Sony på banen med video-sentrisk vidvinkel-zoom

Sony FE PZ 16-35MM F4 G
MED MOTORZOOM: Sonys nye 16-35 mm zoomobjektiv er særlig myntet på dem som tar opp mye video. Derfor har objektivet innebygd motorzoom for jevne og myke zoombevegelser. (Pressefoto: Sony.)

Kamerabransjen øyner stadig mer interessante markedsmuligheter blant videointeresserte innholdsprodusenter og andre som trenger både video og foto. Nå lanserer selskapet Sony FE PZ 16-35MM F4 G, en vidvinkelzoom som har motorisert zoom. For Sony blir det spennende om også stillbilde-fotografer vil fristes av det nye objektivet.

Det lille objektivet med det lange navnet – Sony FE PZ 16-35MM F4 G – blir det fjerde 16-35 mm-objektivet i Sonys portefølje som passer på kameraer med Sonys E-fatning. De eksisterende er Zeiss Vario-Tessar T FE 16-35 mm F4 ZA OSS, det lyssterke FE 16-35mm F2.8 GM og Sonys Cinema-objektiv FE C 16-35mm T3.1. Det siste er myntet nettopp på videofolk, men med en pris på 76.000 kroner er det for dyrt for mange av innholdsprodusentene som Sony sikter mot med det nye objektivet. De to andre er klassiske zoomobjektiver uten motorzoom, med andre ord objektiver som først og fremst er myntet på dem som driver med stillbilde-fotografering.

Sony FE PZ 16-35MM F4 G
VIDEOVERKTØY: Videosentrisk objektiv på et videosentrisk kamera. Nye Sony FE PZ 16-35MM F4 G montert på et Sony Cinema FX3-kamera. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Med nykommeren FE PZ 16-35MM F4 G har Sony utviklet et objektiv som byr på motorisert zoom, akkurat som 76.000 kroners-kameraet, men til dramatisk lavere vekt og enda mer dramatisk lavere pris. Samtidig er det rimeligere enn det nevnte Zeiss-objektivet og ikke minst en del lettere, 353 gram mot 518 gram. Dessuten er det noen tusenlapper rimeligere. Den lyssterke f/2,8-zoomen er på sin side dobbelt så tung som nykommeren.

Brukt på et Sony-kamera med i APS-C-format vil brennviddeomfanget på 16-35 mm-objektivene tilsvare 24-52 mm.

Fire fokusmotorer

Sony har utviklet et nytt motorisert zoomsystem til det nye objektivet. Systemet drives av fire lineære XD-motorer. Dette er første gang en slik løsning er valgt i et Alpha-objektiv, ifølge Sony.

Sony FE PZ 16-35MM F4 G
INNHOLDSPRODUSENTER: Sony appellerer til innholdsprodusenter med store videobehov i markedsføringen av det nye 16-35 mm-objektivet. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Systemet skal gjøre det enkelt å holde konstant zoomhastighet, samtidig som man på et øyeblikk kan endre til manuell zooming. Objektivet er utstyrt med en kontinuerlig variabel zoomspak som skal gjøre det enkelt å zoome i konstante superlave hastigheter.

Når kameraet er montert på en gimbal, kan zoomingen styres eksternt. Selv små zoomring-roteringer skal registreres nøyaktig og umiddelbart konverteres til zoombetjening, ifølge Sony.

XD-motorer er betegnelsen på lineære motorer (LM-motorer) som er ekstremt dynamiske. Ifølge Sony er slike motorer utviklet for å gi mer drivkraft og effektivitet enn tidligere modeller. LM-XD-motorene gir direkte, kontaktløs elektromagnetisk drift av objektivfokusgruppen for stillegående og responsiv drift. Sony hevder at systemet fungerer effektivt både for stillbildefotografering og for filmskapere.

