modeller, ifølge Sony.

Sony a6400
BAKSIDEN: Betjeningsorganene på baksiden er så å si identiske med hvordan de var på forgjengeren Sony a6300. (Pressefoto: Sony)

Kameraet har ikke noen innebygd vibrasjonsdemping, så man er avhengig av objektiver med innebygd optisk vibrasjonsreduksjon hvis man ønsker denne funksjonen.

Sony har også utviklet en ny app for anledningen til sømløs filoverføring og andre funksjoner.

Kameraet støtter NFC-nærfeltskommunikasjon for kommunikasjon ved berøring.

Sony a6400
TILKOBLINGER: På den ene siden av kamerahuset finner man hendige tilkoblinger. (Pressefoto: Sony)

Batterikapasiteten er oppgitt til cirka 410 bilder hvis man komponerer bildene på LCD-skjermen eller cirka 360 bilder med den elektroniske søkeren aktivert. Kamerahuset veier 403 gram inkludert batteri og minnekort. Dimensjonene er 120 x 66,9 x 59,7

Listen over tekniske spesifikasjoner finner du her.

Prisen

a6300 kostet over 12.500 kroner da Kameranytt hadde et eksemplar inn til utprøving i oktober 2016. I dag får man kjøpt Sony a6300 for rundt 9.000 kroner i norske fotobutikker, ifølge Prisjakt.no, mens storebror a6500 koster rundt 11.000 kroner. Dette er omtrent identisk med veiledende pris som Sony nå har kunngjort for den nye a6400. Med andre ord har Sony a6400 en lavere pris på lanseringstidspunktet enn forgjengeren a6300 hadde da det kamera ble lansert for et par år siden.

Legger man på en tusenlapp, får man med Sonys 16-50 mm-objektiv med lysstyrke f/3,5-f/5,6.

Sony a6400 kommer i salg i Europa i løpet av februar, melder Sony.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.