Kameranytt.no

Sony: – Mobilkamera bedre enn speilrefleks i 2024

Sony-flaggskip
FLAGGSKIPENE: Sonys flaggskips-mobilkamera, Sony Xperia 1 IV, ble lansert våren 2022 og er verdens første mobilkamera med innebygd optisk zoomobjektiv. At Sony har sendt ut et pressebilde med en slik produkt-kollasj, betyr neppe at Sony mener mobilkameraet danker ut Sonys 80.000-kroners flaggskipskamera A1 med toppobjektiver i Sonys G-klasse. Men det er en interessant sammenstilling med tanke på utviklingen framover. (Pressefoto: Sony.)

KOMMENTAR: Debatten har rast den siste uka etter at en av Sonys toppsjefer skal ha antydet at smartmobiler vil gå forbi speilreflekskameraene på bildekvalitet i løpet av de neste to årene. I 2024 vil du altså kunne få bedre bilder med et mobilkamera enn med et speilreflekskamera. Spådommen blir betegnet som tøys og tullprat i leserdebatt-seksjonene på mange foto- og kamera-nettsteder. Men det er også de som vil gi Sony-talsmannen rett.

Det var Terushi Shimizu, administrerende direktør (CEO) for Sonys halvleder-divisjon – Sony Semiconductor Solutions (SSS) – som kom med den kanskje noe dristige påstanden. Den ble først publisert på nettstedet Nikkei.com og etter hvert spredt i engelsk oversettelse via nettsteder som Photo Rumors og SonyAddict. Derfra har saken gått videre til mange andre relevante foto-nettsteder. Den er dessuten blitt heftig kommentert i leserdebatt-seksjonene.

– Vi forventer at stillbilder (fra smartmobiler) vil gå forbi bildekvaliteten fra speilreflekskameraer i løpet av noen få år, er Sony-direktøren sitert på hos Digital Camera World, som refererer til nettstedet SonyAddict.

Xperia 1 IV
PERISKOP-OBJEKTIVET: Telezoom-objektivet i Xperia 1 IV er bygd etter periskop-prinsippet. Ikke en zoom for safari-bruk riktig ennå, med brennviddeomfang tilsvarende 85-125 mm, men hvem vet hva framtida vil bringe? (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Ny piksel-struktur

Ifølge oversettelsen fra japanske Nikkei.com begrunnes påstanden blant med at mobilkamera-designerne etter hvert vil kombinere en ny piksel-struktur kalt to-lags piksel-teknologi med forbedret prosesserings-teknologi støttet av kunstig intelligens (AI – artificial intelligence). I tillegg kommer forbedret prosessering av digital bokeh – myk og uskarp bakgrunn bak portretter og lignende – i stillbilder gjennom bruk av videoopptak i 8K til å forbedre bokeh-en i portretter. Forbedrede time-of-flight-sensorer som måler avstanden til mange punkter i bildet samtidig vil også bidra til økt bildekvalitet, heter det.

Allerede i desember 2021 kunngjorde Sony at selskapet hadde utviklet verdens første CMOS-baserte flerlags bildesensor-teknologi – en stablet bildebrikke med to-lags piksel-transistor, ifølge Photo Rumors. Teknologien skal blant annet bidra til økt dynamisk omfang og redusert bildestøy.

Ifølge SonyAddict har Sony greid å separere fotodiodene og piksel-transistorene i to forskjellige lag, noe som skal bidra til en tilnærmet fordobling av signalnivået sammenlignet med konvensjonelle bildesensorer. Blant annet skal dette øke bildekvaliteten under fotografering i dårlig lys, noe som har vært et av områdene der mobilkameraene så langt har ligget langt bak større kameraer i bildekvalitet.

Møtt med skepsis

Nyheten er naturligvis blitt møtt med stor skepsis blant debattantene i mange leser-fora rundt omkring. For eksempel henvises det til alle de dårlige eksemplene vi har sett hittil på hvordan mobilkameraenes modus for portretter bruker data-basert bilde-prosessering (computational photography) til å skape bokeh som ser alt annet enn naturlig ut. Ordentlig bokeh får man bare når man bruker et ordinært kamera med ordentlig portrett-tele, stor blenderåpning og liten dybdeskarphet, slik profesjonelle portrettfotografer gjør, påstår mange fotografer og fotoentusiaster.