Sony FE PZ 16-35MM F4 G
PÅ SONY A7S: Sony FE PZ 16-35MM F4 G i aksjon på et av Sony a7S-kameraene, som er modellserien blant de speilløse Sony Alpha 7- kameraene som er mest rettet mot videofotografer. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

«Verdens letteste»

Sony hevder at det nye 16-35 mm-objektivet er verdens letteste fullformats f/4-vidvinkelobjektiv med motorisert zoom. Vekten er beskjedne 353 gram. Innholdsprodusenter jobber ofte i trange miljøer der det er ønskelig med lett og kompakt utstyr, så Sony markedsfører den lave vekten sterkt.

G-en i produktnavnet viser at objektivet hører hjemme i en av de øverste klassene av Sony-optikk, om enn uten Master i navnet etter G-en, som er toppklassen. Da hadde nok prisen vært høyere.

Tett på

Ifølge Sony er bruken av to avanserte asfæriske linseelementer i optikk med på å sikre svært god nærbildeytelse. Minste fokusavstand er på 24 cm med maksimal forstørrelse på 0,23x.

Sony FE PZ 16-35MM F4 G
BOKEH: Sony vil gjerne fortelle oss at den nye vidvinkelzoomen har gode egenskaper på slike forhold som blant annet har med bokeh å gjøre. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Asfæriske linseelementer har et ekstremt tykkelsesforhold mellom sentrum og kanten i linseelementet. AA-elementer er vanskelige å produsere og forutsetter tilgang til avansert glass-støpeteknologi.

Objektivet har en sirkulær blenderåpning med sju blenderlameller. Et såpass lavt antall lameller i et vidvinkelobjektiv høres ikke ut som de beste forutsetninger for god bokeh, der man etterstreber myk og sirkulær effekt på elementer i de uskarpe delene av bildet. Men Sony hevder at selskapets Alpha-objektiver overvinner dette problemet med en utforming som sørger for at blenderåpningen er en nærmest perfekt sirkel fra største åpning og ned to trinn. Dette skal gi en jevnere og mer naturlig defokusering, ifølge Sony.

Sony FE PZ 16-35MM F4 G
OGSÅ FOR PROFFENE: Det nye 16-35 mm-objektivet kan gjerne brukes på mer profesjonelle videokameraer fra Sony, er budskapet i dette pressebildet fra Sony. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Mange ringer og knapper

Det nye Sony-objektivet har flere betjeningsbrytere og betjeningsringer enn det som er vanlig på de fleste objektiver. For eksempel finner vi en uavhengig zoomring, en fokusring og en blenderåpningsring – sistnevnte har en blenderåpnings-klikkbryter som gjør at klikkstoppene kan slås av når man trenger jevn, sømløs justering av blenderåpningen under videoopptak.

Videre finner man en zoomspak, en fokusknapp og en bryter for fokusmodus. Dessuten har objektivet en irislåsbryter og en bryter for blenderåpningsklikk. Mye å holde styr på, men potensielle kjøpere i både foto- og video-målgruppene lar seg neppe skremme.

Prisen

Sony FE PZ 16-35MM F4 G vil bli tilgjengelig sent på våren 2022, ifølge Sony Norge. Prisen her til lands vil ligge på 16.000 kroner.

Tekniske data

Brennvidde16-35 mm i 35 mm fullformat
Kompatibelt med telekonverterx1,4 og x2,0
Lysstyrkef/4
Spesialglass-elementer2 stk avanserte asfæriske (AA), 1 standard asfærisk, 1 asfærisk ED
Minste blenderåpningf/22
Antall bladlameller7
Konstruksjon13 linseelementer i 12 grupper
ObjektivfatningSony E-fatning
Maks forstørrelsesgrad0,23x
Nærgrense0,28-0,24 m
Filterdiameter72 mm
BildestabiliseringSony Steadyshot i kamerahuset
Motorzoom2 lineære ex-motorer
Lengde88,1 mm
Diameter80,5 mm
Vekt353 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.