Sony oppfyller makro-ønske

Sony FE 50mm F2.8 Macro Sony a7 II
MAKRO: Sony FE 50mm F2.8 Macro tilbyr fullverdig 1:1-forstørrelsesgrad. (Foto: Sony)

Sony er på banen med et kompakt og lett makroobjektiv som også egner seg godt til portretter.

Sony FE 50mm F2.8 Macro – med modellnavnet SEL50M28 – er et makroobjektiv myntet på Sonys Alfa-fullformatkameraer med E-fatning, for eksempel Sony a7 II.

Etterspurte spesifikasjoner

Objektivet har interessante spesifikasjoner, og på fotonettstedet Briansmitch Pictures heter det at dette er et objektiv som mange Sony-fotografer har gitt uttrykk for at de ønsker seg.

Sony FE 50mm F2.8 Macro er forholdsvis lett og kompakt, har en grei lysstyrke  til å være et makroobjektiv, tilbyr fullverdig 1:1-forstørrelsesgrad, har en 7-blads blender som Sony lover skal gi fin bokeh – behagelig myk bakgrunn for elementer ute av fokus, en etterspurt egenskap ved portrettobjektiver – og har dessuten en overkommelig pris på veiledende 5.900 kroner.

Sony FE 50mm F2.8 Macro
KOMPAKT: Sony FE 50mm F2.8 Macro veier 236 gram. (Foto: Sony)

Ønsker man en mer lyssterk variant med samme brennvidde, er alternativet det ganske nye Sony FE 50mm f/1.4 ZA, som altså har en lysstyrke på f/1,4. Men det er en helt annen type objektiv, myntet på andre bruksområder og med en helt annen pris – nærmere tre ganger så dyrt som det nye makroobjektivet.

Åtte glasselementer

Optikken i Sony FE 50mm F2.8 Macro utgjøres av åtte glasselementer i åtte grupper, inkludert ED-glass – glass med ekstra lav spredning. Dette er betegnelsen på glass som er utviklet for å begrense faren for at lysstråler av forskjellig bølgelengde ikke møtes eller konvergeres på samme punkt etter å ha bli sendt gjennom optisk glass.

Nærmeste fokuseringsavstand er 16 centimeter.

Myntet på fullformat

Objektivet er konstruert for Sonys FE-objektivfatning, altså E-fatning for fullformatkameraer. Dette betyr i første rekke alle Sony a7-modellene.

FE-objektivene kan også brukes på Sonys APS-C-kameraer med E-fatning, som for eksempel a6300, og på de eldre NEX-kameraene fra Sony.

Men den såkalte brennviddefaktoren blir da cirka 1,5x. Et 50 mm-objektiv funger dermed altså som et 75 mm-objektiv – for øvrig en ypperlig portrettbrennvidde.

Objektivet har ikke innebygd bildestabilisering.

Sony FE 50mm F2.8 Macro kommer i salg i Norge i oktober, opplyser Sony Nordic i en pressemelding.

Sony FE 50mm F2.8 Macro Sony a7 II
A7-OBJEKTIV: Det nye makroobjektivet Sony FE 50mm F2.8 Macro montert på Sony a7 II, et speilløst fullformatkamera. (Foto: Sony)
Toralv Østvang

I 50 år har jeg vært journalist i dagspresse og teknologi-medier, blant annet de norske utgavene av PC World, Macworld og Computerworld. Er pensjonist, men følger den digitale kamerautviklingen på min nyhetsblogg.

Del dette innlegget med andre

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonneér på Kameranytts nyhetsbrev

Da får du melding i e-postkassen din hver gang Kameranytt publiserer en ny artikkel

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.

Hold deg oppdatert

Abonnér på nyhetsbrevet!

Da får du en e-postmelding hver gang Kameranytt publiserer en artikkel.

Kameranytt deler ikke informasjon om sine abonnenter med noen.

Abonnement blir aktivert ved hjelp av e-postmelding for bekreftelse. Sjekk søppelpost hvis e-postmeldingen ser ut til å utebli.