Sony-mobil med ypperlig kamera

FAMILIEN: Her ser vi forgjengeren Xperia 3+ til venstre, Xperia Z5 i midten og Xperia Z5 Compact til høyre. (Foto: Toralv Østvang)
FLAGGSKIP: Selv om Sony også kan by på en større Xperia med Z5 i navnet, er Xperia Z5 også verdig flaggskipsbetegnelsen. (Foto: Toralv Østvang)
FLAGGSKIP: Selv om Sony også kan by på en større Xperia med Z5 i navnet, er Xperia Z5 også verdig flaggskipsbetegnelsen. (Foto: Toralv Østvang)

PRØVD: Sony lanserer nye mobiler på løpende bånd. Xperia Z5 fortjener en plass høyt på salgsstatistikken.

Apple og Samsung har en egen evne til å okkupere toppen av salgslistene, med Sony henvist til en plass lenger nede på listene – og med stadig sterkere konkurranse fra blant annet kinesiske mobilprodusenter.

Både i nettdebattene og hos analytikerne er det mange teorier om hvorfor Sony ikke gjør det bedre enn de gjør på mobilmarkedet. Noen mener prisene er for høye, andre synes det er for lite innovasjon, atter andre synes selskapet lanserer for mange modeller som er for lik hverandre.

Kan Sony Xperia Z5 bryte denne onde sirkelen?

Tre nye modeller

På IFA-elektronikkmessen i Berlin i høst benyttet Sony som vanlig sjansen til å lansere nye mobiler. Denne gang kom det tre.

Minstemann var Xperia Z5 Compact, med 4,6-tommers skjerm. Prisen ligger på rundt 5.500 kroner, ifølge Prisjakt.no. Vi har prøvd Z5 Compact og synes det er en nett, hendig og praktisk mobil for dem som foretrekker en ganske liten mobil i lommen. Vi har imidlertid ikke testet den grundig.

Den største er Xperia Z5 Premium, toppmodellen med 5,5-tommers 4K-skjerm. Denne modellen kom først i salg nå i november og koster rett i underkant av 8.000 kroner hos norske forhandlere. Dette er en modell vi ikke har fått lagt våre hender på ennå.

Modellen vi har testet nå, er den som bare heter Xperia Z5. Dette er mellomklassemodellen med 5,2-tommers skjerm og kanskje den av de tre som appellerer mest til det store flertallet.

Godt kompromiss

Xperia Z5 er et godt kompromiss mellom en rimelig stor skjerm som både byr på god lesbarhet og fin gjengivelse av foto og video, samtidig som selve mobilen oppleves som forholdsvis kompakt og lommevennlig – men naturligvis en god del større enn Z5 Compact.

Både Apple, Samsung og flere andre konkurrenter kjører nå en designlinje der runde former og avrundede kanter er på moten. Sony holder seg til en litt mer kantete design med sine Xperia Z5-modeller. Xperia Z5 oppleves litt som å holde Iphone 5s og andre modeller fra den designperioden hos Apple.

FAMILIEN: Her ser vi forgjengeren Xperia 3+ til venstre, Xperia Z5 i midten og Xperia Z5 Compact til høyre. (Foto: Toralv Østvang)
FAMILIEN: Her ser vi forgjengeren Xperia 3+ til venstre, Xperia Z5 i midten og Xperia Z5 Compact til høyre. (Foto: Toralv Østvang)

Om det er forsket noe på om det er mindre fare for at en litt kantete mobil glipper ut av hendene på brukerne, vet jeg ikke, men jeg opplever en viss trygghetsfølelse med de godt følbare kantene både på for- og baksiden av Xperia Z5.

Det at kantene stikker litt ut, er trolig også med på å beskytte både skjermen og bakdekselet mot direkte kontakt med underlaget når man legger fra seg mobilen for eksempel på en bordflate.

Bakdekselet er for øvrig fortsatt en glassplate, som på forgjengeren Xperia Z3+, men i en matt utførelse, enten i hvitt, gullfarget, sort eller grønt.

Xperia Z5 har vokst litt. Xperia Z3+ var 6,9 mm tykk og veide 144 gram, mens etterfølgeren er 7,3 mm tykk og veier 10 gram mer. Forskjellen merkes når de ligger ved siden av hverandre på bordet, men har nok liten praktisk betydning.

Det er tre betjeningsknapper på den høyre kanten. Øverst en av/på-knapp med en fingeravtrykkssensor som fungerer utmerket, deretter en knapp blant annet for lydjustering og nederst – på Sony Xperia-vis – det som blir en utløserknapp for kameraet når man snur mobilen i landskapsmodus. Da kan man aktivere kameraet og ta bilde uten å måtte åpne kameraet med kamera-ikonet først. Bra. Knappen kan naturligvis brukes også når kameraet er i vertikal modus.

Sony har i flere år skrytt av vanntett design på sine Xperia-modeller, og det gjelder Xperia Z5 også. Vi har ikke satt denne funksjonen alvorlig på prøve, men har hørt fra bekjente at argumentet fungerer, for eksempel blant sporty venner som sykler mye.

Flott kamera

Sony tar seg den frihet å kalle kameraet for verdens beste og raskeste mobilkamera. Dét er å tolke en del tester vel langt, men vi skal gi Sony rett i at det et veldig godt mobilkamera.

