Kameranytt.no

Sony-video med trippel-sensorer

Sony PXW-Z190
25X ZOOM: Med Sony PXW-Z190 frir Sony til små, uavhengige videoselskaper. (Foto: Sony)
Sony PXW-Z190
25X ZOOM: Med Sony PXW-Z190 frir Sony til små, uavhengige videoselskaper. (Foto: Sony)

Sony har lansert flere nye 4K-videokameraer med tre RGB-bildesensorer. Det rimeligste er myntet på utdannings-, bedrifts- og event-markedet.

[toc] Med en pris på i underkant av 42.000 kroner er Sony PXW-Z190 ikke noe hobbykamera. Hovedmålgruppen er uavhengige videofotografer og små produksjonsselskaper innenfor utdannings-, bedrifts- og event-markedet, ifølge pressemeldingen fra Sony.

Tre sensorbrikker

Kameraet har en nyutviklet Sony-bildesensorløsning bestående av tre CMOS-sensorer som leser de tre RGB-fargene uavhengig. Størrelsen på Sony Exmor R CMOS-brikkene er 1/3 tomme, og sensorløsningen håndterer 4K-oppløsning med bilderutefrekvens på 50p (PAL) og 60p (NTSC).

LES OGSÅ: – Lurt å filme i 4K

De som synes en bildesensor på 1/3 tomme høres liten ut, bør huske på at tre bildesensorer på 1/3 tomme i videokameraer gjerne har bedre ytelse i dårlig lys enn én større en-tommes sensor. Dessuten har et sett på tre RGB-sensorer gjerne bedre fargegjengivelse enn en enkelt sensorbrikke. Slik er det i hvert fall i teorien. Om det stemmer også for disse Sony-sensorene, vil vel kommende tester vise.

25x zoom

Sony PXW-Z190 har ikke utskiftbar optikk, men kan til gjengjeld skilte med et objektiv på 25x zoom som sikkert vil tilfredsstille behovene til mange potensielle kjøpere.

Sony PXW-Z190
FLEKSIBELT: Sony PXW-Z190 har to blitsskofester som gjør det enkelt å koble til ekstrautstyr. (Foto: Sony)

Sony har utstyrt optikken med en løsning de kaller Digital Extender. Når 4K-sensoren brukes i Full HD-modus, får man et zoomomfang med dette objektivet som tilsvarer 50x uten noen reduksjon i bildekvaliteten, ifølge Sony.

LES OGSÅ: Hvorfor video – og hvorfor nå?

Sony PXW-Z190 har autofokus med avansert ansiktsgjenkjenning som kan holde ansiktet til en bestemt person i fokus selv i en stor gruppe av mennesker.

Løsningen har flere innstillingsmuligheter, for eksempel «Face Priority AF», som passer for vanlige opptak der det er personer involvert. Eller man kan svitsje til «Face Only AF» for mer krevende opptak, for eksempel når man tar opp et intervju eller filmer en som holder en tale.

Elektronisk ND-filter

Sony har utstyrt kameraet med et elektronisk ND-filter – neutral density filter på engelsk eller gråfilter på norsk. Formålet med slike filtre er å minske lysmengden som treffer bildebrikken, for eksempel hvis man i sterkt sollys ønsker å gjør opptak med liten dybdeskarphet, som jo krever en stor blenderåpning og som ville ha resultert i overeksponert opptak uten et gråfilter.

Dual Pixel Canon-video for entusiaster

Sonys elektroniske gråfilter-løsninger er vel å merke optisk basert og er ikke knyttet til digital bildebehandling, ifølge pressemeldingen. Sonys Electronic Variable ND Filter kan endre eksponeringen fra 1/4 til 1/128.

Kameraet har for øvrig to «intelligente» blitssko som gir mulighet for å montere for eksempel både ekstern mikrofon og LED-lampe samtidig.

Sony har lagt stor vekt på å gi PXW-Z190 gode nettverksegenskaper slik at videodataene raskt kan overføres til ulike redigeringsløsninger.

HLG og HDR

I tillegg er kameraet HLG-kompatibelt og støtter Sonys Instant HDR-arbeidsflyt. Dette betyr at kameraet støtter Hybrid Log Gamma, altså HLG, som er i ferd med å bli den foretrukne standarden for High Dynamic Range (HDR). Dette fordi løsningen gir et videosignal som kan benyttes både av eldre TV-er som bare støtter standard dynamisk omfang (SDR) og nyere TV-er som støtter høyt dynamisk omfang, altså HDR.

Flere detaljer om HLG kan du lese om hos nettstedet Digital Trends.

Prisen

I skrivende stund er det bare Scandinavian Photo som er listet opp med dette videokameraet hos Prisjakt.no, og der er prisen oppgitt til 41.990 kroner. Dette stemmer bra med euro-prisen som jeg har fått oppgitt hos Sonys pr-byrå i Norge, påplusset norsk mva.

Ifølge Sony kommer kameraet i salg i september 2018.

Sony PXW-Z280

Synes man brikkestørrelsen på 1/3 tomme er for liten, kan man i stedet velge det nye PXW-Z280, som Sony kaller for sin flaggskipsmodell blant håndholdte videokameraer.

Sony PXW-Z280
FLAGGSKIP: Sony PXW-Z280 er en av Sonys flaggskipsmodeller blant håndholdte videokameraer. (Foto: Sony)

Her er brikkestørrelsen 1/2 tomme, og fortsatt snakker vi om en brikkeløsning bestående av tre sensorbrikker, en for hver av RGB-fargene.

Der hvor den rimeligere PXW-Z190 klarte 10-bits 4:2:2-filming i HD, klarer PXW-Z280 det samme i 4K.

Ellers har de to kameraene mange av de samme egenskapene og den samme funksjonaliteten.

Hos Prisjakt.no er dette videokameraet listet opp med én forhandler foreløpig, igjen Scandinavian Photo. Der er prisen oppgitt til 77.990 kroner.

Kameraet skal bli tilgjengelig på markedet fra juli 2018, ifølge Sony.

Sony PXW-FS5 II

På NAB-messen, den store video- og kringkastingsmessen i Las Vegas tidligere i april, lanserte Sony dessuten Sony PXW-FS5 Mark II, et Super 35 mm XDCAM-videokamera med Sony E-fatning for utskiftbar optikk.

Sony PXW-PS5 II
OPTISK FRIHET: Sony PXW-FS5 II har E-fatning for utskiftbar optikk, noe som åpner for ekstra kreative muligheter. (Foto: Sony)

Muligheten til å skifte optikk gjør kameraet spesielt velegnet for kreativ virksomhet, for alt fra reklamevideo, musikkvideoer og dramaproduksjoner til firma- og event-videoer og dokumentarfilming, hevder Sony.

LES OGSÅ: PRØVD: 4K-luksus fra Sony

Kameraet har en Super 35 Exmor CMOS-sensor og kan altså håndtere 4K, langsomkino på 100/120 bilderuter per sekund og RAW-opptak. Noen av de mest krevende opptaksmodusene forutsetter at man bruker en kompatibel ekstern opptaker.

Startpris inklusive norsk mva. ser ut til å bli liggende på vel 55.000 kroner – forgjengeren PXW-FS5 er listet opp hos Foto.no, Proshop og Scandinavian Photo for 57.975 kroner.

Kameraet kommer i salg i Europa i juni 2018.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.