Sony A7 III
STOR ELLER LITEN BILDEBRIKKE: Må et «ordentlig» kamera ha så stor bildebrikke som fullformatbrikken i Sony A7 III, eller i hvert fall en halvformatbrikke, for at man skal kunne ta akseptable fotografier med det, mon tro? (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Andre holder fast ved at de små bildesensorbrikkene i mobilkameraene aldri vil kunne hevde seg i konkurransen mot bildesensorene i «ordentlige kameraer» uansett. Slik de har sagt det i årevis og vil fortsette å si det, uansett.

Derimot er det atter andre som poengterer at den tradisjonelle kamerabransjen har mye å lære av mobilkamera-produsentene. Det er mer å hente på å videreutvikle mulighetene som data-basert bilde-prosessering har å by på – også for tradisjonelle kameraer – enn bare å fikle videre med beskjeden stegvis videreutvikling av bildesensorbrikkene, hevder er leser.

Gjelder bare speilrefleks?

En annen debattant påpeker at Sony-talspersonen konkret snakker om «speilreflekskameraer» og ikke andre kameraer med stor bildesensorbrikke, som for eksempel de speilløse systemkameraene. Som kjent produserer Sony nesten ikke speilreflekskameraer lenger. Det siste som henger igjen på produktlisten hos Sony Norge når dette skrives, er Sony a68, det eneste gjenværende systemkameraet basert på Sonys speilrefleksteknologi med gjennomsiktig speil – av Sony kalt Translucent Mirror Technology. Ellers er alt hos Sony skiftet ut med speilløse kameramodeller nå, enten vi snakker om APS-C eller fullformat.

Så da var det kanskje bare speilreflekskameraenes endelikt Sony-direktøren egentlig snakket om? Eller skal vi tolke det slik at Sony mener mobilkameraer uansett vil får bedre bildebildekvalitet enn alle slags kameraer med stor bildesensor – speilløse som speilrefleks – når vi kommer til 2024 eller deromkring?

Hva mener Kameranytt?

Jeg har vel egentlig ikke noen sterke og bastante meninger om denne utviklingen, men velger heller å sitte og følge med – og se hva som skjer. Debatten om mobilkamera kontra «ordentlig kamera» minner meg litt om elbil-debatten, med steile og fastlåste fronter. Til tross for at alle ser at elbilene er kommet for å bli og er i ferd med å få en stor plass på salgsstatistikken, blusser det stadig opp hissige debatter der argumenter fra 2015 og deromkring brukes om igjen som om de fortsatt skulle være like aktuelle og gyldige som for sju-åtte år siden.

Nikkor 180-400mm
TELEOBJEKTIVENE: I tillegg til de store bildebrikkene er det vel de store teleobjektivene som er mobilkameraenes største utfordring i kampen mot «ordentlige» kameraer? Her er et Nikkor 180-400 mm-zoomobjektiv fra Nikon. (Pressefoto: Nikon.) (Klikk for større bilde.)

Slik er også debatten om mobilkameraer kontra kameraer med større bildebrikke. Ta den nevnte bokeh-debatten. Den har rast i årevis, med mye hånflir mot bildene til dem som har tatt sjansen på å bruke denne teknikken i sine mobilkamera-portretter. Jeg er enig i at det har vært mye dårlig digital bokeh å se, men den blir tross alt stadig bedre. Om åtte-ti år har nok teknologien gjort framskritt som vi ikke makter å se konsekvensene av i dag. Da vil kanskje også de som tillot seg å bruke mobilkameraenes portrettfunksjon tidlig på 2020-tallet, krype til korset og innrømme at bokeh-en ikke var så bra som de mente den gang – altså nå. Mens de som fortsatt sverger til store bildebrikker, må innrømme at det endelig er blitt ganske så bra på mobilkameraene også. Altså om noen år.

Ikke enten/eller

Jeg tror også det er viktig å erkjenne at verden er ikke sort/hvitt. Det blir ikke nødvendigvis enten/eller. Store kameraer med lange objektiver vil nok fortsatt dominere blant fotografene på sportsarenaene, på safari i Afrika eller blant moskus- og fuglefotografer i norske fjell i mange år framover. På den andre siden har stadig flere medier, både innen nyheter, drama og kultur, for lengst begynt å slippe til både fotografer og videofolk med mobilkamera som hovedverktøy, uten noe ramaskrik fra lesere og seere. Kanskje vi bør forvente at verden forblir mangfoldig?

Jeg gleder meg rett og slett til å følge både utviklingen og debatten videre i årene som kommer. Debattens vinnere blir neppe de mest skråsikre. Det kan være lurt å erkjenne at det er vanskelige å spå om framtida.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.