Sony med profesjonelt drone-kamera

Sony ILX-LR1
LITE OG LETT: Monterer man et lite og lett objektiv på Sony ILX-LR1, har man et lite og lett drone-kamera med høy bilde- og video-kvalitet. (Pressefoto: Sony.)

Sony lanserer nå et høyoppløselig fullformat-kamera som er ekstremt kompakt. Vekten er bare 243 gram – pluss optikk. Men det er ikke designet for vanlig foto og video. Dette er et rendyrket drone-kamera.

Derfor har Sony ILX-LR1 for eksempel ingen søker. Og ingen LCD-skjerm hvor du kan se motivet. Helt greit, for du kommer ikke til å være i nærheten av kameraet når du fotograferer eller filmer med det.

Du vil sannsynligvis stå trygt nede på bakken mens kameraet er høyt oppe i luften. Kanskje bruker du det til å inspisere antennene på en mobilmast. Eller kabelfestene på en monstermast langt oppe i fjellet. Redningsmannskaper bruker det kanskje til å lete etter folk som har gått seg bort. Eller som er rammet av en ulykke.

I pressemeldingen unngår Sony behendig å nevne bruksområder knyttet til militær virksomhet, men det er vel ikke usannsynlig at noen vil tenke sitt om dét også.

Profesjonelle film- og video-produsenter vil kanskje også finne kameraet interessant. Drone-opptak brukes mer og mer i filmer og TV-serier. Og med et så lett høykvalitets-kamera kan dronene være i luften lengre enn med et tungt kamera.

For industriell bruk

Så selv om drone-flyvning skulle være favoritt-hobbyen din, kommer du neppe til å bruke dette kameraet i dronen din. For Sony ILX-LR1 er et profesjonelt drone-kamera, myntet på det Sony kaller industriell bruk. Sony sier det primært er designet for å brukes til inspeksjon, kartlegging, undersøkelser og overvåkning. 

Sony ILX-LR1
MANGE BRUKSOMRÅDER: Sony ILX-LR1 er designet med tanke på montering på profesjonelle droner, men kan også festes på industri-roboter, i vanntett kabinett på undervannsfartøy og så videre. (Pressefoto: Sony.)

Prisen vil bli altfor høy for hobbymarkedet, selv om det sikkert vil være entusiaster der ute som kan være villig til – og i stand til – å betale prisen for dette kameraet. Et kamera som kan by på en fullformat-oppløsning på 61 megapiksler – omtrent det samme som for eksempel Sony A7R V eller nye Sony A7C R. 

Jakten på detaljene

Sony ILX-LR1 byr på høy oppløsning i kombinasjon med lite bildestøy og et bredt dynamikkområde. Derfor vil det være i stand til å avdekke bittesmå detaljer som sprekker og andre tegne på skader når det brukes til å inspeksjoner og granskninger, ifølge Sony.

Kameraet kan ta seriebilder i mange forskjellige hastigheter, for eksempel tre bilder per sekund, som skal være ypperlig for rask inspeksjon av høytliggende konstruksjoner. Kameraet kan bruke et stort antall objektiver med Sony E-fatning.

Sony ser aktuelle bruksområder blant annet innen utvikling av grønn teknologi, telekommunikasjon, transport og byggevirksomhet. Kameraet er forberedt for mange slags festeanordninger, ikke bare på droner, men også på andre slags industrielle konstruksjonsmaskiner, roboter og undervannsfartøy.

Til kommunikasjon og bildeoverføring er kameraet utstyrt med både USB-C- og HDMI Micro-kontaktpunkter. Batteritiden kan forlenges ved hjelp av tilkobling til dronens batterier.

Sony-kameraet er utstyrt med en rask Sony Bionz XR-signalprosessor.

Sony ILX-LR1
BAKSIDEN: Sony ILX-LR1 har et rikt utvalg betjenings- og tilkoblingsmuligheter på baksiden. (Pressefoto: Sony.)

Vekten er bare 243 gram, med dimensjonene 100 x 74 x 42,5 mm.

8-bits 4K-video i 4:2:0-fargeoppløsning kan tas opp i 50p og 50,94p. Opptakene lagres på SD-kort i opptil UHS-II-ytelse.

Tilgjengelighet

Norsk pris på Sony ILX-LR1 er foreløpig ukjent. Det samme er svaret på spørsmålet om og eventuelt når det kommer i salg i Norge. Sony sier bare at ILX-LR1 vil bli tilgjengelig hos autoriserte forhandlere i proffmarkedet i september 2023. Akkurat her er Sonys pressemeldinger litt inkonsistente. Jeg har sett både november og desember nevnt i tillegg til september, men det har trolig sammenheng med at det er nye versjoner av styringsprogramvaren under utvikling og som først vil være klar litt senere.

Det vil uansett være mulig å se kameraet i skrivende stund på Commercial UAV Expo Show i Las Vegas. Og fra 13. til 18. september 2023 vil kameraet vises på IBC-messen i Amsterdam – den store messen som helt siden 1967 har vist teknologi knyttet til kringkastingsvirksomhet, TV, film og video.

Prisen

USA-prisen på kameraet er satt til 2.950 dollar. Det tilsvarer 31.685 kroner med dagens dollarkurs. Men i USA oppgis jo prisene helst uten salgsskatt og avgifter, som varierer fra delstat til delstat. Så for å få en antydning om hva kameraet kan komme til å koste i Norge, kan vi jo sammenligne med Sony A7C R, som nylig ble lansert her til lands med en prisantydning på cirka 45.000 kroner for kamerahuset. I USA er prisen rundt 3.000 dollar. Altså nesten det samme som prisen for Sony ILX-LR1i USA.  Så da er det vel grunn til å tro at de to kameraene blir liggende ganske nær hverandre også i Norge?

I tillegg kommer jo kostnader for optikk og det tilbehøret som trengs for å vise drone-bildene og -videoene hos operatøren på bakken. Ja, og så må man jo ha en profesjonell drone å feste kameraet til, da. Så alt i alt snakker vi definitivt om kostnader langt over både hobby- og entusiast-nivå.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.