Kameraet har fått oppløsningen økt fra 20,7 til 23 megapiksler – kompaktmodellen kan skilte med samme kamera. Som vanlig på mobilkameraer er blenderåpningen fast, på f/2, som altså også er den oppgitte lysstyrken.

MEGAPIKSLER: Kameraet i Sony Xperia Z5 har en oppløsning på 23 megapiksler og tar flotte bilder – avhengig av mobilfotografen, naturligvis. (Foto: Toralv Østvang)
MEGAPIKSLER: Kameraet i Sony Xperia Z5 har en oppløsning på 23 megapiksler og tar flotte bilder – avhengig av mobilfotografen, naturligvis. (Foto: Toralv Østvang)

Man kan velge mellom tre oppløsninger: 8 megapiksler, 20 MP og 23 MP. I høyeste oppløsning kan man bare fotografere i 4:3-proporsjoner, som også er valgfritt på 8 MP, mens man på 8 MP også kan velge 16:9-format, som er eneste valg i 20 MP.

Vi hadde ingen mulighet til å måle Sonys påståtte autofokushastighet på 0,03 sekunder, men hybridfokusløsningen er uansett veldig rask.

Bildene er sylskarpe, i hvert fall i godt lys. Vi kunne telle mursteinene på et murhus vi tok bilde av. Mobilkameraet håndterer dårlig lys ganske bra også, men mangler optisk bildestabilisator og greier derfor ikke helt å matche Iphone 6s Plus – men det er jo en vesentlig dyrere mobil, så sammenligningen er ikke helt reettferdig.

Derimot skryter Sony på seg vel mye om sin digitale zoomfunksjon, kalt Clear Image Zoom på opptil 5x zoom, som bare er en beskjæring av bildet.

Derimot har Sony lagt ved en flott samling foto- og videoapper som skulle dekke de fleste behov.

Rask på nettet

Sony Xperia Z5 er kommuniserer raskt, med støtte for LTE Cat 6. På mitt trådløse hjemmenettverk viste Speedtest.net-appen en nedlastingshastighet like oppunder 100 megabit per sekund (én meter fra ruteren) og opplastingshastighet på rundt 10 Mbps – så nært det jeg betaler for som mulig. Z5 Compact greide bare en tredjedel av nedlastingshastigheten, testet på samme sted.

GEEKBENCH: Xperia Z5 er vesentlig raskere enn forgjengeren Xperia Z3+, men lillebror Xperia Z5 Compact er vel så kjapp.
GEEKBENCH: Xperia Z5 er vesentlig raskere enn forgjengeren Xperia Z3+, men lillebror Xperia Z5 Compact er vel så kjapp.

Jeg målte netthastigheten andre steder i huset også og kom stort sett til lignende resulater, at Xperia Z5 åpenbart har vesentlig raskere trådløs-håndtering enn kompaktmodellen. Den var stort sett ganske jevnbyrdig med en Iphone 6s Plus som jeg hadde tilgjengelig samtidig.

Prosessoren i Xperia Z5 er en Snapdragon 810, samme som i forgjengeren, men den ser ikke ut til å bli så varm.

Varmen dukker særlig opp når man tar opp video i 4K-modus, som belaster prosessoren kraftig. Det kom advarsel om oppheting etter 19 minutters opptak, men vi kunne fortsette til 30 minutters sammenhengende opptak før mobilen slo seg av.

Z5 har tre gigabyte internminne og 32 GB lagringsplass. I tillegg kan man sette inn et Micro-SD-kort på opptil 200 GB. Utmerket.

FAMILIEN: Her ser vi forgjengeren Xperia 3+ til venstre, Xperia Z5 i midten og Xperia Z5 Compact til høyre. (Foto: Toralv Østvang)
FAMILIEN: Her ser vi forgjengeren Xperia 3+ til venstre, Xperia Z5 i midten og Xperia Z5 Compact til høyre. (Foto: Toralv Østvang)

Batteriet er på 2.900 mAh, faktisk altså med litt lavere kapasitet enn hos forgjengeren, men holder for to dagers ordinær bruk, ifølge Apple. Batteritest med Geekbench 3 endte på fem timer og 37 minutter med en score på 3.376. Samsung Galaxy S6 har i en tidligere test gitt noe bedre batteriytelse, men Sonys påstand om to dagers batteritid er trolig ikke så gal.

Vi testet Xperia Z5 med Android-versjon 5.1.1 og venter i skrivende stund på Android 6.0 Marshmallow, som skal bli tilgjengelig for hele Z5-familien.

Konklusjon

Som antydet synes vi Sony Xperia Z5 fortjener en bedre plassering på salgslistene enn det vi har sett hittil i høst. Vi tror de som kjøper den, blir godt fornøyd, både med design, ergonomi, betjening, hurtighet og ikke minst med foto- og videomulighetene.

Xperia Z5 er så definitivt en mobil i flaggskipsklassen.

Anbefales.

Sony Xperia Z5

Pris: Ca. Kr 6.500 inkl. mva. (Prisjakt.no)

Internettwww.sony.no

Pluss: Stilig, litt minimalistisk design. Godt beskyttet mot støv og fuktighet. Svært godt mobilkamera. Grei pris.

Minus: Å få ut holderen for SIM- og minnekort krever gode negler.

(Publisert hos PC World.no 27. november 2015)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.